©Reuters
©Reuters

Silni Amerikanci nadigrali Argentince, Grbićeva pobeda u senci povrede i Leonove bombe

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 23:18

Favoriti prema očekivanju

Podredio je selektor Sjedinjenih Američkih Država Džon Sperou reprezentativno leto Olimpijskim igrama u Parizu, a startnom pobedom nad Argentinom 3:0 (25:20, 25:19, 25:16) dobio je povratnu informaciju da su njegovi puleni spremni za napad na zlatnu medalju.

Niko pre meča nije mogao da ospori da južnoamerička selekcija ne slovi za nezgodnog rivala. Pokazali su to i na prošlim Igrama u Tokiju kada su napravili senzaciju osvajanjem bronzanog odličja. Neočekivani epilog u prestonici Japana očigledno je uticao i da Amerikanci od prvog poena imaju ozbiljan pristup. Pokušavali su Argentinci da potencijalno preuzmu incijativu, ali su zapravo samo u pojedinim trenucima uspevali i da se na pravi način suprostave.

Izabrane vesti

U uvodnom setu imali su kakav – takav priključak do sredine (12:12) kada su počeli da srljaju iz greške u grešku, čime su pomogli protivniku da napravi ključnu seriju od 5:1 i obezbedi mirniju završnicu. U nastavku slična priča – ishod isti. U centru pažnje bio je Aron Rasel koji je sjajnim servisima odbijao nalete Lučijana De Čeka i saigrača. Upravo je to i bio element u igri koji je donosio prevagu tokom čitavog okršaja, pošto su Amerikanci zabeležili osam asova, a Argentinci nijedan.

Na kraju se i ispostavilo da je rasplet prva dva seta i potpuno demoralisao izabranike Marsela Rodolfa Mendeza. U trećem gotovo da nisu ličili na sebe, njihova igra se potpuno raspala... Glavne zvezde nacionalnog tima Fakundo Konte i Bruno Lima potpuno su podbacili, pa su zajedno jedva sakupili 14 poena. S druge strane, bivši olimpijski šampioni kažnjavao je svaki, čak i najmanji propust Argentinaca – 9:6, 12:7, 16:9, 19:10. Najviše je prednjačio već pomenuti Rasel, koji je bio najbolji sa 16 poena. Međutim, odličnu podršku imao je u Toriju Defalku (14), Tejloru Averilu (8) i Metjuu Andersonu (7).

PARIZ UŽIVO - dan 1.

Uspešan prvi korak ka olimpijskom zlatu napravio je i Nikola Grbić. Prema očekivanju, Poljska je opravdala ulogu favorita i nadigrala Egipat 3:0 (25:21, 25:19, 25:13). Iako je razlika u kvalitetu bila više nego očigledna, srpski stručnjak mogao je da bude zadovoljan premijernim izdanjem svojih izabranika. Selektor aktuelnih evropskih šampiona počeo je utakmicu u najjačem mogućem sastavu, ali je u svakom od setova pružio šansu i rezervistima. Na taj način je kompletna ekipa u manjoj ili većoj meri doprinela pobedi, a najefikasniji bili su Vilfredo Leon sa 13 i Mateuš Bijenek sa 12 poena.

Grbiću trijumf neće ostati isključivo u lepom sećanju i zbog Tomaša Fornala. Startni primač servisa je tokom trećeg perioda povredio levi skočni zglob u pokušaju da izblokira Ahmeda Azaba Abdelrahmana. Odgovornost za potencijalnu kadrovsku muku ide i na račun reprezentativca afričke selekcije, koji je tom prilikom bio poprilično neoprezan i umnogome je uticao na bolno prizemljenje poljskog odbojkaša.

"Kako imamo rendgen u Selu, planiramo da proverimo stanje što je pre moguće. Trebalo bi posle da uradimo i magnetnu rezonancu. Teško je sada bilo šta reći. Pozitivna stvar je da zglob nije odmah otekao. Nismo baš jasno videli situaciju, ali se nadamo da nije ništa ozbiljno", optimističan je bio Grbić po završetku meča. 

Inače, duel je obeležio i Leon, postavši drugi igrač u istoriji Igara čiji je servis išao brže od 130 kilometara na čas – 131,2. Štaviše, malo je i nedostajalo da obori rekord Nemca Đerđa Grozera koji se i dalje nalazi na vrhu večne liste sa 132,6.

PIŠE: Uroš Selenić


tagovi

Pariz 2024Muška odbojkaška reprezentacija SADMuška odbojkaška reprezentacija ArgentineMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeNikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara