Stručni štab reprezentacije Srbije (OKS)
Stručni štab reprezentacije Srbije (OKS)

Srbija ispratila i Orlove: U Pariz otišli kao autsajderi, a nadaju se iznenađenju

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.07.24. | 18:18

„Boravkom u Olimpijskom selu lako može da se izgubi fokus, nisu ovo neke radničke sportske igre“, opominje selektor Kolaković

Srpske odbojkašice otputovale su rano jutros za Pariz, dok je popodnevni termin bio rezervisan za mušku reprezentaciju. Kako su Orlovi tokom prethodna dva ciklusa propustili priliku da se plasiraju na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro i Tokio, pred polazak u Francusku bili su vidno raspoloženi i nasmejani.

Da li zbog povratka na najveću sportsku smotru, sjajno realizovanog pripremnog perioda ili uopšte atmosfere unutar tima, uočljivo je bilo na ispraćaju da im ne manjka samopouzdanja uoči predstojećeg takmičenja. Selektoru Igoru Kolakoviću, pored igrača koji su se na terenu izborili za vizu, pripisuju se najveće zasluge za veliki uspeh, pogotovu zbog surovosti kvalifikacionog sistema za odbojkaški turnir. Zato stari strateg državnog tima nije imao dilemu kada je sastavljao konačan spisak putnika.

Izabrane vesti

Rekao sam i po završetku Lige nacija da je ovo bio najlakši izbor do sada. Žao mi je samo što nije bilo mesta za libera Vukašina Ristića i rezervnog igrača Nemanju Mašulovića, koji neće biti u sastavu za mečeve grupne faze. Svetska odbojkaška federacija nije se izborila ni za 13, a kamoli 14. igrača u rosteru“, istakao je Kolaković.

Koliko bi Orlovi trebalo da budu ponosni plasmanom, dokazuje respektabilan sastav preostalih aktera na Igrama.

Konkurencija na muškom turniru znatno je jača nego na ženskom, jer učestvuje čak 11 najboljih selekcija na svetu. Egipat jeste slabije rangiran i verovatno neće nikoga ugroziti, ali je i dalje nezgodan protivnik“, nastavio je u dahu iskusni stručnjak.

Šef struke kratko je analizirao i protivnike u A grupi.

Francuska je aktuelni olimpijski šampion, osvojila je Ligu nacija bez najboljeg igrača Ervina Engapeta, a istovremeno je i domaćin takmičenja. S druge strane, Slovenci su preliminarnu fazu ovogodišnje Lige nacija završili na prvom mestu, a dobro su namučili i Poljsku u borbi za bronzanu medalju. Na kraju su čak i Kanađani imali pojedine značajne pobede, kao što je bio slučaj protiv Amerikanaca. Međutim, izvesno je da će mečevi u Parizu biti drugačiji i otvoreniji, odnosno da se neće ponoviti poput onih koje smo odigrali protiv istih protivnika u ranijem periodu“.

Kolakovićev je zadovoljan i formom ekipe, iako ostaje žal što je Srbija put Pariza krenula bez prave provere. Blokada avio saobraćaja sprečila je odlazak na prijateljski turnir u Gdanjsk, a u međuvremenu je otkazana i ranije dogovorena pripremna utakmica. Pored svega, čak i promena sistema takmičenja na Igrama ne dozvoljava dodatno uigravanje u hodu.

Prvi meč protiv Francuske odigraćemo bez ikakve provere, pošto nismo u mogućnosti da igramo protiv Italije u Parizu. Nekada se igralo pet mečeva u grupnoj fazi, sada samo tri. Nemamo pravo na kalkulacije, ali imamo dovoljno vremena da odmorimo između duela. Kako smo do sada najbolje radili, barem od kada sam selektor, možda možemo i da napravimo iznenađenje“.

Na kraju, ne i najmanje bitno, dao je važan savet svim debitantima.

Nadamo se da ćemo da izdržimo u nekoj vrsti karantina kao što je bio slučaj tokom pripremnog perioda u Vrnjačkoj Banji i Beogradu. Na Igrama bude mnogo sportista, šampiona, prvaka kontinenata... Boravkom u Olimpijskom selu lako može da se izgubi fokus, pogotovu ako se oseti da odbojka kao sport nije važna. Kada izađete na borilište, tek tada shvatite da ste na velikoj pozornici, a ne na nekim radničkim sportskim igrama zbog šarenila“, zaključio je Kolaković.

Selektor Kolaković sa Kovačevićem i Podraščaninom (OKS)Selektor Kolaković sa Kovačevićem i Podraščaninom (OKS)

S druge strane, Marko Podraščanin već je osetio olimpijsku čar. U Parizu bi trebalo da stavi tačku na bogatu reprezentativnu karijeru, a možda je po prvi put i doživeo da Srbiju uopšte ne ubrajaju među favorite za jednu od medalja.

Velika je čast i privilegija posle 12 godina ponovo biti deo tima. Odlazimo kao autsajderi posle ko zna koliko godina, ali to je podstrek da što bolje odigramo i vratimo se nasmejani. Znamo da nas jedna do dve pobede vode u četvrtfinale“, prokomentarisao je Podraščanin.

Sličnog razmišljanja bio je i kapiten Uroš Kovačević, koji je podvukao da Orlovi i dalje imaju šta da pokažu u čuvenom gradu svetlosti.

Putujemo kao autsajderi, a nadamo se najboljem. Drago nam je da imamo šansu da se plasiramo u četvrtfinale i krunišemo naše karijere na Olimpijskim igrama u Parizu. Kako smo bili u nekoj vrsti karantina tokom pripremnog perioda, verujemo da će to i da bude pokazatelj naše bolje igre u odnosu na ovogodišnju Ligu nacija“, naglasio je Kovačević.

Piše: Uroš Selenić



tagovi

Igor KolakovićMarko PodraščaninUroš KovačevićOdbojkaMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeOlimpijske igreOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara