Suze radosnice Kolumbijaca: Bernal časti kaficom

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.05.21. | 17:30

Nedostaje mu još trijumf na Vuelti da bi ušao u večnost

Dok je Kolumbija bila sinonim za narko mafiju, ubistva sportista i sportskih radnika – svi su lili suze zbog duševnog bola. Danas na protestima protiv poreskih reformi plaču od dejstva policijskih suzavaca, mada će, bar na dan–dva zahvaljujući svojoj biciklističkoj uzdanici Eganu Bernalu roniti i suze radosnice!

Mladić iz Bogote je trijumfom u generalnom plasmanu Trke kroz Italiju, poznatije po izvornom nazivu Điro D’Italija, stigao na korak do večnosti u sportu kojim se bavi, pošto mu posle ovog uspeha i pobede na Tur de Fransu pre dve godine nedostaje još šampionski pehar sa Vuelte da bi stao u stroj sa sedmoricom kolega koji su pobeđivali na sve tri najprestižnije etapne trke.

Izabrane vesti

Iako biciklizam često podseća na sticanje doktorskog zvanja u nauci, neophodno je krenuti od osnovne škole, 24-godišnji Kafeteros je na 104. smotri na Čizmi već posle 5. etape postao maturant, jer se našao na 10. mestu ukupnog plasmana, na narednoj deonici, kao da je u pitanju večernja škola, među trojicom prvoplasiranih na generalnoj listi, a kad je uzdignutih ruku okončao 9. rundu, preuzevši čelno mesto u karavanu, zvanje ciklo - mastera  mu je automatski pripalo. Polako je pripremao disertaciju, kad je prvi prošao kroz cilj u etapi broj 16, stavio je do znanja svima ko je doktor za ‘’pedaliranje’’. Više konkurenata se upinjalo da mu ukrade indeks držeći se 2. mesta u jednom momentu – Belgijanac Remko Evenpul je sredinom trke zaostajao 14 sekundi za sunarodnikom Pabla Eskobara, Rus Aleksandar Vlasov se držao na +45 sekundi, Britancu Sajmonu Jejtsu je dozvolio da mu priđe na minut i 33, na kraju je pritegao uzde svom ‘’konjiću’’ i vicešampiona, Italijana Damjana Karuza, ostavio na vremenskom odstojanju od +1,59 minuta. Za veliki uspeh izdvojio je  86:17:28.

Karuzo je tražio sebe do središnjice nadmetanja, u drugoj polovini trke se uglavio na najniži stepenik generalnog plasmana, da bi u 16. etapi preskočio Jejtsa, što mu je po silasku sa dvotočkaša donelo 2. mesto. Za pobednikom je, uzimajući u obzir ukupno vreme provedeno na mašini, zakasnio 89 sekundi.

Trećeplasiranom Jejtsu kaljos još uvek više prija od špageta, to je dokazao osvajanjem prvog mesta na Trci kroz Španiju pre tri godine, ali se nekadašnji planetarni prvak u vožnji na pisti sigurno neće ‘’pojesti’’ zbog toga, jer je i ovaj plasman za diku. Od pobede u generalnom plasmanu delilo ga je 4 minuta i 15 sekundi.

Svaki veliki šampion, a Bernal je to nesumnjivo, uvek igra i za tim, Kolumbijac nije izuzetak, a nagrada za takav odnos stigla je u vidu titule ekipnog prvaka njegovoj ekipi Ineos, sledi J. Vizma, DSM na 3. mestu zatvara podijumski prostor.

U fudbalu je normalno da Mesi i Ronaldo stiču zvanje najboljeg strelca, a njihov klon u biciklističkom sprintu je Slovak Peter Sagan, koji je po ko zna koji put dominirao na prolaznim ciljevima, dok je sa usponima na ‘’per tu’’ ovoga puta Francuz Žofri Bušar, nosilac naslova najboljeg brdskog vozača.

Plači, Kolumbijo, ali od radosti!

Piše: Dragan Stojić


tagovi

biciklizamĐiro d'ItalijaEgan Bernal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara