Felipe Perone (©Reuters)
Felipe Perone (©Reuters)

Španija na krovu sveta! Grande Perone skinuo Italijane sa trona, Kanela tragičar penal serije

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.07.22. | 21:15

MVP Lige šampiona promašio dva peterca - 15:14

(Od izveštača Mozart Sporta iz Budimpešte) 

Dvodecenijske maštarije više nisu samo san, postale su stvarnost. Španci na krovu sveta, zlato visi oko vrata Felipea Peronea - i to se desilo. Legenda španskog nacionalnog tima u poznim godinama dočekala je da timski bude na samom vrhu, tamo gde je na idividualnom planu deceniju i jače. Španija ima nove junake, Alvaro Granados je budućnost svetskog vaterpola, golman Unaj Agire dostojan naslednik Danijela Lopeza Pineda. Konačno Španija ima sve, zato je i promenila svetski poredak i skinula Italijane sa trona nakon dve serije penala - 9:9, posle peteraca 15:14.

Izabrane vesti

Tragičar veličanstvenog finala Svetskog prvenstva u Budimpešti je Đakomo Kanela, MVP Lige šampiona. Tresao se kao prut, promašio dva penala i gurnuo Italijane u ambis. Došao je Azurima glave. Svi ostali izvođači u dve serije penala za Italiju bili su precizni, kod Španaca nesiguran jedino Alberto Munariz. Prečka ga je zaustavila, ali španska fešta u mađarskoj prestonici nije pokvarena.

Klasa iznad konkurencije, to su Španija i Italija. Moderan, brz, direktan vaterpolo u finalu, dostojan finala Svetskog prvenstva i pokazatelj pretendentima na tron koliko su daleko od finala i šta je sve potrebno da poboljšaju kako bi se u njemu našli. A, potrebno je mnogo toga. 

Španija u skladu sa nadimkom - furiozno. Sazrela je za najveća dostignuća, sazrela je za zlatnu medalju na koju je čekala jače od dve decenije. Pozlatila se Crvenoj furiji Budimpešta, slave na Pirinejima momke koji su doživeli tri teška poraza u finalima velikih takmičenja, jedno baš od Italijana. Promenio se vaterpolo, ubrzala se igra, okrenula se voda na špansku vodenicu. Malo je umetnika, igrača poteza, mnogo više plivača koji nalikuju vidrama i paklenim šuterima. Takav ubica je Alvaro Granados

(©Reuters)(©Reuters)

Maltretirali su Italijani odbrane Mađarske i Grčke, postavljali su domaći zadatak Frančesko di Fulvio i Vinčenco Dolče u uneli optimizam u svlačionicu pred novo finale, a kada su uskočili u bazen samo su posmatrali Alvara Granadosa. I kada mu priđu, ništa se nije menjalo. Sa ili bez flastera izrešetao je Marka del Lunga, golmana svetske klase, koji je ubijao u pojam protivničke šutere. Naišao je na mašinu. Prvo kontra novopečenog igrača Novog Beograda, a potom serija lansiranih lopti koje su kidale pomoćne stative. U dva navrata, dva napada za redom lomio je Alvaro Granados prečku. 

Dominirao je u pozicionom napadu prvi gromovnik reprezentacije Španije, koja je najbolje sačuvala za kraj. U stilu Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju. Alberto Munariz je pratio prvog strelca, oponašao je njegove šuteve sa distance i pokazao da ništa lošiji nije u tom segmentu. Njih dvojica će i narednih godina biti najveća snaga Španije, ali čovek kome treba skinuti kapu je legendarni Felipe Perone. Asistencija sa krila za Rožera Taulja kome je preostalo na drugoj stativi samo elegantno da spusti loptu u gol, a zatim i Peroneov pogodak. I još dva do kraja, kada niko nije mogao da savlada Marka del Lunga.

(©Reuters)(©Reuters)

Oprostio se čuveni golman Danijel Lopez Pinedo, nije se okitio zlatom sa ovom generacijom, koja je među najboljim španskim ikada, ali uživao je u finalu dok je gledao Unaja Agirea, dostojnog naslednika. Samo Đakomo Kanela, MVP završnog turnira Lige šampiona u Beogradu, lako ga je matirao do završnice i peteraca. Svi ostali mučili su muku, dovijali se uz pomoć štapa i kanapa i najčešće otvorenim dlanom poklapali površinu vode. Ubacio je italijanske šutere u mašinu Agire, tek su pred kraj trećeg kvartala prodisali i zaplivali na dobrom talasu - dovoljno da naprave dramu. 

Frančesku di Fulviju bio je potreban peterac da bi izašao kao pobednik iz direktnog obračuna sa španskom hobotnicom. Digao je Italijane iz nokdauna, upumpao je svetskom šampionu adrenalinsku injekciju. Strah je obuzeo Crvenu furiju. Vinčenco Dolče i Nikolas Prešuti zaledili su Špance, vratili su Italiju iz mrtvih i odveli meč u peterce. Iz tog ambisa iz koga su se privremeno izvukli, pogurao ih je i debitant Luka Damonte sa dve gola u finišu osnovnog dela finala, dva puta je bio hirurški precizan i iz peteraca... Nisu svi takvog sklopa.

Italija ima mentalne gromade u timu, ali ima i Đakoma Kanelu, čoveka kome je Unaj Agire odbranio dva peterca. Čitao ga je kao knjigu. Nagovestio je krah Azura i sproveo ga u delo. Svet ima novog vladara - Španiju!

(©Reuters)(©Reuters)


ITALIJA - ŠPANIJA 9:9 (PETERCIMA 5:6)

/3:3, 0:3, 3:2, 3:1/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Margeta, Stavridis

Peterci: Damonte, Kanela (promašaj), Ečenike, Di Fulvio, Prešuti, Damonte, Kanela (promašaj) - Perone, Granados, Munariz (promašaj), Larumbe, Kabanjas, Perone, Granados

ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 2, Damonte 2, Grata, Fondeli 1, Kanela 2, Marcijali 1, Ečenike 1, Prešuti 2, Bruni 1, Di Soma 1, Dolče 1, Nikozija.

ŠPANIJA: Agire, Munariz 2, Granados 6, Sanauha, De Toro, Larumbe 1, Famera 1, Kabanjas 1, Taulj 1, Perone 3, Malarah, Bustos, Lorio.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - FINALE:

Nedelja

Italija - Španija 9:9, posle peteraca 14:15

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA TREĆE MESTO:

Nedelja

Grčka - Hrvatska 9:7

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA PETO MESTO:

Nedelja

SAD - Srbija 10:13

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA SEDMO MESTO:

Nedelja

Mađarska - Crna Gora 8:6


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija ItalijeFelipe PeroneAlvaro GranadosAlberto MunarizUnaj AgireFrančesko di FulvioĐakomo KanelaVinčenco DolčeEdoardo di SomaNikolas PrešutiMarko del LungoLuka Damonte

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara