Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Santareli "otkrio" Saru Lozo za prvu medalju u Ligi nacija!

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.07.22. | 15:28

Srbija u Turskoj pregazila domaću ekipu i osvojila bronzano odličje - 3:0 (27:25, 25:17, 26:24)

Srbija slavi prvu medalju u Ligi nacija! Posle dva 13. mesta i jednog petog, odbojkašice su napokon našle put ka postolju i u ovom takmičenju. U sred Ankare, pred punom dvoranom bučnih turskih navijača izabranice Danijelea Santarelija održale su čas odbojke domaćim igračicama i ostavile ih bez bronzanog odličja - 3:0 (27:25, 25:17, 26:24).

Još jednom je zablistala Sara Lozo, devojka kojoj je italijanski trener pružio veliku priliku od samog početka Lige nacija. Ona ne samo da je opravdala poverenje, nego je bila pravi vođa ovog tima. U četvrtfinalu je presudila olimpijskom šampionu SAD, a danas je bila najbolji poenter protiv Turkinja. Nisu imale odgovor na njemu igru, ali ni na igru njenih saigračica.

Izabrane vesti

Lozo je završila polufinalni susret sa 21 poenom (napad 29-20, 69 odsto), a Buša Bianka je zabeležila 15. Po devet poena osvojile su Ana Bjelica, Maja Aleksić i Jovana Stevanović. Bojana Drča se pobrinula da dobro rasporedi lopte saigračicama, a za odličan prijem i odbranu zadužena je bila Teodora Pušić.

U poraženom sastavu najbolja je bila Ebrar Karakurt sa 14 poena. Zehra Guneš je zabeležila 12, a Eda Erdem deset.

Srbija je ponovo pokazala da joj Turska u važnim mečevima ništa ne može. Dobijale su naše polufinala i finala na najvećim takmičenjima protiv ekipe Đovanija Gvidetija, a sada su bile bolje i u borbi za bronzu u Ligi nacija. Definitivno nastavljaju da im budu noćna mora.

Pre tri godine na istom mestu Srpkinje su pobedile posle pet neizvesnih setova i popele se na evropski tron. Znale su da se nose sa vrelom atmosferom i ovog puta, a posao su završile mnogo brže i lakše. Kada su se izvukle u završnici prvog seta, sve je išlo na njihovu vodenicu. Igrale su Santarelijeve izabranice veoma dobro, a vukla ih je Sara Lozo.

Drugi set su dobile bez ikakve drame, a u trećem su domaće sve radile kako bi nekako produžile meč, ali nije im to pošlo za rukom. Sigurnije ruke bile su Srpkinje u završnici, preživele su i čelendž Gvidetija na poslenjem poenu i počele veliko slavlje!

(FIVB)(FIVB)

Iako je bilo teško od kombinovanog sastava očekivati da će moći da stigne do odličja, sve prognoze su vremenom pale u vodu. Odbojkašice su u ligaškom delu ostvarile osam pobeda i četiri poraza što je bilo dovoljno za šesto mesto. Pošto je Turska kao domaćin bila prvi nosilac u četvrtfinalu, Santarelijev tim se pomerio na sedmu poziciju i odmah je za protivnika dobio olimpijskog šampiona. Kada su devojke zablistale protiv SAD, sve je postalo moguće... Jeste da nisu uspele da preskoče Brazil, ali brzo su prebole taj poraz i danas zasijale protiv Turske.

Ovakav rezultat je prava uvertira za važniji deo leta. Imaće reprezentativke malo vremena da proslave i predahnu, a onda se okreću Svetskom prvenstvu (23. septembar - 15. oktobar), koje startuje krajem septembra. Na njemu će imati zahtevan zadatak jer će braniti svetski tron.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE

Četvrtfinale

Sreda

Brazil - Japan 3:1

SAD - Srbija 2:3

Četvrtak

Italija - Kina 3:1

Turska - Tajland 3:1

Polufinale

Subota

Srbija - Brazil 1:3

Italija - Turska 3:0

Nedelja

Za treće mesto

Srbija - Turska 3:0

Finale

17.30: Brazil - Italija

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacija za odbojkašicedanijele santareliSara Lozo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara