Kristina Liščević (©MN Press)
Kristina Liščević (©MN Press)

Srpkinje otputovale u Tursku, kvintet iskusnih pretposlednji put u nacionalnom dresu

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.04.23. | 13:08

”Ove dve utakmice, posebno revanš u Beogradu, za mene će, posle osvojene medalje 2013. godine, doneti poseban naboj emocija. Biće jako teško poslednji put zapevati himnu“, rekla je Kristina Liščević

Najbolje srpske rukometašice sutra (16.00) u Turskoj počinju poslednju misiju na putu do Svetskog prvenstva, ali ta reč "poslednje" ima dvostruko značenje.

Kao što je ranije najavljivano, sestre, Kristina Graovac i Tamara Radojević opraštaju se od rukometa na kraju sezone, dok će bekovski trio Kristina Liščević, Jovana Stoiljković i Jelena Lavko poslednji put obući dres sa nacionalnim grbom u sredu na Banjicu u revanšu baraža za Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Ove dve utakmice, posebno revanš u Beogradu, za mene će, posle osvojene medalje 2013. godine, doneti poseban naboj emocija. Biće jako teško poslednji put zapevati himnu. Mnogo godina igramo jedna sa drugom, svaki put kada se okupimo osećaj je poseban i volela bih da svaka reprezentacija ima to poštovanje i druženje koje imamo mi jedna sa drugom”, započinje Kristina Liščević.

Sve tri su saglasne da je poziv na ovo okupljanje predstavljao posebno zadovoljstvo gde je primarni cilj svakako plasman na Svetsko prvenstvo i da se pomogne mladim devojkama da stasavaju kroz velika takmičenja.

Po dolasku u Sportski centar FSS, mlađe devojke Jeleni Lavko su se obratile sa ”dobar dan” i uz ogromnu dozu respekta što je novo za iskusnog desnog beka.

Malo nam je čudno kada nas mlade igračice, devojčice koje su ovde oslovljavaju sa ”VI”, ali kada se setim svojih početaka i toga kako sam ja gledala starije igračice, želim da se sve devojke koje sada ulaze u reprezentativni pogon osećaju onako kako sam se i ja osećala kada sam tek došla. Imamo izuzetno dobru decu, i prošli put kada smo bile primetile smo da žele da slušaju, sa uvažavanjem prihvataju svaku sugestiju, ali na terenu i na treningu se taj respekt ne primećuje toliko jer sve one su ovde da daju svoj maksimum i pokažu da zaslužuju da nose dres Srbije“.

18.00: (1,15) Vardar (12,0) Vojvodina (6,75)

Kristinu Liščević i Jelenu Lavko u Rumuniji sticajem okolnosti trenira baš selektor turskih rukometašica, što će biti od velikog značaja jer poznaju njegov sistem igre. O Jovani Stoiljković, često se ovih dana čuje kako je pored svojih igračkih sposobnosti, ostavila veliki trag na srpski rukomet zbog toga kakav je čovek. Srednji bek na takve komplimente reaguje u skladu sa svojom ličnošću – skromno.

Čini mi se da je to stvar kućnog vaspitanja i to je ono što nosim od svojih roditelja. Naravno da mi imponuje što se o meni priča na taj način, ali to je stvar moje prirode. Ja volim ovaj sport, ovu ekipu, ove devojke i meni je zadovoljstvo što sam tu. Dobro smo skautirale ekipu Turske, imamo pozitivan skor i daćemo sve od sebe da iz obe utakmice izađemo kao pobednice”, zaključuje srednji bek.

U poslednja tri susreta, Srbija je izlazila kao pobednik, kako u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022 (u Zrenjaninu rezultatom 36:27 i na gostovanju u Kastamonu 36:30), tako i na Mediteranskim igrama. U Oranu su srpske rukometašice sa B selekcijom savladale najjači sastav Turske rezultatom 31:26.

Ipak, ne sme se zaboraviti da turski klub Kastamonu odakle dolazi najveći broj reprezentativki igra Ligu šampiona i da će biti ozbiljan protivnik u borbi za svetsku rukometnu smotru koja se krajem godine igra u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj.

Prva od dve utakmice na programu je danas u Giresunu. Direktan TV prenos je na RTS 1 od 16 časova po srpskom vremenu.



tagovi

Kristina Liščevićženska rukometna reprezentacija SrbijeJelena Lavko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara