Detalj sa prošlosezonskog večitog derbija (©Starsport)
Detalj sa prošlosezonskog večitog derbija (©Starsport)

Spektakl na Dorćolu: Partizana peče prošlogodišnjih 14:2, Zvezda bi da sipa so na ranu večitom rivalu

Vreme čitanja: 6min | sub. 06.11.21. | 10:48

Crveno-beli od 21.00 na bazenu "Milan Gale Muškatirović" dočekuju crno-bele

Neke rane sporije zarastaju od drugih, neke nikada ne zacele, peći će vaterpoliste Partizana dugo poraz od Novog Beograda, ali što pre moraju da ga izbrišu iz glave, ili makar nakratko potisnu. Jer budu li glavom u prošlonedeljnom okršaju, mogao bi večeras u večitom derbiju (bazen “Milan Gale Muškatirović”, 21.00) da im se ponovi prošlosezonski debakl. Crvena zvezda je u plej-ofu Superlige Srbije raznela Partizan – 14:2. Od tada se mnogo toga promenilo, naročito u Partizanu koji se silno pojačao, ali je evidentno da je potrebno vreme da sve legne na svoje.

Nije realna bila ta razlika, nije oslikavala odnos snaga i bila pokazatelj kvaliteta večitih rivala, ali I to se dešava. Imaće Partizan taj poraz na umu, ali i činjenicu da je u minuloj sezoni pretrpeo šest poraza od Crvene zvezde. Bolji su crveno-beli bili dva puta u prvenstvu i isto toliko puta u plej-ofu, po jednom u Jadranskoj ligi i Kupu Srbije, koji je Crvena zvezda osvojila. A, noćna mora za crno-bele bili su Gavril Subotić, bivši igrač Partizana, i Veljko Tankosić. Na taj niz nadovezao se I poraz u pripremnoj utakmici, pa dobar deo momaka iz ove Zvezdine generacije može da se pohvali kako sa crveno-belom kapicom nije gubio od Partizana.

Izabrane vesti

Veliki posao napravili su Crvena zvezda i Partizan tokom leta. Crveno-beli su doveli trojicu crnogorskih igrača – klub pojačali Stefan Pješivac, Filip Gardašević i Bogdan Đurđić – dok su crno-beli skoro u ptpunosti renovirali tim, a najzvučniji potpis na “Banjici” bio je povratak Milana Aleksića, kao i produžetak saradnje sa Stefanom Mitrovićem.

Spremamo se i samo nam je pobeda u glavi. Partizan nije isti kao prošle godine, jači su dosta, iskusniji su. Prošle subote doživeli su težak poraz od Novog Beograda i sigurno je da će pokušati protiv nas da se izvade. Naše je da im to ne dozvolimo”, kaže Miloš Vukićević za Sportski Žurnal.

Iza crveno-belih je “brdo” važnih i teških utakmica, ali i sitnijih povreda, bolesti, borba sa virusom korona… Ove nedelje su imali nešto lakši zadatak. Umesto meča na krv i nož u Ligi šampiona, prilično lako su u zaostalom meču 3. kola Superlige Srbije izašli na kraj sa Zemunom.

Malo smo se odmorili ove nedelje i pored odigrane utakmice sa Zemunom. Spremili smo se, tu je domaći teren i očekujem povoljan rezultat”, zaključio je Dušan Marković.

Za Partizan večiti derbi dolazi posle najtežeg poraza u klupskoj istoriji, a Petar Velkić uveren je da će njegov tim pružiti bolju partiju protiv osvajača Kupa Srbije, nego što je to bio slučaj protiv tima snova.

Potrebna nam je pobeda. Pojačali smo rad na treninzima na odbrani i napadu, verujem da će biti bolje nego protiv Novog Beograda. Mnogo nam znači povratak starijih igrača, velikih šampiona. Nekada su nam bili uzori, a sada igramo sa njima. Lakše se igra i zbog toga se nadam trijumfu protiv Crvene zvezde”, rekao je Petar Velkić, koji je letos stigao u Partizan.

Žele crno-beli da se iskupe za debakl protiv Novog Beograda..

Rival je u naletu, imao je jake utakmice, izborio Ligu šampiona i sigurno je pun samopouzdanja. To ništa ne znači za nas, ne kvari nam planove. Kao i uvek igraćemo na tri boda i želimo da se posle poraza u derbiju sa Novim Beogradom vratimo na pobednički kolosek”, poručio je Andrej Barać za Sportski Žurnal.

Novi Beograd je, za sada, nepogrešiv. Kako u Superligi, tako i u Ligi šampiona. Drim- tim Vladimira Vujasinovića dobio je sva tri prvenstvena derbija – protiv Radničkog, Crvene zvezde i Partizana – a u okviru 6. kola Superlige Srbije, lider dočekuje najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka šampiona – Valis.

Valjevci drže četvrtu poziciju, ali do sada nisu igrali protiv najozbiljnijih kandidata za osvajanje titule. Vladimir Vujasinović, trener Novog Beograda, osvrnuo se na stopostotan učinak njegovog tima, ali i predstojeće utakmice. Legendarni vaterpolista Srbije smatra da će Valis biti odlična provera za duel sa Olimpijakosom u Ligi šampiona.

Imali smo tri derbija u domaćem prvenstvu i prvo kolo Lige šampiona. Bio je to naporan period, pogotovo psihički za novi tim kao što smo mi. Uspeli smo da dođemo do pobeda u sva četiri meča, što je i bio naš cilj”, rekao je Vujasinović i potom dodao:

"Iskoristili smo poslednjih pet dana da se, pre svega, mentalno malo oporavimo, ali i da se fizički ‘napunimo’. Očekuje nas utakmica protiv Valisa u subotu, koja će nam poslužiti kao priprema za Ligu šampiona i utakmicu protiv Olimpijakosa u utorak. Izuzetno jak protivnik koji dolazi na naš bazen i mi ćemo sigurno želeti da izađemo kao pobednici. U narednom periodu nam počinje i Jadranska liga, pa ćemo posle tog duela sa Olimpijakosom sve snage usmeriti na pripremu tog turnira. Nadam se da će sve ići u dobrom smeru, kao što je išlo i do sada”, konstaovao je trener Novog Beograda.

Vasilije Martinović, juniorski prvak sveta, utakmicu protiv ekipe iz Valjeva vidi kao odličnu pripremu za predstojeće izazove u Ligi šampiona.

Utakmicu protiv Valisa ćemo iskoristiti na najbolji mogući način da se spremimo za Olimpijakos. Potrudićemo se da se što bolje uigramo, povratka nekih igrača koji su u proteklom periodu preležali virus korona. Olimpijakos je jedan od glavnih konkurenata za osvajanje Lige šampiona i potrudićemo se da ostvarimo pobedu”, poručio je Vasilije Martinović.

Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca (©Starsport)Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca (©Starsport)

Vaterpolisti Radničkog u subotu od 19.00 dočekuju novosadsku Vojvodinu, biće to mali derbi kola i uvertira za prvi meč Kragujevčana u Ligi šampiona pred domaćom publikom. Šampion Srbije i Jadrana će u utorak ugostiti mađarski Ferencvaroš, vicešampiona Evrope, i želi da upišet treću uzastopnu prvenstvenu pobedu i zadrži korak za Novim Beogradom.

Vojvodina je promenila trenera tokom leta – Novosađane vodi Miroslav Bajin – stiglo je i nekoliko pojačanja - iz inostranstva su se vratili Nikola Bogdanović, Dragoljub Rogač, a potpisali su i Danil Frolov, Nikola Bursać, Nikola Nikolov i Aleksandar Radanović – ali Lale nisu na najbolji način otvorile sezonu. Posle pet kola imaju po pobedu i remi, uz tri poraza.

Novosađani su dosta bolji u odnosu na prethodnu sezonu. Imaju novog trenera i nekoliko kvalitetnih pojačanja, pretežno iz Novog Beograda. Uvek su nezgodan protivnik, što su pokazali i na prijateljskom turniru u Novom Sadu, kada su nas pobedili i taj meč, kao i neki prethodni, pozivaju nas na dodatni oprez. Neće biti lako, ali mi smo favoriti i ne bežimo od te uloge. Važno je da u utakmicu uđemo sa pravim pristupom i ubeležimo nove bodove”, rekao je Nemanja Stanojević.

Ovom utakmicom počinje pakleni raspored Radničkog u novembru, u kom će Kragujevčani u periodu od 24 dana odigrati čak 10 izuzetno važnih mečeva.

Ova utakmica nam je izuzetno bitna da podignemo formu za duel sa Ferencvarošem i predstojeće izazove. Ferencvaroš je definitivno ekipa sa velikom tradicijom i već dugo godina igraju završni turnir Lige šampiona. Sigurno je da su favoriti, čak i za osvajanje takmičenja, ali na našem bazenu se nećemo predati. Želimo da se plasiramo na „fajnal-ejt“ i posle poraza od Novog Beograda moramo da počnemo sakupljamo bodove, pa ćemo tražiti šansu i ovom duelu”, zaključio je juniorski prvak sveta.

VATERPOLO SUPERLIGA SRBIJE – 6. KOLO

Subota

19.00: Radnički Kragujevac – Vojvodina

19.45: Novi Beograd – Valis

20.00: Nais – Šabac

21.00: Crvena zvezda – Partizan

Nedelja

19.40: Zemun - Proleter


tagovi

VK Crvena zvezdaVK Partizanvaterpolo SrbijavaterpoloVečiti derbiGavril SubotićMiloš VukićevićVeljko TankosićStefan Mitrović vaterpolistaMilan Aleksić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara