Milan Jovanović u dresu Metaloplastike (©srl.rs)
Milan Jovanović u dresu Metaloplastike (©srl.rs)

Srpski Feniks – Milan Jovanović: Pet godina pakla do povratka na velika vrata

Vreme čitanja: 5min | čet. 09.05.24. | 16:08

Levi bek Orlova i Metaloplastike najveći dobitnik meča u Lalinu. Najavio je da je ovo definitivno njegova sezona. Operacija ligamenta kolena, komplikacije, sada je sve to iza momka iz Kruščića

Milan Jovanović je za mene bio unikat u poslednjih 15 godina. Nekako su svi zaboravili na njega, a trebalo je da bude najbolji rukometaš na svetu. Ja to otvoreno govorim. Razgovarao sam sa njegovim menadžerom, da kroz moderne tretmane pokušamo da ga vratimo na teren. On je trenutno van rukometa, pokušava da se vrati posle teških operacija. I dalje je mlad (rođen 1998. prim.aut.). Za mene je on bio kompletan, vanserijski igrač. Kad samo bio selektor bio sam s njim u kontaktu i smatram da je greota da se ne vrati. U njemu sam video predvodnika nove generacije“, rekao je legendarni as srpskog i svetskog rukometa Nenad Peruničić krajem septembra 2022. godine u intervjuu za Mozzart Sport kada je govorio o nadama srpskog rukometa Stefanu Dodiću i Milošu Kosu.

Dotakao se Terminator tada zaboravljenog bombardera koji je nestao sa rukometne mape. Nigde ga nije bilo godinama, nije bilo vesti o levom beku razornog šuta koji je najavio velike domete u juniorskim danima. Bio je u tom trenutku skoro pet godina bez rukometa. Povreda kolena, odnosno komplikacije posle operacije izbacile su momka iz Kruščića, sela u blizini Crvenke, sa velike scene. Pre njega je dres reprezentacije nosio još jedan poznati rukometaš koji je ponikao u ovom malom selu, a to je Savo Mešter, sada igrač Steaue iz Bukurešta, a nekadašnji igrač Partizana koji je sa samo 18 godina bio deo najbolje selekcije Srbije.

Izabrane vesti

Pakao za tada mlađanog Jovanovića, koji je imao u džepu četvorogodišnji ugovor sa francuskIm Tuluzom, počeo je u plej-ofu u sezoni 2017/2018 kada je u dresu Vojvodine pokidao prednji ligament kolena, što je jedna od najtežih povreda u svetu sporta. Obično se u takvim slučajevima vraća na teren posle devet do deset meseci, ali kod Jovanovića je to bilo mnogo duža pauza. Usledile su košmarne godine posle operacije, novi hiruški zahvati, odlasci kod lekara, specijalista, ali ga nije bilo na terenu.

Za četiri godine u Tuluzu jedva da je kročio na teren dva-tri puta. Bio je izgubljen za rukomet, zaboravljen, a onda je uspeo da se oporavi, uđe u trenažni proces i u januaru 2023. godine stigne u Metaloplastiku kod Vladana Matića. Zamenio je Tunišanina Mohameda Aziza Aidija koji je prešao u Vojvodinu.

Te polusezone najavio je velike domete, na momente pokazao da u njemu čuči veliki potencijal o kome je govorio Peruničić. Ova sezona je defintivno povratak na velika vrata. Uzdanica je Šapčana koji krajem meseca imaju šansu da u bogate vitrine kluba donesu titulu posle 36 godina, još od generacije „Vanzemaljaca“ koji su se pre toga dva puta popeli na krov Evrope. U finalu izazivaju desetostrukog uzastopnog šampiona Srbije, Vojvodinu.

20.00: (4,40) Italija (9,00) Crna Gora (1,30)

Jovanović je uz Vojislava Brajovića i golmana Darka Arsića nosio Metaloplastiku do borbe za titulu. Posebno je briljirao u polufinalnoj seriji plej-ofa protiv Partizana, slao je projektile sa distance i pokazao novom selektoru Borisu Rojeviću da na njega može da računa i za reprezentaciju.

Bio je levi bek Šapčana na oku i prethodniku na klupi Orlova. Njegovo ime našlo se na spisku Tonija Đerone, ali zbog jake konkurencije, gde su bili starosedeoci Petar Đorđić, Marko Milosavljević i Miloš Kos, nije bilo za njega mesta na Evropskom prvenstvu u Minhenu u januaru ove godine.

Dobre igre u Metaloplastici ulili su mu samopouzdanje, a novi selektor Rojević bacio ga je u vatru u prvom okupljanju nove selekcije sredinom marta protiv Poljske u Gdanjsku.

Orlovi su pružili žestok otpor Španiji u prvom meču baraža za Svetsko prvenstvo naredne godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, a Jovanović je odigrao odlično i na glavnoj pozornici. U nastavku, kada nije bilo rešenja u napadu, zamenio je Miloša Kosa na levom beku, dok se naš najmlađi rukometaš prebacio na poziciju organizatora igre umesto Lazara Kukića, i to je dalo rezultate u finišu. Pogodio je trofejni stručnjak bekovsku trojku, tu je bio i brzonogi Uroš Kojadinović koji je zamenio Miloša Orbovića koji je bio sjajan u prvih 30 minuta, ali se u nastavku umorio rukometaš Kriens Lucerna.

Posle zabrinjavajućih -5 (20:25) sredinom drugog poluvremena, kada je pretila opasnost da prednost bude i veća i samom tim revanš u nedelju (17.00) u SPENS-u samo formalnost, vratili su se Orlovi u igru i ostvarili aktivan rezultat i šansu da se napravi veliko iznenađenje i nadoknadi prednost svetske supersile u Srpskoj Atini.

Pet golova je delo Jovanovića, koliko su dali i Miloš Kos i Vanja Ilić, tri sa distance i dva sa linije sedam metara. Nije se libio da baci „kokicu“ Rodrigu Koralesu kada je ostao sam oči u oči sa golmanom Furije, dva puta se podigao sa 10 metara i razornim šutevima probijao odbranu Španije. Istisnuo je iz tima Uroša Borzaša, koji je bio standardan kod nekadašnjeg selektora Đerone. Dao mu je Rojević šansu na velikoj sceni, a ovaj je to obilato iskoristio.

Odiigrali smo kvalitetnu utakmicu. Pokazali smo da možemo s njima da igramo ravnopravno. Imamo aktivan rezultat pred revanš u Novom Sadu“, rekao je Jovanović posle meča u Lalinu.

Jovanoviću narednog meseca ističe ugovor sa Metaloplastikom. Dobre igre sigurno će da utiču da mu cena poraste, pa će Šapčani teško da ga zadrže.

Sličnu priču, doduše „samo“ dve godine pauze, imao je i Miljan Pušica. I njegova karijera je slična Jovanovićevoj. Na vrhuncu karijere u dresu Mindena u Bundesligi, doživeo je povredu ligamenta kolena, komplikacije posle operacije i dug oporavak. U isto vreme se i defanzivni specijalista vratio rukometu, ali u dresu Vojvodine iz koje je krenuo u pečalbarski život, prvo u redove poljske Visle, a kasnije u nemački Minden.

I on je bio jedno vreme "izgubljen" za rukomet, bio je pitanje da li će se vratiti ovom sportu, ali je prošle sezone bio jedan od najzaslužnijih za istorijsku sezonu Vojvodine, sve trofeje, između ostalih i Kup EHF-a. Posle godinu dana u dresu Lala se vratio u reprezentaciju i bio stub odbrane na Evropskom prvenstvu u Minhenu početkom godine.

Dva rukometna Feniksa u taboru Orlova – Miljan Pušica i Milan Jovanović.

------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeMilan Jovanovićrss

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara