(©Reuters)
(©Reuters)

Srbija se trgnula iz košmara: Veliki preokret na oproštaju od Olimpijskih igara

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.08.24. | 23:18

Za kraj pobeda nad Kanadom

Podijum u Parizu u poslednjem plesu generacije pripao je Srbiji... Orlovi su na oproštaju od Olimpijskih igra i pojedinih reprezentativaca od dresa državnog tima pretili da prikažu jednu od najlošijih partija u poslednjih nekoliko godina. Kada je delovalo da će se po tome pamtiti kraj takmičenja u prestonici Francuske, trgli su se iz košmara i na kraju posle velikog preokreta zabeležili pobedu 3:2 (16:25, 22:25, 26:24, 25:19, 18:16).

Orlovima se na početku moglo i zameriti na nedostatku inspiracije u meču lišenom bilo kakvog rezultatskog značaja. Očigledno je i prethodna eliminacija ostavila veliki psihološki trag u srpskom taboru. Puleni Igora Kolakovića bili su prilično bezvoljnog raspoloženja, kao da su jedva čekali završetak utakmice revijalnog karaktera. Primetno je bilo da su emotivno ispražnjeni, bez bilo kakve energije i želje da se nadigravaju sa severnoameričkom selekcijom, istovremeno podsetivši tek na momente da poseduju i borbenog duha.

Izabrane vesti

A, Kanađani... Oni su izgledali poput kaznene ekspedicije, na momente delujući da im trijumf ne donosi samo prestiž, nego i plasman u dalju fazu Igara. Raznovrsnije su organizovali igru u napadu, uspostavili su dominaciju u bloku, a povrh svega su i daleko agresivnije servirali. Sve je to i ukazivalo na potpuni debakl.

Srbija je gotovo jedinu šansu da nešto promeni iskoristila posle ogromnog rezultatskog zaostatka u setovima (0:2), ujedno promenivši utisak na oproštaju. Konačno dobar period u igri uticao je na smanjene prednosti, potom izjednačenje i potpuni povratak u meč. Bilo je napeto i u taj – brejku. Igralo se poen za poen do 5:5, ali je Kanada posle promene stana bila i tri koraka ispred Orlova (7:10). Vratila se nada da je preokret moguć zahvaljujući Aleksandru Atanasijeviću i Draženu Luburiću (13:11). Prvu meč loptu doneo je Marko Ivović (14:12), a onda je ovaj primač servisa i petu pretvorio u veliko slavlje (18:16).

Ključni detalji u povratku dogodili su se u završnici trećeg dela posle Ivovićevog asa (21:18) i bloka Aleksandra Nedeljkovića nad Lukasom Van Berkelom (23:21). Ubedili su srpski odbojkaši tada i sebe da su kadri da se suprostave protivniku. Doduše, imali su pri kraju i malu pomoć Kanađana zbog očigledne nervoze koja se u međuvremenu uvukla u njihove redove (26:24). Koliko im je značila ukazana prilika, videlo se i u nastavku... Ravnopravno raspoređen učinak Atanasijevića, Luburića, Marko Podraščanina i Ivovića, uz tada nedodirljivog Mirana Kujundžića, uticali su da preuzmu kontrolu i izbore se za taj – brejk.

Na početku meča promešao je Kolaković malo karte, ostavivši na klupi prvog dizača Nikolu Jovovića. U startnu postavu uskočio je Vuk Todorović, dok su priliku dobili i Kujundžić odnosno Petar Krsmanović, koji se tokom takmičenja i rotirao sa Nedeljkovićem na poziciji srednjeg blokera. Selektor Tomas Sameluvo poslao je na teren gotovo najjaču moguću postavu. Čudna atmosfera više je pogodovala Kanađanima. Diktirali su ritam od starta, dopustivši samo povremeno Orlovima da im se suprostave. Ta izjednačena borba vodila se samo do 10:11, kada je na servis stao Timoti Mar i uz veliku pomoć silno motivisanog Demnjanenka, a posebno Van Berkela, doprineo da pobegnu na sigurnih 19:12.

Posle gubitka uvodne deonice, Srbija je ponovo imala veliki minus već do sredine druge (6:12). Ipak, konačno se u nastavku probudila i na krilima Atanasijevića, Kujundžića i Podraščanina uspela da izjednači (16:16). Pokazalo se potom da je priključak bio kratkog roka, pa je Kanađanima prednost za mirniju završnicu vratio Švarc (22:19).

Ništa nije nagoveštavalo dramu, ali nisu Orlovi želeli da po lošem pamte kraj odbojkaške ere. Najefikasniji u preokretu bio je novopečeni penzioner Atanasijević sa 19 poena, Ivović je dodao 17, Kujundžić 14... U selekciji Kanade odskočio je Mar sa 28 poena. 

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠE – 3. KOLO

Subota

GRUPA A

Srbija – Kanada 3:2 (16:25, 22:25, 26:24, 25:19, 18:16)

GRUPA B

Italija – Poljska 3:1 (25:15, 25:18, 24:26, 25:20)

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Muška odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara