Felipe Perone (©Reuters)
Felipe Perone (©Reuters)

Španci sa zlatnim momcima po novo zlato, srpski dželat iz Splita bi mogao biti koska

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.07.23. | 21:48

Spisak izbacili i vaterpolisti Mađarske

Selektori sedam najboljih evropskih vaterpolo reprezentacija izbacili su spiskove za Svetsko prvenstvo u Fukuoki. I dok su drugi menjali, David Martin se vodio parolom: Zašto nešto čačkati oko tima koji dobija? I tako pokvariti hemiju unutar ekipe i rizikovati da dođe do nuspojava.

Minimalne promene su glavni operativci izvršili u odnosu na Svetski kup u Los Anđelesu, praktično kozmetičke. Ni Žolt Varga, kao ni španski selektor, nije izvrtao ekipu na postavu. Napravili su Mađari jednu rokadu, a svetski prvaci – nijednu. Veruju na Pirinejima da će im to doneti novo zlato.

Izabrane vesti

David Martin je saopštio spisak igrača za planetarnu smotru u Fukuoki i na njemu se nalaze svi oni koji su učestvovali u pohodu na zlato u Budimpešti, prvo posle dve decenije posta. Na njih je pridodao i dvojicu osvajača evropske bronze, pošto su se propozicije promenile i selektorima je omogućeno da imaju 15 igrača na raspolaganju i rotiraju ih od utakmice do utakmice.

Na listi Španije od 15 imena nalaze se: golmani Unaj Agire (Barseloneta) i Eduardo Lorio (Sabadelj), kao i Alberto Baroso (Sabadelj), Alehandro Bustos (Barseloneta), Serhi Kabanjas (Jug Dubrovnik), Migel de Toro (Barseloneta), Martin Famera (Barseloneta), Alvaro Granados (Novi Beograd), Mark Larumbe (Barseloneta), Blaj Maljarah (Sabadelj), Alberto Munaris (Barseloneta), Felipe Perone (Barseloneta), Barnat Sanauha (Barseloneta), Rođer Taulj (Barseloneta) i Fransisko Valera (Sabadelj).

Od Španaca jedino Alvaro Granados i Serhi Kabanjas igraju u inostranstvu – na Balkanu. Svi ostali su stacionirani u dva najbolja kluba i to faktički u jednom gradu, jer se Sabadelj naslonjen na Barselonu. Kod Španaca se to pokazalo kao prednost.

Žolt Varga je za nijansu promenio ekipu, nije se slepo držao postave koju je poveo u Los Anđeles. U poslednji čas napravio je jednu korekciju: umesto Akoša Konarika poveo je Zoltana Pola, koji se posle kraće pauze vratio u tim evropskog vicešampiona. Spisak Mađarske čine: golmani Soma Vogel (Ferencvaroš) i Marton Levaj (Vašaš), a od igrača u polju Deneš Varga (Ferencvaroš), Vendel Vigvari (Ferencvaroš), Gergo Fekete (Ferencvaroš), Silard Janšik (Ferencvaroš), Marton Vamoš (Olimpijakos), Vins Vigvari (OSC Budimpešta), Zoltan Pol (Ferencvaroš), Erik Molnar (Ferencvaroš), Gergo Zalanki (Pro Reko), Adam Nađ (Ferencvaroš) i Toni Nemet (Ferencvaroš).

Francuska je na Evropskom prvenstvu u Splitu priredila iznenađenje, eliminisala je Srbiju u četvrtfinalu i nagovestila da u budućnosti može mnogo. Posle šest godina i šampionata u Mađarskoj igraće na Svetskom prvenstvu, a listu igrača koja će pokušati da ostvari najbolji plasman u istoriji – nikada bolje rangirana od osmog mesta na planetarnoj smotri – nalaze se: golmani Igo Fontani (Strazbur) i Klemon Diboa (Turkoan), kao i Remi Sodadije (Noazi la Sek), Igo Kruzija (Marselj), Aleksandre Bue (Marselj), Enco Kaš (PAN), Toma Vernu (Marselj), Duje Živković (Turkoan), Matijas Bešelije (Strazbur), Denis do Karmo (Noazi la Sek), Šarl Kanon (Turkoan), Mehdi Marzuki (Turkoan), Emil Bjorh (Noazi la Sek), Pjer Frederik Vanpeperštate (Marselj) i Andrea de Nardi (Marselj).


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Francuskevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara