(© Odbojkaški savez Srbije)
(© Odbojkaški savez Srbije)

Tent na dva koraka od Lige šampiona: Energetičarke priželjkuju reprizu iz 2020. godine

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.10.24. | 09:27

Obrenovčanke prvi meč protiv Asteriksa igraju u Belgiji (sreda, 20.00)

Postojala je velika mogućnost da zemlja aktuelnih svetskih prvakinja ostane bez predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Jedinstvo je odustalo od elite iz finansijskih razloga, dok je gotovo u poslednjem trenutku mesto Pazovčanki u trećem kolu kvalifikacija zauzeo Tent. Obrenovčanke samo dvomeč deli od plasmana u najjače evropsko takmičenje, a prvi iskorak je neophdono napraviti protiv Asteriska u Beverenu (sreda, 20.00 časova).

Belgijski klub je ostao u dobrom sećanju Energetičarkama pre četiri godine kada su igrali u šesnaestini finala CEV Kupa. Dupli trijumf je baš tada i zabeležen (3:0 i 3:1). Zanimljivo je i da je Mina Mijatović jedna od retkih dama koja je i 2020. bila u sastavu Tenta. Ako pitate bitnu kariku u napadu i na prijemu kakva očekivanja gaji, čak i ne čudi što se nada istom epilogu.

Izabrane vesti

"Utakmice protiv Belgijanki bude lepe uspomene. Kada prođe određene vreme i vratiš se u period gde si nekada bio, a gde si sada, shvatiš da je duel protiv istog protivnika umnogome drugačiji. Promenile su se mnoge stvari u prethodna četiri leta, pogotovu po pitanju rostera. Kako kod njih, tako i kod nas. Nemam ništa protiv da se dogodi repriza CEV Kupa, pa da slavimo sa 3:0 ili 3:1", istakla je Mina Mijatović za Mozzart Sport.

(© Odbojkaški savez Srbije)(© Odbojkaški savez Srbije)

Predstojeći rivali u različitom raspoloženju dočekuju utakmicu. Izabranice Igora Žakića u dosadašnjem delu sezone znaju isključivo za pobede u Kupu i Superkupu, a pulenke Krisa Vensnikija već su počele da kašljucaju u domaćem prvenstvu.

"Značajno bi bilo da trijumfujemo na gostujućem terenu. Uvek je bolje kada se prvi meč igra na strani, nego kod kuće. Ukoliko ostvarimo pobedu ili makar bilo koju vrstu pozitivnog rezultata, možemo rasterećenije da igramo u revanšu. Upravo u tome je težina i specifičnost prvih okršaja u evropskim takmičenjima".

Iako je priprema podrazumevala upoznavanje sa svim prednostima i manama protivnica, Mijatovićeva se ne obazire previše na trenutnu formu i atmosferu unutar tabora Asterika.

"Po sastavu je ekipa po meri. Jednu od nada da možemo daleko da doguramo, vidimo i u kvalitetu i snazi. Međutim, možda je bolje da ne pričamo unapred. Karakteristično je da ima sličnu filozofiju kao Tent, manje-više plejadu mladih i talentovanih odbojkašica".

Potencijalni problem primetan je i kada se samo baci pogled na sastav Tenta. Među svim uzdanicama bivšeg prvaka države, nedostaje i ključan adut – Jovana Cvetković. Okosnica obrenovačke čete je i malo okrnjena, pošto je mlada dama nedavno doživela povredu prednjih ukrštenih ligamenata. Predstoji joj i neočekivana pauza narednih meseci...

"Oseća se nedostatak, kao i da je reč o bilo kojoj drugoj igračici. Ne samo na utakmicama, nego i na treninzima. Svaka od nas savršeno zna ulogu. Ponašaćemo se kao da je sa nama, iako nije. Upravo iz tog razloga ćemo i da igramo za Jovanu".

Pored priče o zajedništvu i igranju za odsutnu članicu startne postave, šansa da se preko kvalifikacija izbori čuveno takmičenja na tlu Starog kontineta posebno inspiriše.

"Prva asocijacija i san svakog sportiste na Ligu šampiona je da je to najveća smotra. Naravno, ako posmatramo isključivo klupski nivo odbojke. Dovoljna je i sama pomisao na evenutalno igranje sa najjačim klubovima u Evropi da motivacija dodatno poraste".

Na umor ne utiče, barem ne trenutno, ni naporan raspored. Počevši od priprema, preko prijateljskih mečeva i memorijalnih turnira, do zvaničnog otvaranja sezone.

"Navikle smo da igramo svake godine u sličnom ili istom ritmu. Jedan meč u sredu, a drugi u subotu... Iako je želja svakog sportiste da igra što više, neminovno će doći do zamora materijala u nekom momentu. Što se tiče aktuelnog stanja, ne pada nam ništa teško".

Razlog je i osvajanje pehara krajem prethodne sedmice u Superkupu.

"Raspoloženje je poraslo posle pobede nad Jedinstvom iz Stare Pazove. Čini nam se da je na najvišem mogućem nivou. Kada se sezona otvori peharom, to je samo dodatni motiv pred naredne izazove. Sigurno je i da bismo imale neki gorak ukus da smo kojim slučajem izgubile. S druge strane, eventualni neuspeh poslužio bi kao lekcija za još većim dokazivanjem, zaključila je Mina Mijatović.

Kvalifikacije za Ligu šampiona (odbojkašice) - 3. kolo

Utorak

Porto – Las Palmas 3:0 (25:19, 25:23, 25:18)

Sreda

19.00: (10,9) Rabotnički (1,01) Voluntari

20.00: (2,70) Asteriks (1,40) Tent

20.00: (6,80) Herceg Novi (1,07) Budovlani Lođ

Piše: Uroš Selenić



tagovi

OK TentLiga šampiona u odbojci za ženeMina Mijatović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara