Foto: MN Press
Foto: MN Press

Svetske prvakinje ne moraju da brinu: Mlađe seniorke u polufinalu Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | čet. 04.07.24. | 15:01

Srbija bez većih problema arhivirala grupnu fazu takmičenja u Italiji i zakazala megdan sa Turskom

Nastavile su svetske šampionke poslednju fazu priprema za Olimpijske igre u Parizu, ali mogu i da budu bezbrižne ko će da ih nasledi kada dođe vreme za oproštaj od državnog tima. Zasluge za jednu „glavobolju“ manje po pitanju budućnosti ženske odbojke u Srbiji pripadaju mlađim seniorkama, koje će u polufinalu Evropskog prvenstva u Italiji igrati protiv Turske (petak, 18.00 časova).

Reprezentacija do 22. godine starosti čak je i pre puta u Kopertino slovila za favorita, bez ikakve prepotentnosti već tada najavivši visok plasman. Pobede u uvodnim mečevima nad selekcijama Poljske (3:0) i Portugalije (3:0) samo su pokazale da se izuzetno poletna i talentovana ekipa sa razlogom ubraja u glavne pretendente za zlatnu medalju. Iako su izabranice Marijane Boričić uoči duela trećeg kola overile vizu za završnicu šampionata Starog kontinenta, nisu dozvolile bilo kakvo opuštanje do kraja preliminarne faze takmičenje i novim trijumfom nad Češkom 3:0 (25:17, 25:23, 25:21) potvrdile su prvu poziciju u B grupi pred borbe za odličja.

Izabrane vesti

Kako je Srbija i tokom nedavnih priprema nadigrala popularne „Knedličke“, postojala je samo dilema koliko će da bude ubedljiva na Apeninima. Na kraju se i ispostavilo da je najveći problem imala sa spornim sudijskim odlukama tokom drugog perioda, kada su rivalke imale i vođstvo od 14:7 i 17:11. Međutim, strah i nervoza zbog potencijalnog izjednačenja nijednog trenutka se nisu uvukli u redove Srpkinja. Sigurnom, mirnom i koncentrisanom igrom anuliran je zaostatak, a potom je preko „ubojite“ Jovane Zelenović i staložene Nevene Sajić duplirana prednost u setovima – 25:23.

U nastavku utakmice su aktuelne vicešampionke Evrope u ovom uzrastu imale potpunu kontrolu nad dešavanjima u istočnom delu Italije, dok su Čehinje konstantno rezultatski kaskale za našim mladim damama. Najefikasnija u taboru Srbije bila je Branka Tica sa 13 poena, uz odličnu podršku već pomenute Jovane Zelenović, Ive Šućurović, Ksenije Tomić i Nataše Čikuc Dins. „Plave gracije“ su, osim zbog plasmana u polufinale i selidbe u Leće, verovatno bile prezadovoljne i kada su po povratku u hotel videle da su im iz Ciriha posle četiri dana čekanja konačno stigle torbe sa opremom i stvarima. Srpska ekspedicija prethodno je ostala bez prtljaga, koji se izgubio na putu od Beograda do Brindizija, pa je morala da se snalazi kako zna i ume sa onim što je spakovala u ručni... Neplanirani epilog putešestvija nije negativno uticao na raspoloženje, nego je samo predstavljao dodatni motiv u mečevima koji su već uspešno arhivirani.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Branka Tica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara