Aleksandar Stefanović (© Starsport)
Aleksandar Stefanović (© Starsport)

Stefanović "ukrotio" simpatične Kiprane: Liga šampiona već u mislima

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.09.24. | 16:12

"Želimo da vidimo i koliko možemo u grupnoj fazi", ističe bloker Crvene zvezde

Ako o nekoj poziciji u startnoj postavi trener Ivica Jevtić nije morao da razmišlja u pauzi između dve sezone, onda je to verovatno i jedna od dve koje su namenjene srednjim blokerima. Aleksandar Stefanović je upravo na evropskoj premijeri u kvalifikacijama za Ligu šampiona pokazao da bi trebalo da ima zagarantovano mesto na terenu. Potvrda je zvanično i stigla kada je Crvena zvezda dva puta savladala Omoniju u prvom kolu (3:0), uz fantastičan doprinos 26-godišnjeg odbojkaša.

Upisao je Stefanović na tom putu ukupno 22 poena, čime je i značajno utabao stazu ka ispunjenu primarnog cilja. Okršaji u Nikoziji i Beogradu imali su i drugačiju uvertiru. Ukoliko kiparski predstavnik na domaćem terenu nije mogao da računa na iskusnog Brazilca Tea Lopesa (41), koji je sa reprezentacijom osvojio i Svetsko prvenstvo u Italiji 2010. godine, na Banjici je bio i više nego primetan njegov učinak. Utakmicu je veteran, koji je zagazio u petu deceniju života, završio kao najefikasnija karika u svojoj ekipi sa 15 poena. Individualni učinak vredan pažnje ostao je u senci poraza. S druge strane, crveno-beli su u revanšu bili oslabljenji neigranjem Filipa Stoilovića. Povratnik na Marakanu je propustio duel iz zdravstvenih razloga.

Izabrane vesti

"Prvi utisci posle plasmana u drugu rundu kvalifikacija su se slegli. Očekivali smo da će da bude i teža utakmica. Omonija je bila jača za prvog korektora koji je prikazao sjajnu partiju, dok mi nismo mogli da se oslonimo na Filipa Stoilovića. Ovim putem mu želimo i brz oporavak", istakao je Stefanović za Mozzart Sport.

Možda je malobrojna publika – oficijalno je bilo prisutno svega 180 ljudi u dvorani, pomislila i da bi izostanak primača servisa mogao da bude poguban po konačan ishod. Evenutalne crne misli i pesimistički stav promenio je džoker sa klupe.

"Pohvalio bih mladog Danila Ilića. On je odigrao odličan meč. Kako će biti duga sezona... Počevši od Lige šampiona, preko Kupa i Superkupa, pa sve do nacionalnog prvenstva, značajno je da u sastavu imamo što više opcija. Na kraju se i potvrdilo da je važna i pomoć saigrača koji nisu u prvoj postavi".

(© CEV)(© CEV)

Napeto je bilo isključivo tokom uvodnog seta. Povremena incijativa protivnika kao da je imala i previše sličnosti sa prethodnim megdanom na Kipru.

"Otvorili smo utakmicu na Banjici kao u Nikoziji. Činilo nam se da je bio opušteniji pristup. Upravo je i rival na osnovu toga stekao početnu prednost. Međutim, mi smo odlučivali o svemu. Imali smo apsolutnu kontrolu u našim rukama. U nastavku smo i dodatno zategli igru. U međuvremenu je sve prešlo na stranu terena koji je i pripadao Crvenoj zvezdi".

Rezultatski deluje i da je razlika u klasi očigledna. Doduše, Jevtićev adut ističe i šta je neophodno popraviti u sledećim izazovima.

"Moramo da pojačamo igru u bloku. Uklapanje starih novajlija u kompaktnu ekipu ide bez ikakvih problema. Imamo dosta novih lica, pa sve i ide nekim svojim tokom. Čini nam se i da je trenutno odlična saradnja sa ruskim dizačem Ivanom Lukjanenkom, koji je došao u Zvezdu da zameni Nikolu Petrovića. Povremeno prođe godinu do dve, a da se tehničar ne uigra sa ostatkom tima. Iako zajednički treniramo tek dva meseca, apsolutno nemamo nikakvih zamerki".

Koliko je zadovoljan vizom za narednu rundu, uzaludno je i trošiti reči. Iako još uvek čeka pobednika estonskog-holandskog derbija između Selvera i Oriona (sreda, 20.00), potajno i razmišlja o benefitima evenutalnog ulaska u Lige šampiona.

"Potencijalne utakmice u eliti trebalo bi da znače. Želimo da vidimo dokle možemo da stignemo u grupnoj fazi. Naravno, svesni smo i da su tamo rivali na vrhunskom nivou. Osnovni zadatak takvog takmičenja je da vidimo da li uopšte možemo da se merimo sa njima. Primera radi, a govorim u svoje ime, nikada do sada nisam igrao u glavnom žrebu Lige šampiona".

Planira i da do kraja sedmice privremeno zaboravi na evropsko poglavlje. Razlog sasvim razumljiv – u četvrtak se igra osmina finala Kupa protiv Jagodine (18.00), a potom i subotu finale Superkupa sa Vojvodinom Mozzart (19.00).

"Razlika u kvalitetu je svima jasna, verovatno i zbog toga što protivnik dolazi iz nižeg ranga. Znaju baš ovakve utakmice da bude problematične, naročito ukoliko bude primetno i opuštanje", zaključio je Stefanović, uz nadu da će sezonu otvoriti i osvajanjem trofeja.

Liga šampiona za odbojkaše - 1. kolo kvalifikacija

Utorak

Olimpijakos - Strumica 3:0 (25:19, 25:17, 25:21), prvi meč - 3:0

Crvena zvezda - Omonija 3:0 (25:22, 25:18, 25:19), prvi meč - 3:0

Sreda

18.00: (1,02) Tirol (9,90) Kapošvar (prvi meč - 3:0)

19.00: (1,02) Brašov (9,90) Radnik (prvi meč - 3:0)

19.30: (1,03) Šonenverd (9,00) Jekabpils (prvi meč - 3:0)

20.00: Selver - Orion (prvi meč - 3:0)

21:00: (1,55) Benfika (2,29) Guaguas (prvi meč - 1:3)

Četvrtak

19.00: (1,40) HAOK Mladost (2,70) Budva (prvi meč - 3:1)


Piše: Uroš Selenić





tagovi

Aleksandar StefanovićOK Crvena ZvezdaLiga šampiona u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara