Superboul, 56. čin: Logika kaže - Remsi, ali ko može da ne veruje u bajku Bengalsa

Vreme čitanja: 10min | ned. 13.02.22. | 08:55

Tim iz Los Anđelesa je blagi favorit noćas (00.30) na svom stadionu Sofaj protiv Sinsinatija u borbi za najvažniji trofej u SAD-u, pehar Vinsa Lombardija. Duel dvojice kvoterbekova s brojem 9 – Metjua Staforda i Džoa Baroua. Eron Donald bi mogao da bude "iks faktor"

Sve je spremno za premijeru holivudskog blokbastera. VIP zvanice su tu, crveni tepih je postavljen, svetla reflektora uperene su ka Sofaj stadionu, sastavnom delu Holivudskog parka, koji zauzima prostor od 121 hektara. Najmoderniji sportski objekat na svetu, čija je izgradnja koštala između 5.000.000.000 i 6.000.000.000 dolara, biće poprište 56. Superboula, utakmice svih utakmica u SAD-u. Za Lombardijev trofej boriće se Los Anđeles Remsi i Sinsinati Bengalsi.

Amerika noćas (00.30, Sport Klub 1) ne spava. Na stotine miliona Jenkija gledaće putem TV ekrana ovaj meč, ne mali broj i u ostatku sveta, a samo 100.240 srećnika uspelo je da kupi "ulaznice od zlata“, pa će uživo prisustvovati spektaklu. Los Anđeles Remsi ili Sinsinati svrgnuće s NFL trona Tampa Bej Bakanirsa, prošlogodišnje šampione.

Izabrane vesti

Kada se igra meča za trofej Vinsa Lombardija, sve staje "preko bare". Nema košarke i hokeja, svi gledaju samo najvažniji duel u američkom sportu, borbu za pehar visok 53 centimetara, težak tri kilograma, koji vredi 25.000 dolara. Do prošle godine i Tampa Beja nijedna franšiza nije igrala meč za titulu na svom stadionu. Drugu godinu uzastopno, jedan od učesnika igraće na svom terenu duel za krunu.

Šta je Superboul, koliko je on utkan u tradiciju Amera govori podatak da je grad Sinsinati doneo odluku o zatvaranju svih državnih škola u ponedeljak, jer se veruje da će to biti dan u kome će se slaviti prva Superboul titula za Bengalse i državu Ohajo. Svi se sećaju kako je Klivlend, grad iz iste države, dočekao Lebrona Džejmsa i Kavalirse posle prve NBA titule 2016.

00.30 (1,60): Los Anđeles Rems (14,0) Sinsinati (2,55)

U nikad izjednačenijem NFL šampionatu, pre početka sezone, malo ko se nadao ovom epilogu. Remsi su bili među favoritima u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji (NFC). Ispred su se kotirali samo Tampa Bej Bakanirsi i Grin Bej Pekersi, dok je tim iz Ohaja senzacija. Niko ga nje video ni u plej-ofu, a oni su stigli do meča za trofej i slavu, za prvi naslov šampiona u istoriji Sinsinatija.

STAFORD VS BAROU – KOJA DEVETKA ĆE BITI BOLJA?

Biće ovo obračun dva eksplozivna napada predvođena nekadašnjim prvim pikovima na draftu - Metjuom Stafordom i Džoom Barouom. Obojica nisu imala pobedu u plej-ofu do ove sezone. Staford je statirao 12 godina u gubitničkom Detroitu (imao do ove godine tri plej-of meča, bez trijumfa), dok je Barou bio prve pik na draftu 2020. U ruki sezoni se teško povredio, ali ove se vratio jači nego ikad. Obojica su lideri, zvezde, kvoterbekovi koji nose svoj tim, koji mogu da izvuku pobedu u trenucima kada ekipa posustane.

Pre ovog meča za titulu, jedini put kada su jedan naspram drugog igrali kvoterbekovi koji su bili prvi pikovi na draftu bio je Superboul broj 50, obračun Kema Njutona iz Karoline i Pejtona Meninga iz Denvera. Popularni Šerif je doveo Bronkose do titule, a posle tog meča je sa drugom Lombardijevim trofejem završio bogatu karijeru.

Stafordova priča je slična Brejdijevoj iz prošle sezone. Došao je u tim koji je bio skockan za pehar, kome je nedostajala najvažnija karika - kvoterbek. Legendarni as je u debitantskoj sezoni sa Bakanirsima stigao do trofeja pred svojim navijačima. Da li će i iskusni kvoterek poći putem sada već penzionisanog najboljeg igrača svih vremena? Došao je umesto limtiranog Džereda Gofa koji je uspeo da odvede svoj tim do Superboula 2019. godine, ali tada je Brejdi sa Patriotsima bio bolji.

U dresu Remsa Staford je ostvario i prvu plej-of pobedu u karijeri, protiv Arizone u "vajld kard" rundi sredinom prošlog meseca, a onda je tukao Brejdijvu Tampu na Floridi i konačno San Francisko pre dve nedelje. Na tri meča u januaru imao je šest tačdauna pasova, dva puta je istrčao u end zonu rivala. Imao je samo jedan presečeni pas, procenat uspešnosti od 72 odsto, a ukupno je bacio 905 jardi.

Barou je pre dve noći dobio nagradu za povratnika godine. Posle teške operacije kolena u ruki sezoni, odveo je svoj tim veću drugoj do Superboula. Padali su redom – Las Vegas Rejdersi i favorizovani Tenesi Tajtensi i Kanzas Siti Čifsi. Jedini kvoterbekovi koji su osvajali Nacionalno koledž prvenstvo i Superboul bili su Džo Nemet i Džo Montana, a Džo Barou bi mogao da postane treći. I ne samo to, niko nije osvojio Lombardijev trofej, a da je pre toga prigrlio i Hajzmanov pehar za najboljeg koledž igrača (u dresu Univerziteta LSU). Barou bi to mogao da uradi već na startu profesionalne karijere. U tri meča ovogodišnjeg plej-ofa imao je četiri tačdaun pasa, dve presečene lopte. Bacio je 842 jarde, s procentom uspešnosti od 68 odsto.

Zanimljivo, obojica nose broj 9 na dresu.

FENOMENALNI ERON DONALD DRŽI KLJUČ

Amerikanci obično kažu da napadi donose pobede, a odbrane Superboul. Ako bismo to preveli na ova dva tima, u prednosti su Remsi. Tim iz Los Anđelesa ima mnogo bolju defanzivu. Vođa je jedan od najboljih odbrambenih igrača lige, defanzivni MVP za sezonu 2019. i 2020. godine, Eron Donald. Ove sezone na odbrambenom NFL tronu nasledio ga je Ti Džej Vot iz Pitsburg Stilersa. Njega obično dvojica čuvaju kako ne bi stigao do kvoterbeka. Imaće krhka ofanzivna linija Sinsinatija velike probleme da zaustave Donalda i ostale iz prednje linije Remsa.

Rak-rana Bengalsa je ofanzivna linija, jedna od slabijih u ligi. Pravo je čudo kako je Barou sve to uspeo da „ispegla“. Sekovan je čak 12 puta u tri meča plej-ofa, dok je na drugoj strani Staford samo pet puta bio oboren. Barou je ove sezone sekovan čak 63 puta, najviše u istoriji od bilo kog kvoterbeka, koji je sa svojim timom uspeo da stigne do Superboula.

Kvota u Mozzartu da će na Superboulu da bude više od 49,5 poena je 1,85.

Tenesi Tajtensi su u polufinalu plej-ofa pravili velike probleme Barouu, čak devet puta ga oborili, a na papiru Remsi imaju jaču prednju liniju i bolji "pes raš“. Osim Donalda, snaga Remsa su odlični Leonard Flojd i pojačanje iz Denvera, MVP 50. Superboula, Von Miler. Ne treba zaboraviti da tim iz Los Anđelesa ima jednog od najboljih kornerbekova lige, Džejlena Remzija. On obično "zaključa“ najboljeg risivera tima, a kod Sinsinatija je to ruki Džamar Čejs.

Jednostavno, Barou mora brže da se oslobađa lopte. Ako je bude držao sekund više, ofanzivna linija neće moći da ga odbrani od nasrtaja snažne prednje linije Remsa. Videćemo, da li će četa Šona Mekveja da pokušaju često da „blicuje“ vođu napada Bengalsa.

KUPER KAP i DŽAMAR ČEJS SU OBELEŽILI SEZONU

Kuper Kap i Džamar Čejs (©AFP)Kuper Kap i Džamar Čejs (©AFP)

Staford sve karte u napada baca na fenomenalnog risivera, ove sezone broj 1 u NFL-u, Kupera Kapa. On je izabran za ofanzivnog igrača godine, a u izboru za MVP dobio je jedan glas. Pobedio je Eron Rodžers sa 39, dok je Tom Brejdi imao 10. Kap je postao prvi hvatač od Rendija Mosa koji je dobio glas u izboru za najkorisnijeg igrača lige. Kvoterbekovi uglavnom dobiju to priznanje, a poslednji kome je to pošlo od ruke, a da nije vođa napada, bio je raning bek Ejdrijan Piterson.

Veliku pomoć u poslednjim utakmicama Staford ima od probuđene zvezde Odela Bekama. On je u toku šampionata stigao iz Klivlend Braunsa. Za trčanje će biti zaduženi Kem Ejkers i Soni Mišel, uz Vona Milera, jedini koji ima Superboul titulu. Osvojio ju je pre tri godine u dresu Nju Inganda, upravo protiv Remsa.

Napad je jači deo Bengalsa. Barou igra fantastično, a prva meta u napadu mu je najbolji ofanzivni ruki ove sezone, sjajni mladi risiver Džamar Čejs. Veza sa Univerziteta LSU odlično funkcioniše i u Sinsinatiju. Protiv Kanzasa pre dve nedelje u finalu AFC-a, Čejs je bio zaustavljen, ali je iz drugog plana iskočio Ti Higins. Remsi dobro brane igru trčanjem, a startni raning bek tima iz Ohaje je eksplozivni Džo Mikson.

--------------------------------

U Mozzartu možete da pogađate da li će od ponuđenih 11 igrača da postignu tačdaun ili ne. Najveće šanse da stigne do poentiranja ima Kuper Kap (1,55) kod tima iz Los Anđelesa, odnosno Džamar Čejs kod Sinsinatija. Kompletnu ponudu pogledajte OVDE.

--------------------------------

Oba tima nemaju mnogo problema oko povreda. Tim iz Los Anđelesa se vraća u tim na početku sezone startni raning bek Darel Henderson. Startni tajt end Tajler Higbi propušta Superboul zbog povrede, dok je Si Džej Uzuma kod Sinsinatija pod znakom pitanja zbog povrede pre dve nedelje u meču finala AFC-a na Erouhedu protiv Kanzasa.

NAJMLAĐI TRENERI U ISTORIJI

Ovaj Superboul biće međusobni duel dvojice najmlađih trenera u istoriji najvažnijih mečeva u američkom sportu. Trener Remsa Šon Mekvej ima 36 godina, a sa 30 je bio najmlađi glavni „kouč“. Stigao je iz Vašingtona gde je bio ofanzivni koordinator. Ovo će mu biti drugi pokušaj da stigne do Lombardijevog trofeja. Prvi put ga je sprečio legendarni Bil Beličik, trener Nju Inglanda.

Zek Tejlor, strateg Sinsinatija, samo je dve godine stariji od Mekveja. Pre samo tri godine ova dvojica stručnjaka odveli su Remse do Superboula. Tejlor je tada bio trener kvoterbekova u timu iz Los Anđelesa.

Ove dve ekipe su iz različitih konferencija, pa se sastaju retko. Pre tri godine su Remsi dobili na svom stadionu Bengalse sa 24:10, a pre toga je Sinsinati pobedio dva puta tim iz Los Anđelesa. Četa Šona Mekveja se vraća u Superboul posle tri godine, dok Sinsinati igra za trofej treći put. Prva dva puta je poražen, a poslednji put pre 34 godine.

ZA REMSE SAD ILI NIKAD, BUDUĆNOST PRIPADA SINSINATIJU

Von Miler (©AFP)Von Miler (©AFP)

Remsi su prvi naslov osvojili kad su igrali u Sent Luisu. Pre pet godina se franšiza, čiji je vlasnik Sten Krenke (gazda i Arsenala) preselila se, odnosno, vratila se u Los Anđeles. Prve tri sezone je igrala na kultnom Koloseumu, a od 2020. na Sofaj stadionu. Razmaženi LA i dalje nije prihvatio Remse. Doduše, imaju mnogo više navijača nego gradski rival Čardžersi (nešto slično kao Lejkersi i Klipersi u NBA ligi), ali u meču finala NFC-a San Francisko je imao više navijača nego domaćin. Za Remse se kaže da su „plaćenička“ ekipa. Osim Erona Donalda i Kupera Kapa, ostale zvezde su dovedene ili trejdom ili „pokupljene“ na pijaci slobodnih agenata. Politika Mekveja i franšize je da prve pikove na draftu daju za zvezde lige. U naredne dve godine neće imati izbor u prvoj rundi (do 32. pika).

Tako su putem trejda prethodnih godina stigli u Los Anđeles - kornerbek Džejlen Remzi (Džeksonvil Džeguars), kvoterbek Metju Staford (Detroit Lajons), lajnbeker Von Miler (Denver Bronkos), raning bek Soni Mišel (Nju Ingland Petriots), a tokom šampionata, posle otkaza u Klivlend Braunsima, u Remse je došao risiver Odel Bekam. U prvom Mekvejevom pokušaju da dođe do najvrednijeg pehara takođe je imao "legiju plaćenika“, igrača za jednu sezonu. Tada su tu bili u timu kornerbek Akip Talip, tekl Ndumakong Su, risiver Brendon Kuks...

Ugovori ističu na kraju sezone Bekamu, Mileru, Mišelu, pa je pitanje da li će moći sve da ih zadrže, odnosno da li će biti mesta u „seleri kapu“ koji bi naredne sezone trebalo da iznosi oko 200.000.000 dolara.

--------------------------------

Mozzart vam nudi i SPECIJAL za 56. Superboul - pogodite koliko će biti tačdaunova, fild golova na meču, koliko će Staford i Barou da sakupe jarde pasom... Kompletnu ponudu pogledajte OVDE.

--------------------------------

S druge strane, vreme radi za Sinsinati Bengalse. Možda je uspeh stigao prerano. Vodeći igrači – Barou, Čejs i Higins i dalje igraju za „siću“ na ruki ugovorima, pa će bar dve godine imati dosta mesta da se pojačaju kada počne prelazni rok. Posebno bi morali da dovedu koledž zvezde u ofanzivnoj liniji na predstojećem draftu, da osiguraju Baroua. Prethodnih godina su puštani veterani da odu – Ej Džej Grin, Đovani Bernard, Vontiz Burfekt, Karlos Danlop, Endi Dalton, Mohamed Sanu... Iz Sejntsa je prošle godine doveden odlični "pes rašer“ Trej Hendrikson, pre toga takođe iz Nju Orleansa je stigao sejfti Von Bel.

STRUČNJACI VERUJU TIMU IZ LOS ANĐELESA

Sinsinati je mlada ekipa koja želi da zaokruži bajkovitu sezonu. Remsi su kompletniji tim, imaju iskusnijeg trenera, ofanzivnog gurua Šona Mekveja, bolju odbranu, najboljeg defanzivca lige, po mnogima i svih vremena, Erona Donalda, domaći teren, više navijača, pa imaju ulogu blagog favorita. I stručnjaci "preko bare“ više veruju u Remse. Tako legendarni Kurt Vorner prognozira trijumf ekipe iz Los Anđelesa sa 28:17. Nekadašnji risiver Karoline i Baltimora Stiv Smit smatra da ćemo gledati efikasan Superboul i predviđa pobedu ekipe iz Los Anđelesa sa 50:42.

Superboul nije samo sportski spektakl, nego i muzičko-scenski. Najveće zvezde iz sveta muzike i šoubiznisa imaće učešće. Na poluvremenu meča se tradicionalno održava šou od pola sata. Ove godine učestvovaće zvezde hip-hop scene u SAD – Dr Dre, Snup Dog, Eminem, Meri Džej Blajdž i Kendrik Lamar. Američki gluvonemi reperi Šon Forbs i Voren Snajp nastupiće na znakovnom jeziku.

Vežite se, polećemo. Noćas nema spavanja. Prenos 56. Superboula možete da pratite na Sport klubu 1 pola sata posle ponoći.



tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalLos Anđeles RemsSinsinati BengalsDžo BarouMetju Staford56. SuperboulSuperboul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara