Alvaro Granados (©European Water Polo Championship 2024)
Alvaro Granados (©European Water Polo Championship 2024)

Španci i Grci postavili stvari na svoje mesto: Granados i Genidunijas podesili nišan

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.02.24. | 11:06

David Martin rotirao golmane i odmarao Alberta Munarisa, nametnuo se Unaj Biel

Nema mudrovanja, kada dobiješ savršene utakmice za zagrevanje na startu Svetskog prvenstva – za to ih i iskoristi. Španci i Grci su odmah postavili stvari na svoje mesto, autoritativno su otvorili turnir i što je selektorima možda još važnije, prve zvezde realizovale su akcije u visokim procentima.

Španija je u Dohu stigla kao evropski prvak, kao jedna od ekipa koja ima olimpijsku vizu, međutim, David Martin nikoga nije odlučio da poštedi, poveo je sve zvezde. Na premijeri je osmarao Alberta Munarisa, koga je dugo mučila povreda leđa, nije želeo da ga nepotrebno raubuje protiv slabašne Južne Afrike. Zaista nije bilo ni potrebe, jerbi Crvena furija afričku selekciju bez po muke dobila i sa trećim sastavom – 21:5.

Izabrane vesti

Svako prvenstvo ista priča: Južna Afrika je tu da svetske sile popravljaju gol-razliku. Vreme prolazi, a po tom pitanju se ništa ne menja. Sve osim ubedljivog poraza protiv Hrvatske, pa i Australije bilo bi pravo iznenađenje. Nije imala šta da traži u duelu sa Španijom, već krajem prve deonice položila je oružje, a to što je u završnici popravila učinak isključivo je do tima sa Iberijskog poluostrva. Pala je koncentracija u finišu.

Do tada je uveliko sve bilo rešeno. Alvaro Granados je podesio nišan, započeo je šampionat sa četiri gola iz šest pokušaja, te čak četiri asistencije i dve ukradene lopte. Njemu motivacija nikada ne pada, ponovo juriša na titulu najboljeg strelca. Iz drugog plana nametnuo se Unaj Biel, bio je najefikasniji uz asa Novog Beograda, a neigranje Rođera Taulja iskoristio je Migel de Toro. Upisao je tri pogotka.

Rotirao je golmane David Martin, krenuo je sa Eduardom Loriom, pa je kasnije pružio priliku i prvom golmanu Unaju Agireu. Sa druge strane, kod Grka je, iako nije bio ubedljiv, sve vreme među stativama bio Emanuil Zerdevas. Sakupio je 12 intervencija protiv Kineza, koji su izdržali nešto duže od afričke reprezentacije, ali Grci su već do poluvremena dobili meč – 24:6.

Teodoros Vlahos nije odmah ‘skidao’ kapitena Konstantinos Genidunijasa, nije bilo forsiranja na prvog strelca, ali su vremenom stvari došle na svoje. Počeo je da uzima šuteve, imao je dobru selekciju i svih pet pretočio je u pogotke. Veliki doprinos imao je Dimitrios Skumpakis, bek Novog Beograda popunio je sve kolone – tri bloka, po dva gola i ukradene, te isključenje i asistencija.

Angelos Vlahopulos i Stilijanos Argiropulos su sa suprotnih strana bez po muke tresli mrežu, svaki u tri navrata, dok su sa centarske pozicije Dimitrios Nikolaidis i Konstantinos Kakaris bili neumoljivi. Zbirno su upisali pet golova, četiri iznuđena isključenja i tri bloka u utakmici koja je bila jednosmerna ulica. Takva će, očigledno, biti svaka u kojoj se nađu ekipe koje godinama važe za totalne autsajdere.

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

11.30: (1.10) Hrvatska (13.0) Australija (9.00)

Sreda

11.30: Australija – Južna Afrika

17.00: Španija – Hrvatska

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

07.00: Francuska – Kina

08.30: Grčka – Brazil

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

14.00: (9.00) Japan (13.0) Srbija (1.10)

15.30: (2.55) Crna Gora (6.50) SAD (1.85)

Sreda

10.00: SAD – Japan

15.30: Srbija – Crna Gora

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

17.00: (1.85) Italija (hen -15,5) Kazahstan (1.85)

18.30: (1.75) Rumunija (hen 11,5) Mađarska (1.95)

Sreda

14.00: Kazahstan – Rumunija

18.30: Mađarska – Italija

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija GrčkeAlvaro GranadosMigel de ToroFelipe PeroneUnaj BielBlaj MaljarahAlehandro BustosEduardo LorioUnaj AgireDavid MartinKonstantinos GenidunijasDimitrios SkumpakisStilijanos ArgiropulosKonstantinos KakarisDimitrios NikolaidisAngelos VlahopulosAleksandros PapanastasijuTeodoros Vlahos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara