Španci proslavljaju istorijsko zlato (©European Water Polo Championship 2024)
Španci proslavljaju istorijsko zlato (©European Water Polo Championship 2024)

Sa spiska Španije otpao evropski prvak, ali se vratio svetski: U Dohi jači nego u Zagrebu

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.01.24. | 19:16

David Martin dobio veliko pojačanje, Alesandro Kampanja na Svetsko vaterpolo prvenstvo možda povede golmana Novog Beograda

Pred Evropsko prvenstvo zadesio je peh Špance, ostali su bez Martina Famere Kopencove, igrača rođenog u Češkoj koji je nastupao i za Slovačku. Naturalizovala ga je reprezentacija sa Iberijskog poluostrva, dobila u njemu izuzetnog defanzivca, čoveka koji sve može da pokrije. Zbog povrede ga nije bilo u Zagrebu, ali je na raspolaganju Davidu Martinu za Svetsko vaterpolo prvenstvo.

Španski selektor saopštio je širi spisak igrača i na njemu se nalazi 14 evropskih prvaka, plus petorica koji nisu bili deo tima u Dubrovniku i Zagrebu. Od zlatnih sa kontinentalnog prvenstva nema Alberta Barosa – igrao samo u prvom delu takmičenja, kasnije nije dobijao minuta – a izvesno će David Martin povesti u Dohu sve zlatne iz Hrvatske, što je u razgovoru za Mozzart Sport najavio Felipe Perone, dok biito poslednje mesto trebalo da popuni upravo Martin Famera.

Izabrane vesti

Okupili su se španski vaterpolisti u Barseloni, tamo su započeli pripreme za Svetsko prvenstvo za koje je selektor David Martin pozvao: golmane Unaja Agirea i Eduarda Lorija, zatim Unaja Biela, Alehandra Bustosa, Serhija Kabanjasa, Migela de Tora, Biela Gomilu, Alvara Granadosa, Marka Larumbea, Blaja Maljaraha, Alberta Munarisa, Felipea Peronea, Bernata Sanauhu, Rođera Taulja, Martina Fameru, Oskara Asensija, Frana Valeru, Hosea Mariju Motosa i Marka Valjsa.

Ne bi trebalo na konačnom spisku da bude iznenađenaj kod Crvene furije, želi reprezentacija sa Iberijskog poluostrva da objedini evropsku i svetsku titulu, te se dodatno napuni samopouzdanjem pred Olimpijske igre. Potencijalno bi mladog Biela Gomilu mogao da zameni neko iz kvarteta igrača Oskar Asensio – Fran Valera – Hose Marija Motos – Mark Valjs, a mesto u timu za Martina Fameru ne bi trebalo da bude upitno.

Italijani su na Evropskom prvenstvu zauzeli treće mesto, posle deset godina su na kontinentalnom nivou osvojili medalju, međutim, nije mogao da bude zadovoljan Alesandro Kampanja iz razloga što je njegov tim potučen u polufinalu. Špancima je za tri četvrtine Setebelo dao tek jedan gol.

Osvajačima bronze pridružili su se Frančesko de Mikelis, golman Novog Beograda, Jakopo Alesijani, Tomaso Đanaca i Mateo Joki Grata od igrača koji su do poslednjeg trena bili deo ekipe pred put u Zagreb, ali i Mateo Gvidi, a takođe i još četvrorica juniorskih reprezentativaca.

Među kandidatima za odlazak na Svetsko prvenstvo u Dohu kod Italijana se nalaze: golmani Marko del Lungo, Đanmarko Nikozija i Frančesko de Mikelis, kao i Jakopo Alesijani, Vinčenco Dolče, Tomaso Đanaca, Vinčenco Rencuto, Luka Damonte, Edoardo di Soma, Luka Marcijali, Đakomo Kanela, Frančesko Kondemi, Frančesko di Fulvio, Gonsalo Ečenike, Andrea Fondeli, Mateo Joki Grata, Nikolas Prešuti, Alesandro Veloto, Lorenzo Bruni, Andrea Pačalijev, Mario Gvidi, Davide Okione, Frančesko Kasija i Felipo Ferero.


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara