© AFP
© AFP

Santarelijev novi košmarni početak i trijumfalni završetak u Parizu

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.08.24. | 11:03

Turska je savladala i Dominikansku Republiku na Olimpijskim igrama

Ponovo su Turkinje potvrdile da imaju ozbiljnih padova u igri, iako su novom pobedom nad Dominikanskom Republikom – 3:1 (21:25, 25:18, 25:22, 25:15) nastavile da krče put ka medalji.

Možda se zabrinuo selektor aktuelnih evropskih šampionki Danijele Santareli da je posle gubitka uvodnog seta (21:25) došlo vreme za prvi poraz na Olimpijskim igrama, ali je na kraju imao isključivo razloga za zadovoljstvo. Najpre zbog ishoda, potom i povratka Zehre Guneš u startnu postavu. Košmaran početak delimično je probudio duhove prošlosti sa prethodne utakmice protiv Holandije, umnogome podsetivši da trenutna forma nije na optimalnom nivou. Razlika u odnosu na premijeru bila je i da Turkinje nisu želele da preživljavaju isti scenario i „jure“ veliki zaostatak. Trgle su se nakon očajnog starta, a u daljem toku okršaja i pronašle način da ukrote neugodne rivalke.

Izabrane vesti

Najveće zasluge za trijumf, kao i obično, pripisuju se maestralnoj Melisi Vargas, koja se ovog puta zaustavila na 31 poenu. Imajući u vidu i da Dominikanke nisu bile u prepoznatljivom ritmu, nije ni bilo neophodno da glavna zvezda reprezentacije ima veću podršku saigračica. Pojedine su prikazale soldine role, poput Ede Erdem Dundar (14), Ilkin Ajdin (10) i Hande Baladin (10), sasvim dovoljne za nova tri boda. U poraženoj selekciji najefikasnija bila je Brajlin Martinez sa 14. 

Potencijalno je mirisalo na iznenađenje posle vođstva Dominikanske Republike. Kao ključan deo pokazala se druga deonica, tačnije period do sredine u kojem su prednjačile naturalizovana Kubanka i Ebrar Karakurt (11:7). Bili su to ujedno i trenuci kada je potpuno splasnuo otpor pulenki Markusa Kvika. Nastavile su po starom receptu da prikazuju izuzetno promenljive igre. Kako je odmicao meč, tako se njihova igra praktično raspadala (13:19). U finišu je postalo jasno da će Turska teško prokocakti ukazanu šansu za izjednačenje, nešto kasnije i preokret.

Dominikanke su u nastavku još jednom potvrdile potpuno odsustvo koncentracije i discipline. Svaki propust značio je i surovu kaznu, često i osvajanje poena u serijima, uglavnom u režiji Melise Vargas (16:11). Dame sa Kariba su bez adekvatnog odgovora prepustile kontrolu vladarkama Starog kontinenta već u trećem setu (8:15). Postalo je tada i sve izvesnije da nemaju snage, kao i kvaliteta, za potencijalnu senzaciju. Ako je i postojala bilo kakva dilema oko pobednika, raspršena je na otvaranju četvrtog dela... Stekla je Turska lepu rezultatsku zalihu, povela sa 6:1, zatim 11:4, pa je u laganom ritmu i bez većih problema privela utakmicu kraju (25:15).

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Pariz 2024danijele santareliŽenska odbojkaška reprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara