Rukometašice Srbije i selektor Uroš Bregar (©Starsport)
Rukometašice Srbije i selektor Uroš Bregar (©Starsport)

Srbija u „grupi smrti“, drugi krug je uspeh, Norveška i Francuska za klasu ispred svih

Vreme čitanja: 8min | pet. 04.11.22. | 08:41

U narednih 16 dana Slovenija, Makedonija i Crna Gora biće domaćini Evropskog prvenstva za rukometašice. Naša selekcija igraće u prvoj fazi u Celju, a večeras (20.30, RTS 2, Arena Premijum 2) je prvi rival Švedska. Prvak sveta i branilac krune i dalje sa Ketrin Lunde na golu. Kristina Neagu se vratila u reprezentaciju Rumunije

Kreće najbolji ženski reprezentativni rukomet. Narednih 16 dana zemlje bivše Jugoslavije, Slovenija, Makedonija i Crna Gora, ugostiće evropski krem, 16 reprezentacija na Starom kontinentu. Za razliku od muškaraca koji će u Nemačkoj 2024. godine igrati sa 24 selekcije, kod dama se broj nije menjao. Šampionat je pomeren mesec ranije zbog centralnog sportskog događaja u 2022. godini, fudbalskog Mundijala u Kataru.

Igraće se u četiri grupe u četiri grada, Ljubljani, Celju, Podgorici i Skoplju. Po tri najbolje reprezentacije plasiraće se u narednu rundu, a bodovi se prenose sa dve selekcije koje nastavljaju takmičenje.

Izabrane vesti

Titulu brani Norveška koja ostaje prvi favorit za novu krunu. Skandinavke su osam puta bile najbolje u Evropi, a imaju tri evropska zlata na poslednja četiri Evropska prvenstva. Niz Katrin Lunde i kompanije prekinula je Francuska 2018. godine. Upravo su Trikolorke, čini se, jedini pravi konkurent Norvežankama za tron na Starom kontinentu. Prošle godine ove dve selekcije su igrale u finalu Svetskog prvenstva, a svetska kruna otišla je u zemlju ženskog rukometa, Norvešku. U konkurenciji za medalju su i Danska, Švedska, Španija, Holandija...

Završnica Evropskog prvenstva, odnosno polufinale i finale igraće se u ljubljanskoj dvorani Stožice. Evropsko prvenstvo je i kvalifikaciono za SP naredne godine. Osvajači medalje izboriće direktan plasman, dok će šampion Evope da vizira kartu za Olimpijske igre u Parzu 2024.

GRUPA B (CELJE): DANSKA, ŠVEDSKA, SLOVENIJA, SRBIJA

Vera u iskusne bekove Liščević, Stoiljković i Lavko, golmana Risović i levo krilo Radosavljević

Rukometašice Srbije igraće drugo veliko takmičenje pod komandom slovenačkog stručnjaka Uroša Bregara. Posle kraha na prošlom Evropskom prvenstvu i olimpijskim kvalifikacijama za Tokio, oprostiile su se od reprezentacije Andrea Lekić, Katarina Tomašević, Dragana Cvijić, Katarina Krpež Šlezak, Željka Nikolić, Slađana Pop Lazić, ranije i Sanja Damnjanović.

20.30: (1,10) Švedska (14,0) Srbija (9,00)

Na Svetskom prvenstvu prošle godine su naše rukometašice bile solidne 12. Sa svetskim vicešampionom Francuskom smo igrali na jednu loptu proteklog decembra. Bregar se za ovo prvenstvo odlučio za spoj iskustva i mladosti. Perjanice selekcije su bekovi koji su zašli u četvrtu deceniju - Jovana Stoiljković, Kristina Liščević i Jelena Lavko, uz nešto mlađe, golmana Jovanu Risović i levo krilo Sanju Radosavljević koja se oporavila od povrede i biće jedan od naših glavnih aduta. Na bekovskim pozicijama Srbija je tanka. Osim udarnog trija na koje će da padne najveći teret, tu su još Jovana Kovačević i Anđela Janjušević, dok će na crti da bude Marija Petrović, rukometašica rumunske Glorije.

MOZZART DAJE KVOTE ZA ŠAMPIONA EVROPE. NORVEŠKA JE PRVI FAVORIT SA KVOTOM 2,10, SLEDI FRANCUSKA - 3,50, HOLANDIJA - 6,50.

Zbog odluke da se ne vakcinišu na pripremama nisu bile Dunja Radević i Dunja Tabak. Povređene su Tamara Radojević Georgijev i Katarina Stošić, dok je Jelena Agbaba u blagoslovenom stanju.

Jovana Stoiljković (©Starsport)Jovana Stoiljković (©Starsport)

Srbija nije imala sreće u žrebu. U grupi je sa skandinavskim silama, Danskom i Švedskom, kao i domaćinom Slovenijom koja će imati veliki podršku navijača u Celju.

Slažem se da je naša grupa najteža, tu su Danska, Švedska, koje su uvek u vrhu svetskog i evropskog rukometa, onda je tu domaćin Slovenija. Istina je da smo mi igrali sa Slovenijom na poslednjem Svetskom prvenstvu, da smo imali Švedsku u kvalifikacijama, tako da sve dobro znamo”, rekao je Uroš Bregar i upozorio da sve balkanske reprezentacije imaju problem sa skandinavskim stilom rukometa baziranim na tranzicionoj igri.

Na startu Srbiju čeka stari znanac, Švedska (20.30, RTS 2, Arena Premijum 2), selekcija s kojom smo igrali u kvalifikacijama. Oba puta su domaćini slavili. Posle 11. mesta na EP 2020, Švedska je imala sjajnu 2021. godinu, zauzevši četvrto mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju i peto na Svetskom prvenstvu u Španiji i u današnji meč sa Srbijom ulazi kao favorit.

Na Svetskom prvenstvu prošle godine najbolji strelac tima bilo je desno krilo Natali Hagman. Pivot Lin Blom igra za Đer, bek Jamina Roberts u šampionu Evrope Vajpersu iz Kristijanstada, Jeni Karlson u Brestu, dok golman Evelin Erikson brani boje rumunskog ĆSM Bukurešta.

Za nas je u odbrani najbitnije da zaustavimo bekovsku liniju Dano, Roberts, Petren od početka, a to znači da moramo da imamo gustinu. One nemaju kvalitetnog šutera spolja, a imaju individualnu brzinu, pokretljivost u napadu i fenomenalan protok lopte. Ako budemo dobri u individualnim duelima i ako zaustavimo njihovu igru dva na dva sa Blom i Lagerkvist, onda možemo da se nadamo uspehu“, istakao je selektor Srbije.

Ana Gros prva zvezda Slovenki, Ane Mete Hansen uzdanica Dankinja

Ana Gros (©AFP)Ana Gros (©AFP)

Slovenija ima velike ambicije na domaćem terenu. Na klupi ove selekcije sedeće trofejni crnogorski stručnjak Dragan Adžić koji ima evropsko zlato i olimpijsko srebro. Prva zvezda Slovenki je desni bek Ana Gros, jedna od najboljih svetskih rukometašica na toj poziciji. Ona se ove sezone vratila u33 superjaki mađarski Đer, a prošle godine branila je boje CSKA Moskve i Krima.

Najbolji rezultat dosad je bilo deveto mesto 2004. godine. Sada žele istorijski iskorak.

Poslednje dve godine smo željno iščekivali ovo Evropsko prvenstvo. Jako se radujemo i već osećamo malu euforiju, što je veoma pozitivno", kaže kapiten Ana Gros.

Osim Gros, dosta se očekuje od Barbare Lazović, Tjaše Stanko i Nataša Ljepoje.

18.00: (1,15) Danska (12,0) Slovenija (6,75)

Danska je prvi favrorit Grupi B. Na prošlog EP je bila četvrta, poražena je u borbi za bronzu od senzacije prvenstva Hrvatske, dok je na SP prošle godine bila treća, odmah iza dominantih Norveške i Francuske. Vedete skandinavske selekcije su rukometašice najbogatijeg kluba na svetu, Đera - golman Sandra Toft i levi bek Ane Mete Hansen. Većina reprezentativki brane boje domaćih klubova, a od internacionalki su su još Kristina Jorgensen i Luis Burgard iz Meca.

GRUPA A (LJUBLJANA): NORVEŠKA, MAĐARSKA, HRVATSKA I ŠVAJCARSKA

Drim tim iz Skandinavije, neuništiva Katrin Lunde

Katrin Lunde (©Reuters)Katrin Lunde (©Reuters)

Norvežanke dolaze u Sloveniju po novo zlato. Svetske i evropske šampionke nisu mnogo menjale tim. I dalje je to Drim tim koji uspešno s klupe predvodi Islanđanin Torir Hergeirson. Iako ima pune 42 godine, Katrin Lunde je i dalje deo reprezentacije. Najbolji golman svih vremena biće veliki adut u odbrani trona.

U polju mnogo toga će da zavisi od fenomenalnog desnog beka Nore Merk, od ove sezone rukometašica danskog Esbjerga. Pre toga je osvojila dve titule prvaka Evrope sa Vajpersom. Tu je i organizator igre Đera Stine Bredal Oftedal. Opasna je i snažna Heni Reistad, kao i golman Silje Solberg, pivot Maren Ardal... S pravo, Skandinavke su prvi favoriti u grupi u Ljubljani i ne bi trebalo da imaju problema sa Mađarskom, Hrvatskom i autsajderom Švajcarskom.

20.30: (1,05) Norveška (18,0) Hrvatska (13,0)

Hrvatice su napravile senzaciju pre dve godine, kada su bile bronzane, a posle toga očekivano su pale. Nisu u konkurenciji za medalju na ovom šampionatu. Sa Mađaricama bi trebalo da se bore za drugo mesto u grupi, pored neprikosnovenih Norvežanki. Na klupi je i dalje iskusni trener Nenad Šoštarić. Veliki hendikep je neigranje Ćamile Mičijević, levog beka Meca. Ona je povređena. Ima Hrvatska dva odlična golmana, Ivanu Kapitanović i Teu Pjević, na crti je Ana Debelić iz šampiona Evrope Vajpersa, dok su u polju Dora i Larisa Kalaus iz Podravke...

18.00: (1,03) Mađarska (20,0) Švajcarska (16,0)

Na klupi Mađarske sedi Vladimir Golovin. Došlo je do podmlađivanja reprezentacije. Nema više u selekciji iskusne Zuzane Tomori, rukometašice Ferencvaroša, specijaliste za igru u odbrani. Najviše se očekuje od Katrin Klajber, Petre Vamos, Viktorije Đer Lukač i Grete Marton.

GRUPA C (SKOPLJE): FRANCUSKA, HOLANDIJA, MAKEDONIJA I RUMUNIJA

Holanđanke najveća pretnja za Francuskinje u Skoplju

Francuska je olimpijski šampion iz Tokija 2021. Prošle godine su Trikolorke poražene u finalu Svetskog prvenstva od Norvežanki. Medalja je imperativ, a napada se tron. Iskusni stručnnjak Olivije Krumbholc ima tim kadar da napadne Norvežanke. Tu je tandem Đera Estel Nze Minko i Beatris Edvige, golman Lora Kloser, srednji bek Bukurešta Grase Zadi, zatim Tamara Horaček, Paulet Popa...

Holanđanke su napravile bum 2019. godine u japanskom Kumamotu, kada su bile šampionke planete. Posle toga je usledio pad, nisu uspevale da stignu do borbe za medalje. Selektor, Šveđanin Per Johanson ima iskusan sastav sa nosiocima Estevanom Polman, Laurom Van der Hejden, Debi Bont, Angelom Malestajn...

Makedonija nije u svetskom vrhu, ali igra na domaćem terenu u Skoplju i traži plasman bar u narednu rundu. Ljubomir Saveski ima skroman sastav koji bi protiv Rumunije i eventualno Holandije mogao da traži iznenađenje i plasman među 12 najboljih reprezentacija Evrope.

Rumunija je godinama u padu. Posle svetske bronze 2015. godine, rukometašice iz komšiluka nisu bile ni blizu medalje. Veliki plus je porvatak u selekciju Kristine Neagu, jedne od najbojih rukometašice sveta u ovom veku. Sve reprezentativke dolaze iz domaćih, veoma jakih, klubova. Osim Neagu, najviše se očekuje od pivota Krine Pintee.

GRUPA D (PODGORICA): POLJSKA, CRNA GORA, NEMAČKA I ŠPANIJA

Adut Crnogorki – puna Morača, Španija favorit u Podgorici

Jovanka Radičević (©Reuters)Jovanka Radičević (©Reuters)

Crnogorke su bile evropske šampionke u Beogradu pre 10 godina. Bojana Popović je tada predvodila na terenu zlatnu generaciju koja je stigla i do olimpijskog srebra. Sada je jedna od najboljih rukometašice svih vremena na klupi selekcije. Veliki adut biće puna Morača i podrška navijača.

Većina reprezentativki nose dres Budućnosti, ali tu su i iskusne internacionalke – Jovanka Radičević, golman Marina Rajčić, pivot Tatjana Brnović i bekovi Đurđina Jauković, Milena Raičević i Itana Grbić.

Španija je blagi favorit u Podgorici, ali daleko do toga da ne može da se pobedi. Perjanice Furije su Alehandra Kabral, Alisija Fernandez, Laura Gonzalez, Gutijerez Barmeho, Soledad Lopez... Od Nemica se očekuje plasman u drugi krug, ali ništa više od toga. Prva zvezda selekcije je levi bek Emili Bolk iz Ferencvaroša, a tu su i Ksenija Smits i Luiza Šulce. Poljakinje su autsajderke. Na kormilu tima je Norvežanin Arne Senstad. Najbolja rukoemtašica je Monika Koblinska iz francuskog Bresta.

Čast da sude na Evropskom prvenstvu imaće i naši arbitri, Vanja Antić i Jelena Jakovljević. Utakmice narednih 16 dana možete da pratite na RTS-u i kanalima Arene Sport.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – 1. KOLO

Petak

GRUPA A (LJUBLJANA)

18.00: (1,03) Mađarska (20,0) Švajcarska (16,0)

20.30: (1,03) Norveška (20,0) Hrvatska (16,0)

GRUPA B (CELJE)

18.00: (1,15) Danska (12,0) Slovenija (6,75)

20.30: (1,10) Švedska (14,0) Srbija (9,00)

Subota

GRUPA C (SKOPLJE)

18.00: (1,01) Francuska (25,0) Makedonija (22,0)

20.30: (1,25) Holandija (10,0) Rumunija (4,90)

GRUPA D (PODGORICA)

18.00: (2,45) Crna Gora (8,00) Španija (1,75)

20.30: (4,90) Poljska (10,0) Nemačka (1,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ženska rukometna reprezentacija SrbijeUroš Bregarevropsko prvenstvo za rukometašiceKristina LiščevićJovana StoiljkovićJovana RisovićSanja Radosavljević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara