Metju Staford, Eron Rodžers, Kirk Kazins i Kalil Mek (©Reuters)
Metju Staford, Eron Rodžers, Kirk Kazins i Kalil Mek (©Reuters)

Sever NFC-a: Minesota pretnja Rodžersu i Pekersima, Čikago opet sa Trubiskim na čelu, Lajonsi žele da skinu oreol gubitnika

Vreme čitanja: 8min | pon. 07.09.20. | 08:09

Grin Bej blagi favorit u odnosu na Vajkingse. Met Negi, trener Bersa, ostavio MVP-ija Superboula 2018. godine Nika Folsa kao rezervu. Ejdrijan Piterson stigao u Detroit

Prštaće na uvek jakom Severu NFC-a. Grin Bej se prošle sezone prošetao u diviziji, ali u ovom šampionatu imaće teži posao. Minesot Vajkingsi su dogurali do polufinala plej-ofa u NFC-u i biće ljuti rival Sirašima sa Lembo filda. Čikago Bersi sve nade polažu u odličnu odbranu, dok je u pauzi između dve sezone bilo prometno u Detroit Lajonsima, koji žele konačno da krenu napred i izađu iz senke uspešnijih rivala.

Ključ Grin Beja drži Eron Rodžers

Izabrane vesti

Drugu sezonu na klupi Grin Beja sedeće mladi stručnjak Met Leflur, koji je zamenio prošle godine dugogodišnjeg trenera Majka Mekartija. Promenio je filozofiju franšize, više se igra na trčanje, odbrana je bila odlična protekle godine. Stiglo se do finala konferencije, ali su Siraši počišćeni u Kaliforniji od San Franciska. Ključ uspeha je u rukama Erona Rodžersa, fantastičnog kvoterbeka. Pekersi su ove godine proglašeni za gubitnike drafta. U prvoj rundi biran je mladi kvoterbek sa Jute Džordan Lav što je šokiralo sve u Sjedinjenim Američkim Državama. Misle Grin Bej i na budućnost, ali sadašnjost je u rukama Rodžersa.

Od raning beka Erona Džonsa se očekuje da ponovi fantastičnu prošlu sezonu, kada je bio jedan od najboljih trkača lige. Problem bi mogao da bude hvatački korpus. Tu je elitni risver Devonte Adams. Mnogo lopti će ići na njega. Rodžers u prethodnih godinama nije uspeo da razigra ostale hvatače. Doveden je Dejvin Fančiz, ali je on odlučio da propusti sezonu zbog straha od virusa korone. Nema više ni snažnog tajt enda Džimija Grema. On je pojačao divizijskog rivala Čikago. Moraće iskusni vođa našada Pekersa da se osloni na Markiza Valdesa Sketlinga i Alena Lazara, kao i vremešng tajt enda Mercedesa Luisa. Draftovan je talentovani tajt end sa Sinsinatija Džošija Deguara.

KVOTE ZA ŠAMPIONA I POBEDNIKE KONFERENCIJA

U odbrani su prošle sezone dominirali Zaderijus i Preston Smit (nisu braća). Njih dvojica su odlični bili u "pes rašu". Uz Kenija Klarka, nouz tekla, najplaćenijeg u istoriji na toj poziciji, prednja linija defanzive bi mogla da bude najveći adut tima sa kultnog stadiona Lembo fild. Odlazak Blejka Martineza u Njujork Džajantse mogao bi da bude problem na lajbekerskim pozicijama. Nema više ni dugogodišnjeg ofanzivnog tekla Brajana Bulage. On je otišao u Los Anđeles Čardžerse, a njegova zamena je Rik Vagner iz Detroita. U sekendariju odbrane vođa je Džejr Aleksander. Grin Bej nije mnogo menjao tim, ostaje i dalje prvi favorit, ali će teško da ponovi prošlu sezonu kada je bio drugi u konferenciji, odmah iza San Fraciska.

Minesota ostala bez Digsa, Kazins dobio novi, basnoslovni ugovor

Vajkingsi pucaju ove sezone na vrh, žele posle dve godine da povrate lidersku poziciju na Severu NFC-a. Treću sezonu na poziciji kvoterbeka gledaćemo Kirka Kazinsa, po mnogima najpreplaćenijeg igrača u NFL-u. Dobio je novi ugovor vredan čak 66.000.000 za dve sezone, od toga mu je garantovana suma 61.00.0000 dolara. Imaju poverenje u Kapetana Kirka u Mineapolisu. Ove sezone će biti oslabljeni za elitnog risvera Stefona Digsa. On je trejdovan u Bafalo. Prva meta u napadu biće Adam Tilen i tajt end Kajl Rudolf. Dosta zavisi od igre trčanjem.

Prošle sezone je odličan bio Delvin Kuk. Ofanzivna linija mora bolje, mora da sačuva Kazinsa bolje nego u prethodnoj sezoni. Zna se da nekadašnji vođa napada Vašingtona ume da popusti kada je pod stalnim pritiskom defanzivaca. Odbrana je pretrpela promene, posebno na pozicijama kornerbekova. Nema više u Minesoti Treja Vejnsa, Mekenzija Aleksandera i veterana Ksavijera Roudsa. Odličan posao napravilo je tim trenera Majka Zimera kada je neposredno pred start sezone doveo Janika Ngakua iz Džeksonvila posle trejda. Biće veliko pojačanje i odličan partner sjajnom Danijelu Hanteru, defanzivnom endu Vajkingsa.

Minesota je ekipa za plej-of. Odbrana je jači deo tima, u napadu sve zavisi od raspoloženja Kirka Kazinsa i koliko će ofanzivna linija da ga sačuva.

Bersi sa granitnom odbranom i slabim napadom

Čikago je procvetao pre dve godine kada je posle mega trejda u Ilinois stigao Kalil Mek iz Rejdersa. Preokrenuo je franšizu, doveo je do plej-ofa. Prošla sezone je bia užasna. Bersi su bili jedan od najgorih napadačkh timova u ligi. Doveden je MVP Superboula 2018. godine, Nik Fols iz Džeksonvila, ali je trener Met Negi odlučio da mu starter opet bude neubedljivi Mič Trubiski. Pitanje je koliko može nekada drugi pik na draftu (izabran, gle čuda, pre Patrika Mahomsa i Dešona Votsona, trenutno dvojice najplaćenijih igrača lige).

Hvatački korpus je veoma diskutabilan sa Alanom Robinsonom kao prvom metom. Pojačanje je stiglo u vidu iskusnog Džimija Grema, ali njegova zlatne godine odavno su prošle. Nema sumnje da će Trubiski biti pod velikim pritiskom. Jedan slab meč mogao bi da znači gubitak startne pozicije. Mnogo su u njega uložili u Soldžer fildu, ali zasad im se malo vraća.

Kalil Mek je imao nešto slabiju prošlu sezonu od debitantske u dresu Bersa. Imao je i sitne povrede, ali nema sumnje da će biti vođa odbrane i stalna pretnja po protivničke kvoterbekove. Imaće veliku pomoć u veteranima Akimu Hiksu i Deniju Trajvejtenu. Konkurencija u diviziji je paklena, ako napad ne proradi, plej-of je nemoguća misija za slavnu franšizu.

Lajonsi u stalnoj rekonstrukciji, stigao je legendarni Piterson

Detroit godinama luta, bez jasnog cilja, strategije. Met Patriša, nekadašnji defanzivni koordinator Nju Inglanda, nije se pokazao kao pravo rešenje na poziciji glavnog trenera. Dobio je još jednu šansu, ali je verovato stručnjak koji ima najveće šanse da tokom sezone bude otpušten. Tokom pauze bilo je mnogo promena u timu. Pokušava se da se napravi ekipa koji će biti konkurentan Grin Beju i Minesoti. Kvoterbek ostaje Metju Staford. On je propustio polovinu prošle sezone zbog povrede. Imaće na raspolaganju odličan tandem risivera Marvina Džonsa i Kenija Golodeje, uz iskusnog Denija Amendolu, nekadašnjeg igrača Nju Inglanda. Prpošle sezone raning bek Kiron Džonson je pokazao da može da bude oslonac tima, a neposredno prd start šampionata stigla je legenda NFL-a Ejdrijan Piterson, jedan od najboljih, ako ne i najbolji raning bek u ovom milenijumu. On je pojačao tim iz grada Forda pošto je otpušten u Vašingtonu. Iako veteran, ima 35 godina, i dalje može da bude pretnja za rivale.

Ejdrijan Piterson (©Reuters)Ejdrijan Piterson (©Reuters)

Odbrana je oslabljena odlaskom najboljeg kornerbeka tima Darijusa Sleja. Na njegovo mesto stigao je Drezmond Trufant iz Atlante, a najzvučnije pojačanje tokom pijace slobodnih agenata je dolazak Halopolivatija Vaitaija, ofanzivnog tekla koji je stigao iz Filadelfije.

Lajonsi mogu da iznenade, ali je potrebno da Staford odigao jednu od svojih najboljih sezona ako želi da uvede tim u doigravanje.

NAŠA PROGNOZA: 1. Grin Bej Pekers, 2. Minesota Vajkings, 3. Detroit Lajons, 4. Čikago Bers.

GRIN BEJ PEKERS

DOŠLI: Rik Vagner (ofanzivni tekl, Detroit, potpisao je dvogodišnji ugovor za 11.000.000 dolara), Kristijan Kirksi (lajnbeker, Klivlend, 16.000.000 dolara za dve godine), Trejvon Hester (defanzivni end, Las Vegas).

PRODUŽETAK UGOVORA: Keni Klark (nouz tekl, 70.000.000 za četiri godine), Mejson Krozbi (kiker, 12.900.000 za tri godine), Mercedes Luis (tajt end, jednoogodišnji ugovor), Alen Lazar (risiver, jednogodišnji ugovor).

OTIŠLI: Brajan Bulaga (ofanzivni tekl, Los Anđeles Čardžers, 30.000.000 za tri godine), Blejk Martinez (lajnbeker, tri godine za 31.000.000), Trejmon Vilijams (kornerbek), Džeronimo Alison (risiver, Detroit, jednogodišnji ugovor), Kajler Fakrel (lajnbeker, Njujork Džajants), Džimi Grejem (tajt end, Čikago, 16.000.000 za dve godine), Deni Vitale (fulbek, Nju Ingland, jednogodišnji ugovor), Ibrahajm Kembel (sejfti, Tenesi).

ODUSTAO ZBOG STRAHA OD KORONE: Dejvin Fančiz (risiver).

MINESOTA VAJKINGS

DOŠLI: Janik Ngaku (defanzivni end, trejdovan iz Džeksonvila), Majkl Pirs (defanzivni tekl, Baltimor, 27.000.000 za tri godine), Erik Vilson (lajnbeker, 3.259.000 za godinu), Entoni Zetel (defanzivni end, San Francisko, 1.000.000 za godinu).

PRODUŽETAK UGOVORA: Kirk Kazins (kvoterbek, dve godine za 66.000.000 dolara, od toga 61.000.000 mu je garantovano), Majkl Pirs (defanzivni tekl, tri godine za 28.000.000 dolara, garantovano 18.000.000), Briton Kolkit (panter, tri godine za 9.000.000 dolara, od toga 5.000.000 garantovano), Den Bejli (kiker, 10.000.000 za tri godine), Entoni Heris (frenšiz teg, 11.441.000 dolara).

OTIŠLI: Ksavijer Rouds (kornerbek, Indijanapolis, 3.250.000 za godinu), Mekenzi Aleksander (kornerbek, Sinsinati), Stefon Digs (risiver, trejdovan u Bafalo), Everson Grifin (defanzivni end, Dalas, 6.000.000 za godinu), Linval Džozef (defanzivni tekl, Los Anđeles Čardžers, 17.000.000 za dve godine), Endru Sandeho (sejfti, Klivlend, 2.250.000 za godinu), Lakuan Tredvel (risiver, Atlanta, 900.000 za godinu), Trej Vejns (kornerbek, Sinsinati, 42.000.000 za tri godine), Stefon Vajterli (defanzivni end, Karolina, 12.500.000 za dve godine).

ODUSTAO OD SEZONE ZBOG STRAHA OD KORONE: Majkl Pirs (defanzivni tekl).

ČIKAGO BERS

Nik Fols (©Reuters)Nik Fols (©Reuters)

DOŠLI: Nik Fols (kvoterbek, trejdovan je iz Džeksonvila za četvrtog pika na draftu ove godine), Robert Kvin (defanzivni end, Dalas, petogodišnji ugovor za 70.000.000 dolara, od toga 30.000.000 zagarantovano), Džimi Grejem (tajt end, Grin Bej, dvogodišnji ugovor za 16.000.000 dolara, od toga 9.000.000 je garantovana suma).

PRODUŽETAK UGOVORA: Deni Trajveten (lajnbeker, trogodišnji ugovor), Dion Buš (sejfti, jednogodišnji ugovor).

OTIŠLI: Džejs Denijel (kvoterbek, 13.050.000 za tri godine), Tejlor Gebrijel (risiver, otpušten), Ha Ha Klinton Diks (sejfti), Nik Kvajtkoski (lajnbeker, Las Vegas, tri godine za 21.000.000), Nik Vilijams (defanzivni end, Detroit, 10.000.000 za dve godine).

PENZIJA: Kajl Long (gard), Eron Linč (lajnbeker).

ODUSTAO OD SEZONE ZBOG STRAHA OD KORONE: Edi Goldmen (nouz tekl).

DETROIT LAJONS

DOŠLI: Drezmond Trufant (kornebek, Atlanta, dvogodišnji ugovor vredan 21.000.000 dolara, od toga 14.000.000 mu je garantovano), Džejmi Kolins (lajnbeker, Nju Ingland, trogodišnji ugovor za 30.000.000 dolara, od toga 18.000.000 zagrantovana suma), Duron Harmon (sejfti, trejdovan je iz Nju Inglanda), Halopolivati Vaitai (ofanzivni tekl, Filadelfija, petogodišnji ugovor za 50.000.000 dolara), Džes Denijels (kvoterbek, Čikago, trogodišnji ugovor za 13.050.000 dolara), Nik Vilijams (defanzivni tekl, Čikago, 10.000.000 za dve godine), Deni Šelton (defanzivni tekl, Nju Ingland, 8.000.000 za dve godine), Džejron Kirs (sejfti, Minesota, 2.000.000 za godinu), Tomi Merkri (kornerbek, Sinsinati, 1.500.000 za godinu), Redži Regland (lajnbeker, Kanzas, 1.047.000 za godinu), Daril Roberts (kornerbek, 2.000.000 za godinu), Ejdrijan Piterson (raning bek, Vašington, jednogodišnji ugovor za 1.100.000).

PRODUŽETAK UGOVORA: Deni Amendola (risiver, 5.000.000 za godinu), Don Malbah (long sneper, 1.135.000 za godinu), Majls Kilebru (lajnbeker, 2.000.000 za godinu), Odaj Abuši (gard, 1.187.500 za godinu), Keni Vigins (1.187.500 za godinu),

OTIŠLI: Darijus Slej (kornerbek, trejdovan u Filadelfiju), Dejmon Herison (defanzivni tekl), Rik Vagner (ofanzivni tekl, Grin Bej, 11.000.000 za dve godine), Grem Glazgou (gard, Denver, 44.000.000 za četiri godine), Džef Driskel (kvoterbek, Denver, dvogodišnji ugovor).

ODUSTALI OD SEZONE ZBOG STRAHA OD KORONE: Džeronimo Alison (risiver, Rasel Bodin (centar).

Sutra predstavljamo Jug NFC-a


tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalGrin BejMinesota VajkingsČikago BersDetroit Lajons

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara