©Star Sport
©Star Sport

Šampionke u novom ruhu: Pazovačko obdanište kao zalog za budućnost

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.07.24. | 15:07

Leto je donelo velike kadrovske promene u Jedinstvu, ali trenera Jova Cakovića ne napušta optimizam

Uspostavile su odbojkašice pazovačkog Jedinstva potpunu dominaciju na domaćoj sceni u prethodne dve sezone. Osvojile su Sremice u tom periodu čak pet od mogućih šest pehara, ali su pokazale da su konkurentne i u evropskom takmičenju kakva je Liga šampiona. Kako su maestralnim partijama bile daleko iznad konkurencije u Srbiji, samim tim i bliže odbrani titule, tako je i bilo sve izvesnije da šampion države neće moći da računa na isti sastav u nekim budućim borbama za trofeje. Usledili su očekivani odlasci, pa će publika u nekadašnjem delu rimske provincije Panonije na delu videti vladarke Superlige u novom ruhu...

Prve je zov inostranstva privukao sestre Miljević, Mariju i Tamaru, a potom su se razišli putevi Jedinstva i većine ostalih članica sada već čuvene generacije. Među svim oproštajima, deluje da će se u rosteru prvakinja posebno osetiti odsustvo Branke Tice, Minje Osmajić, Milice Medved, Une Vajagić i Ive Šućurović. S druge strane, šef stručnog štaba Jovo Caković ne očajava previše zbog nastalih praznina, očigledno verujući da su aktuelna dešavanja u Staroj Pazovi prirodan nastavak i isključivo posledica vrednih rezultata.

Izabrane vesti

„Svaki uspeh napravi i nove probleme. Sve igračice su se ozbiljno afirmisale, a apetiti su takvi da ne žele više da igraju domaće prvenstvo i ponovo dokazuju. Njihovi ciljevi su da igraju za druge motive koji podrazumevaju evropsku odbojku i finansijski aspekat. To je sasvim u redu, nikome ništa ne zameram. Većini su istekli ugovori, dok su pojedine otišle uz obeštećenje“, istakao je Jovo Caković u razgovoru za Mozzart Sport.

Koliko se promena dogodilo u međuvremenu, možda je najbolji pokazatelj da samo četiri od 14 dama nisu bile u fokusu drugih klubova tokom letnje transfer pijace – Maša Lakićević, Jovana Punišić, Anđela Kukilo i Jana Pavlović. U senci velikog odliva, stručnjak za čije ime su vezana sva najveća dostignuća u istoriji Jedinstva povukao je i konkretne poteze.

„Kao i prethodnih godina, preusmerili smo mlade odbojkašice iz Omladinca u Jedinstvo. Očigledno je saradnja između ova dva kluba vidljiv produkt, pogotovu kada dete od 19 ili 20 godina dođe do A reprezentacije. Sigurno je da ne postoji veće zadovoljstvo, barem posmatrano iz ugla trenera. Naš zajednički zadatak je stvaranje igračica, a tek onda pravljenje nekog rezultata. Međutim, uspeli smo u prethodnim sezonama čak i drugi cilj da ostvarimo. Ostalo je samo da pronađemo dva srednja blokera i tehničara. Trebalo bi to da budu mlade igračice, jer smo se mi kao klub opredelili da dovodimo one koje će da ostanu nekoliko sezona“.

Kadrovske turbulencije uticale su i na ambicije. Iako uvek brojni navijači na domaćim utakmicama i javnost priželjkuju nove uspehe, Caković je daleko objektivniji u predviđanju epiloga narednog izdanja elitnog ranga.

„Jedinstvo sa trenutnim sastavom, a s obzirom na to da je Omladinac prošle sezone, sa sve igračicama koje su ovog leta prešle kod nas, bio osmi, ne može da se bori za trofeje. Može da se priča da će Jovo to da naradi... Međutim, nije prirodno da budemo konkurentni u predstojećoj sezoni. Kako je postavljen sistem da se ne pojačavamo iskusnijim odbojkašicama, neophodno je da prođe izvesni period, verovatno od dve do tri godine, do tog nekog momenta kada ćemo ponovo da imamo ekipu vrednu pehara“, nastavio je u dahu, napominjući da je odustajanje od Lige šampiona isključivo motivisano finansijskim razlozima.

Prozivka je zakazana za 5. avgust, plan i program priprema odavno su definisani. Najboljeg trenera za 2023. godinu po izboru Odbojkaškog saveza Srbije raduje početak, ali i ne napušta optimizam. Siguran je da će Jedinstvo, kao i do sada, da bude isto, a ni nalik, uz jasnu poruku.

„Ponašaćemo se šampionski! Onaj ko nema ambicije, ne može ni da dođe cilja. Pred klubom nije lak zadatak, jer niko ne voli da radi za male rezultatske ciljeve. Sve to spada u posao kojim se bavimo. Imate trenere stvaraoce i one koji rade za rezultate. Što se mene tiče, pripadam grupi koja stvara, ali sam i došao do najvećih trofeja u Srbiji, igrao Ligu šampiona... Da li bih voleo da imam i dalje ozbiljan tim za trofeje? Naravno, voleo bih, mada nije problem da radim i sa drugačijim sastavom“.

A da niko ne bi trebalo da sumnja u reči bivšeg selektora kadetske reprezentacije naše države, potvrđuje i da ga je poziv Mozzart Sporta prekinuo u retkim trenucima odmora.

„Stalno sam aktivan, trenutno sam na Zlatiboru. Upravo sam završio trening na kampu. Imam malu pauzu pred drugi“, zaključio je Caković, koji će uskoro započeti 12. sezonu u nizu na klupi Jedinstva.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Jovo CakovićŽOK Jedinstvo Stara Pazova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara