Filip Filipović (©VK Novi Beograd)
Filip Filipović (©VK Novi Beograd)

Sa napadačkim arsenalom utanjili, golman postao glavni Brešin adut: Sve je na strani Novog Beograda u Italiji

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.10.23. | 11:28

Srpski šampion ima kvalitetniji sastav i tradicionalno ima uspeha protiv čete Alesandra Bova

U godini kada je svet okovala pandemija, a iz Lombardije se nije moglo ući niti izaći, i kada je na sve sportske objekte stvaljen katanac, Breša je bila najatraktivnija priča. Uslova da se održavaju treninzi gotovo da nije bilo, vaterpolisti su sedeli u kućama i dovijali se kako da održe formu. Naročito u klubovima sa severa Apeninskog poluostrva. I pored svih nedaća Alesandro Bovo uspeo je da osposobi ekipu i stane na kraj Pro Reku. Prekinuo je dominaciju najvećeg kluba u zemlji, tek drugi put postao državni prvak i igrao najlepši vaterpolo za oko.

Marko del Lungo i Đakomo Kanela su kupili kartu u jednom smeru za Pro Reko, Maro Joković se vratio u Dubrovnik, Dimitrios Nikolaidis u Grčku, a Angelos Vlahopulos se zaputio u Novi Beograd. Jedna velika generacija Breše se osula, iskusni italijanski trener napravio je novu i sa njom izgurao dve sezone. Ali, pred novu sezonu ostala je Breša bez Konstantina Harkova, Edoarda di Some, Stefana Lunga, Borisa Vapenskog i kapitena Kristijana Prešutija. Nije došlo do novog priliva asova, stub tima je golman Petar Tešanović, kreativnost je opala i teško će biti ekipi Alesandra Bova da se opet nađe na završnom turniru Lige šampiona, dok je Novi Beograd sušta suprotnost.

Izabrane vesti

Srpski šampion jeste osetno promenio sastav između dve sezone, ali kvalitativno nije nazadovao. U prilog tome ide podatak da je ponovo drugi favorit za osvajanje Lige šampiona, i ponovo veće šanse ima samo Pro Reko. Živko Gocić ima više prostora za kombinatoriku od Alesandra Bova, više igrača koji duži vremenski period igraju na vrhunskom nivou i pride je tradicija na strani Novog Beograda. Klub iz Lombardije je dobio poslednji direktan dvoboj – takav ishod nije bogzna šta promenio – ali i izgubio čak tri puta.

Zasigurno je pobeda Novog Beograda nad Brešom u polufinalu Lige šampiona pre dve godine najupečatljivija, uz prošlosezonsku nad Barselonetom, ali je ona u Lomabrdiji jedna od najvažnijih. Došla je posle odlaska Vladimira Vujasinovića, kada je na užarenu klupu seo Dejan Jovović i bio prelazno rešenje do dolaska Igora Milanovića. Neće takvu težinu imati današnji meč za srpskog prvaka, ali bi štošta moglo da bude rešeno.

(©VK Novi Beograd)(©VK Novi Beograd)

Breša je već ispustila jedan bod, dobila je španski Sabadelj posle izvođenja peteraca, dok je ekipa Živka Gocića bila poprilično ubedljiva na otvaranju Lige šampiona. Trijumfuje li opet, verovatno će napraviti ključan potez za prolaz prve grupe bez da dođe do stresnih situacija.

“Ovo je veoma bitna utakmica za nas, a Breša ima vrlo kvalitetan tim. Dobro znamo kako igraju. Veoma su brzi i agresivni, i tokom čitave utakmice imaju odličan ritam. Ipak, mi smo potpuno spremni za sve što nas čeka. Moramo da pružimo maksimum i uzmemo nova tri boda, koja će nam biti značajna za nastavak takmičenja”, poručio je Angelos Vlahopulos.

Italijani nisu izgubili na agresivnosti u odbrani, ali jesu na oštrini u napadu. Pokazao je to i meč sa španskim vicešampionom u kome su primili samo pet golova. Crnogorski čuvar mreže Petar Tešanović imao je devet odbrana i vremenom je postao glavni adut Breše. Često ume da ekipi da veštačko disanje, no to teško ima prođu protiv klubova poput Novog Beograda koji imaju sijaset klasnih šutera u vidu Filipa Filipovića, Alvara Granadosa, Nikole Jakšića, nekadašnjeg Brešinog prvotimca Angelosa Vlahopulosa, Radomira Drašovića...

Da bi Breša bila u stanju da se nosi sa ekipom Živka Gocića, neophodno će joj biti da Vinčenco Dolče i Vinčenco Rencuto imaju svoj dan, da Maks Irving radi sve u bazenu kao što je na Svetskom prvenstvu u američkoj kapici, da Đorđe Lazić i Tomaso Đanaca iznude „vrdo“ isključenja. I pod obavezno da Petar Tešanović uđe u glavu protivničkim šuterima.

Biće novobeogradskom klubu ovo prva prava provera od početka Lige šampiona i sezone u globalu, ali u Lombardiji nikada nije bio veći favorit.

LIGA ŠAMPIONA – 2. KOLO:

GRUPA A

Petak

17.30: (6,75) Steaua Bukurešt (9,00) Sabadelj (1,20)

20.30: (5,10) Breša (8,00) Novi Beograd (1,30)


GRUPA B

Petak

17.00: (1,85) Dinamo Tbilisi (hendikep 8,5) Olimpijakos (1,85)

19.00: (6,75) Jug Dubrovnik (9,00) Pro Reko (1,20)


GRUPA C

Subota

19.00: (3,40) Jadran Herceg Novi (8,00) Jadran Split (1,50)

20.00: Crvena zvezda – Ferencvaroš


GRUPA D

Subota

17.00: (8,00) Vuljagmeni (10,0) Barseloneta (1,15)

19.30: (4,00) Špandau (8,00) Marselj (1,40)



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradVK BrešaŽivko GocićAlesandro BovoAngelos VlahopulosPetar Tešanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara