Mladen Šotić na rukama saigrača posle prvog trofeja u crno-belom dresu (©MN Press)
Mladen Šotić na rukama saigrača posle prvog trofeja u crno-belom dresu (©MN Press)

Šotić: Partizanove ambicije rastu, želimo titulu i da ostavimo trag u Evropi

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.07.24. | 09:04

„Cilj je da se borimo za trofeje, da za početak prezimimo u EHF kupu. Ekipa je iskusnija, kompatibilnija u odnosu na prošlu“, istaklo je levo krilo crno-belih za Mozzart Sport

Crvena zvezda, Partizan, Dinamo Pančevo, Vojvodina, kratka epizoda u španskom Benidormu, pa nazad u Humsku. Tako je tekla karijera Mladena Šotića. Povratkom u crno-beli tabor početkom 2023. godine nekadašnji reprezentativac Srbije (bio učesnik EP u Segedinu 2022) bio je, uz još jednog povratnika Vuka Lazovića, najiskusniji u timu, predvodnik novog Partizana, znatno jačeg, ambicioznijeg, gladnijeg trofeja.

Osvojeni Kup Srbije prošle sezone bio je kamen temeljac, svi se u Humskoj, nadaju renesansi kluba i povratku na šampionsku stazu. Vojvodina je zadala domaći zadatak konkurerenciji. Najbliži da je stigne trenutno su crno-beli. Ekipa je oformljena, od prvog dana priprema, trener Đorđe Ćirtković ima sve, osim mladog golmana Nikole Zorića, koji je dobio nekoliko dana pauze, posle juniorskog Evropskog prvenstva u Celju.

Izabrane vesti

Orni, preplanuli posle odmora, crno-beli su upalili motore u ponedeljak u Šumicama. Šotić veruje da će biri berićetna sezone i nastavak rasta kluba i ekipe koje za samo godinu dana ima 12 novih igrača u odnosu na prvi Ćirkovićev trening po povratku u srpski rukomet posle skoro decenije.

Partizana kao veliko ime, posle trofeja koji je čekao 11 godina, budi neki entuzijazam za veće ambicije i kompatibilniju ekipu ove sezone. Nas nekoliko je bilo tu i prošlog leta. Bila je nezavidnija situcija. Jedini ispravan put je bio da verujemo u to šta radimo. Ljudi iz kluba su prepoznali rad trenera Ćirkovića. Ekipa je sada iskusnija, konkurentnija, zna se da su ambicije najveće, borba za trofeje, da ponovimo prošlosezonski uspeh, a što da ne, da idemo korak dalje, da osvojimo titulu. Takođe, tu je Evropa. Godinama unazad Partizan nije uspevao da prođe mnogo kola u međunarodnom takmičenju. Ove godine, žreb je bio na našoj strani u drugom kolu, ali svako sledeće želimo da napredujemo, da prođemo i što da ne, da dođemo do završnice, pa ako se ukaže prilika i da se borimo za pehar“, istakao je zamenik kapitena Partizana Mladen Šotić za Mozzart Sport.

Da li je Evropa, odnosno EHF kup, prioritet u prvom delu sezone? Nije Partizan imao mnogo uspeha prethodne decenije.

Prošle godine smo imali cilj da prezimimo u Evropi. Nismo imali sreću sa rasporedom i povredama na početku sezone, posle dobrog rezultata u gostima na Islandu protiv Hafnarfjerdura. Ima ove sezone respektabilnih ekipa u EHF kupu, ali prvi cilj je da prezimimo, a kasnije da vidimo kakav nam je žreb, ako se otvori, da ostavimo trag i na međunarodnom planu".

Može li Partizan da sruši jedanaestogodišnju vladavinu Vojvodine?

To je cilj, ali je prerano da se sada bavimo time. Igrao sam godinu u po u Vojvodini, imam veliko poštovanje prema svemu šo je uradila poslednjih godina, ali treba da opravdamo osvojeni trofej prošle sezone, da ne budemo da smo ga izborili srećno, sticajem okolnosti. Nemamo čega da se plašimo“.

I Vojvodina raste iz godinu u godinu. Napravila je odmah po završetku sezone tim. Da li se rađa veliko rivalstvo sa Partizanom? Svi ova dva kluba vide kao jedine pretendente za tron.

Grupna faza Lige Evrope donosi zvučnija imena i veći budžet. Lepo je što imamo predstavnika u tom takmičenju. Osvajanjem EHF kupa Vojvodina je donela mnogo srpskom rukometu. Ima odlične igrače i pojačanje su dobra ove sezone, ali ulazimo u sportsku borbu na terenu, u pravilima sporta. Mislim da srpski rukomet dobiju veliko rivalstvo i da se podiže lestvica“.

Kako vidite ostale rivale – Dinamo i Metaloplastika, koji imaju konstantu poslednjih godina, uvek su u vrhu?

Ne treba ni ostali da se potcenjuju. Mi kao osvajači kupa nismo izborili finale plej-ofa prošle sezone. Metaloplastika je zasluženo prošla u finale. Dinamu je malo falilo da izbaci Vojvodinu u polufinalu plej-ofa. Prva utakmica je rešena na penale, druga egal do 50. minuta. Kasnije je u finalu Voša pokazala da je kvalitetnija“.

Prošle godine ste Kojadinović i vi igrali skoro svaki meč 60 minuta. Čini se da ste sa godinama podredili ekipi, da više ne „jurite“ golove?

Moja sezona 2020/2021, kada sam prešao u Vojvodinu je bila najbolja individualna. Prošlog leta u razgovoru sa trenerom Ćirkovićem sam imao drugačiju ulogu, pre svega u odbrani, ali i kao najstariji u timu da u psihološkom smislu pomognem mlađima. Tokom zime smo dobili iskusnije igrače, došli su Nemanja Obradović, Nemanja Marjanović i Luka Arsenić. Iskreno, u ovom kolektivu, nijedan individualac ne može sve sam, samo tim treba da bude u prvom planu, da zajedno budemo jedno. Samo tako možemo da ispunimo naše ciljeve“.

Stigao je i Makedonac Bojan Madžovski na vašoj poziciji. Da li je lakše, nećete morati svaki meč da igrate po 60 minuta?

Sigurno da će biti ove sezone drugačije u pristupu treninzima. Bio je veliki napor prošle sezone, srećom, prošlo je bez povreda. Takva je bila sutuacija, nisam mogao da biram. Naravno, svako želi što više da igra, ali moramo da imamo u glavi da treba i minutaža da se podeli, da kada bude najvažnije, da budemo u najboljoj formi. Što budemo imali dužu klupu, pre ćemo da dođemo do trofeja“.

(©MN Press)(©MN Press)

Kratak roster prošle sezone je uzeo danak u finišu. Vas pet-šest je vuklo tim, falila je podrška s klupe. Sada, sedam novih igrača, gledaćemo drugačiji Partizan.

Posle osvojenog Kupa Srbije smo odahnuli, ostvarili smo veliku stvar. Želja je postojala u plej-ofu, ali jeste, nisu svi dali pun maksimum. I ta druga pobeda nad Metaloplastikom, koja nam je oduzela mnogo energije i emocija, uticala je da ostanemo bez snage i svežine u Šapcu. Na nama je da izvučemo pouke i da budemo ovog puta mi koji ćemo se radovati krajem maja“.

Očekujete li da će navijači da prepoznaju vašu energiju, da se stvara novi Partizan?

Voleo bih da prepoznaju da se u klubu vide pozitivne promene, da rastemo. Pogotovo nam na jačim utakmicama i u Evropi treba podrška s tribina. Grobari su su nam pomogli u Novom Sadu. Iako je bilo gostovanje, osećali smo se kao kod kuće, podelili smo taj trofej sa navijačima. Bio je neopisiv doživljaj. Uz njihovu pomoć verujem da idu još bolji dani za Partizan“.

Da li je za vas reprezentacija završena stvar?

Ne znam šta bih rekao na tu temu. Vidim da se reprezentacija podmlađuje. Sa sportske strane uvek navijam za nju i želim kolegama puno sreće“, zaključio je Šotić za Mozzart Sport.


tagovi

RK PartizanMladen Šotić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara