Igor Kolaković (© Reuters)
Igor Kolaković (© Reuters)

Selektor Kolaković surovo iskren: "Platio slobodu" i prešao u najorganizovaniji evropski klub

Vreme čitanja: 5min | ned. 01.09.24. | 08:43

"U prethodnom periodu propustio sam i previše prilika", istakao je strateg Srbije

Bio je selektor reprezentacije Srbije Igor Kolaković viđen kao veliko pojačanje poljske Čestahove uoči naredne sezone. Predstavnici “sedme sile” ne samo da su glasinama selili trofejnog trenera u zemlju evropskih šampiona, već je i sve vodilo ka tome da će stvarno krenuti u oporavak posrnulog kluba. Kako se u međuvremenu ukazala mogućnost da napravi manevar i promeni smer, nije dugo razmišljao. Poziv velikana turske odbojke kakva je Halkbanka ne dobija se, ali i ne odbija svaki dan.

Želja da debituje kao šef struke u ovoj zemlji značili su i da je neophodno da napravi određene poteze, pogotovu da bi bio u potpunosti slobodan u izboru novog angažmana. Kolakoviću muku nije predstavljalo ni nešto komplikovanije razrešenje “problema”, iako je tokom razgovora za Mozzart Sport bio surovo iskreno i otvoreno priznao da se sa operativcima Čestahove rastao u prijateljskim odnosima.

Izabrane vesti

"Potpisao sam prvo ugovor sa Čestahovom. Njihov sportski direktor Lukaš Žigadlo ubedio me je planovima da može da se napravi dobra priča, čak i bez obzira na pretposlednje mesto koje je klub zauzeo u prethodnom izdanju Plus lige. Prelazni rok urađen je bez mog uticaja, jer sam se tek naknadno obavezao na saradnju. U skladu s tim, gotovo i da nisam učestvovao u sklapanju ekipe. Nisam ni osećao pripadnost. Sve se to odrazilo da tražim raskid ugovora, uz očekivano regulisanje obeštećenja. S druge strane, želja mi je i bila da budem u velikom klubu. Platio sam slobodu u tom smislu, što je oko 36 odsto vrednosti od ukupnog ugovora. Zahvaljujem se svima na razumevanju, odnosno prilici da me puste da nastavim karijeru. Deluje mi i da su u međuvremenu uspeli da pronađu rešenje, pošto su umesto mene doveli trenera iz Brazila", istakao je Kolaković.

Ranije profesionalne okolnosti nisu bile na strani stratega nacionalnog tima. Ipak, šansa da se tek tako odrekne privilegije da bude deo čuvenog kolektiva gotovo da nije postojala.

"Ozbiljni klubovi obično ne žele da potpisuju trenere koji kasnije završavaju sezonu zbog reprezentativnih obaveza. Moram da priznam i da sam se zaželeo klupske odbojke, iako sam razmišljao da li bi uopšte trebalo da se bavim tim pitanjem. Međutim, odlučio sam da ovog puta uradim nešto za sebe. U prethodnom periodu propustio sam i previše prilika".

Na dužnost u Istanbulu stupio je pre dve nedelje. Otežavajuća okolnost je da ponovo nije mogao previše da utiče na izbor igračkog kadra. Međutim, trenutno ne može da računa na kompletan roster i zbog učešća pojedinih igrača u brojnim reprezentativnim akcijama.

"Pre svega, zadovoljan sam što sam došao u jedan od najorganizovanijih klubova u Evropi. Zatekao sam određeni sastav. Očigledno je da na okupu nisu svi igrači, a još uvek traje i faza potrage za pojačanjima. Što se tiče turskih odbojkaša pod ugovorom, plan je da se priključe od ponedeljka do petka shodno privatnim obavezama, ali i činjenici da su poslednju utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igrali u četvrtak. Mladi Hamza Aslan je na juniorskom šampionatu Starog kontinenta u Vrnjačkoj Banji i Arti. Ideja je da se pojavi na pripremama odmah po završetku tog takmičenja. Raduje da je stigao i Amerikanac Majka Ma, koji je osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Nije prisutan ni češki korektor Marek Šotola. On će doći naknadno, verovatno tokom sledeće sedmice. Nalazi se u fazi rehabilitacije zbog povrede ramena".

Mali fond raspoloživih snaga primorao je 59-godišnjeg stručnjaka i da posegne za radikalnim merama.

"Situacija nije jasna, a ni čista. Morao sam da pozovem mlade odbojkaše kako bih uopšte obezbedio neku vrstu treninga u svrhu priprema za početak prvenstva. Naravno, nije to nivo koji priželjkujem, jer tek očekujem da se i ostali igrači pridruže".

Sužen je i prostor za adekvatna pojačanja. Kvalitetne opcije odavno su kaparisane, pa će tržište umnogome i diktirati Kolakovićeve vizije u postavi.

"Veliki problem je u ovom trenutku naći odgovarajuće igrače. Ključne su pozicije primača servisa. Iako računam na Holanđanina Dika Koja i Turčina Mirzu Lagumdžiju, koji ujedno pripadaju visokoj klasi odbojkaša u ovoj zemlji, nedostaje još jedan primač. Čelnici daju sve od sebe, ali nema slobodnih igrača. Ipak, nadam se da ću nekako doći do imena koji bi zadovoljivili i očekivanja".

Zanimljivo je da je Igor zamenio na klupi sunarodnika Slobodana Kovača. Popularni Boba ispunio je aspiracije vodećih ljudi, između ostalog, osvojivši titulu u elitnom rangu.

"On je i ranije bio šampion. Dakle, ne samo u prethodnoj sezoni. Stoji da je klub ambiciozan po pitanju osvajanja trofeja. Razlika u odnosu na Bobin tim je odlazak Holanđanina Nimira Abdela Aziza na poziciji korektora i Francuza Ervina Engapeta na poziciji primača. Postoji nesklad u poređenju i analizi njegovog i mog tima. Znam i kakve su ambicije. Moram se ponašati u skladu s tim".

Nikad jače nacionalno prvenstvo, kao i učešće u Ligi šampiona, garantuje napete i neizvesne borbe od premijerne utakmice.

"Nekoliko ekipa se značajno pojačalo. Zirat je doveo Francuza Trevora Klevenoa i Slovenca Tončeka Šterna, koji je praktično odigrao sezonu iz snova u Ligi nacija i na Olimpijskim igrama u prestonici Francuske. Potpisali su nedavno i tehničara Murata Janipazara. Takođe, isto važi i za Galatasaraj, koji je u svoje redove privoleo Žana Patrija. Opet, Fenerbahče u svom taboru ima korektora Dražena Luburića i dizača Fabijana Žižgu, pored još nekoliko kvalitetnih odbojkaša. Naravno, ne treba otpisivati ni Nemca Đerđa Grozera koji predvodi Arkaš. Sve su to ozbiljni klubovi, zajedno sa Halkbankom. Ukoliko pogledam samo tih pet timova, jasno je da će oni i učestvovati u podeli trofeja. Ne treba zaboraviti ni ostale… Očigledno me očekuje nikad jače prvenstvo. A u Ligi šampiona igram sa Peruđom, Sen Nazerom i Češkim Buđevicama. Italijanski gigant je favorit, ali sa preostalim timovima trebalo bi da se borim za prolazak u narednu fazu", zaključio je Kolaković.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Igor KolakovićHalkbank

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara