Ivan Martinović (©Reuters)
Ivan Martinović (©Reuters)

Tantalove muke Hrvata: Japan bio na pragu senzacije, Martinović iščupao pobedu

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 15:39

Tim Dagura Sigurdsona u trileru u Parizu slavio protiv Samuraja sa 30:29 (13:18) golom desnog beka nekoliko sekundi pre kraja

Rukometaše Hrvatske svi su videli kao reprezentaciju koja može do polufinala Olimpijskih igara, koja može da pripreti „velikoj trojci“ svetskog rukometa, Danskoj, Francuskoj i Švedskoj. Dagur Sigurdson je preporodio Kockaste posle kraha na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, lako prošao kvalifikacije za Grad svetlosti, ali umalo šok na startu najvećeg takmičenje na svetu.

Autsajder Japan je bio na pragu pobede, vodio većim delom meča. Kod rezultata 29:29, selektor Samuraja Karlos Ortega je uzeo tajm-aut. Kuzmanović je uspeo da odbrani udarac sa distance, a pivotmen Jošida je iz odbitka pogodio prečku. Ostalo je 15 sekundi pre kraja, odgovornost je uzeo, do tada skromni, Ivan Martinović, i golom sa devet metera doneo dva boda favoritu - 30:29 (13:18).

Izabrane vesti

Prošle sezone srednji bek Vardara Kosuke Jasuhira radio je šta je hteo sa odbranom nekadašnjeg olimpijskog šampiona. Sredinom prvog poluvremena, Japan je preuzeo ton igre, uvukla se nervoza u tim Hrvatske, gubili su lopte, pravili tehničke greške, promašivali zicere.

Kosuke i novi pivotmen francuskog vicešampiona Nanta Šuiči Jošida bili su nezadržvi 45 minuta. Na golu je sjajan bio Daisuke Okamoto. Osim Domagoja Duvnjaka koji je povukao tim početkom drugog poluvremena, Hrvati nisu imali raspoloženog pojedinca.

Krajem prvog poluvremena, Japan je brzo stvorio pet pogodaka razlike (18:13). Dugo Sigurdson nije mogao da zaustavi svoje svoje nekadašnje učenike. Ipak, onda je u nastavku igrao „sedam na šest“, sa dva pivotmena, sa Duvnjakom u zoni 3-2-1 kao najisturenijim, onda su Samuraju bili zaustavljeni.

21.00: (2,20) Danska (8,00) Francuska (1,90)

Japan je u 43. minutu vodio sa 23:17, ali onda sledi serija 5:0 Hrvata. Raspoložena su bila krila Mihić i Šoštarić, nekoliko odbrana je sakupio i Dominik Kuzmanović. Mario Šoštarić je doveo Kockaste u vođstvo sa 25:24 u 52. minutu. Činilo se da je slomljen otpor Japanaca, ali nije se predavala četa Karlosa Ortege, trenera Barselone koji je preuzeo tim upravo od Dagura Sigurdsona, sadašnjeg kormilara Hrvata.

Igralo se gol za gol u finišu. Japanci su mogli čak io do pobede, prečka je spasila olimpijskog šampiona iz Atine 2004. godine i na kraju smireni Martinović, za dva boda i korak bliže četvrtfinalu Olimpijskih igara.

Desno krilo Mario Šoštarić dalo je šest golova u pobedničkom timu. Lovro Mihić i Ivan Martinović su dali po četiri, a tri Veron Načinović, Marin Šipić, Zvonimir Srna i Domagoj Duvnjak po tri. Dominik Kuzmanović je imao samo pet odbrana, a Matej Mandić četiri. Skroman učinak za najtalentovaniji tandem čuvara mreže na svetu.

Kod Japaan, blistao je omaleni srednji bek Kosuke Jasuhira sa 10 golova, od toga dva sa linije sedam metara. Pivotmen Šuiči Jošida je dao četiri, a jedan više Naoki Fudžisaka. Golman Daisuke Okamoto je sakupio devet odbrana.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Subota

Španija - Slovenija 25:22 (8:11)

Mađarska - Egipat 32:35 (15:19)

Hrvatska - Japan 30:29 (13:18)

16.00: (1,05) Norveška (18,0) Argentina (13,0)

19.00: (3,60) Nemačka (8,50) Švedska (1,40)

21.00: (2,20) Danska (8,00) Francuska (1,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Pariz 2024rukometna reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara