(© CEV)
(© CEV)

Ruski dirigent i "stare novajlije" upotpunile crveno-beli mozaik

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.09.24. | 12:10

Čak i odlazak okosnice tima nije umanjio kvalitet Crvene zvezde

Došlo je vreme da Crvena zvezda ubere odbojkaške plodove rada iz prethodne sezone. Povratak titule u vitrine omogućio je i borbu za Ligu šampiona. Premijera protiv Omonije u Nikoziji bila je i više nego uspešna. Osim očekivanog trijumfa - 3:0 (25:22, 25:23, 25:14), prvo kolo kvalifikacija pokazalo je i novu snagu crveno-belih u odnosu na šampionsku generaciju.

Godinama se srpski klubovi suočavaju sa tužnom realnošću u letnjoj pauzi. Ukoliko i ostvare rezultat vredan pažnje u nacionalnom prvenstvu, obično sledi egzodus tima uoči naredne. Upravo je i ekipa sa Marakane prošla kroz toliko puta ponovoljeni proces. Razlika je i da je stručni štab na čelu sa Ivicom Jevtićem uspeo da pronađe adekvatne zamene, ističući ozbiljnu kandidaturu da makar još jednom bude najbolji u domaćim okvirima.

Izabrane vesti

Iako je nezahvalno iznositi preuranjenje zaključke, pogotovu posle mečeva u kojima se pobednik znao unaped, mogla bi i takmičarska 2024/2025. da bude berićetna bez obzira na novo ruho. Najbolji klub Superlige doživeo je velike promene u starnoj postavi. A onog momenta kada je i osvojena kruna, redom su svoje odlaske potvrdili nosioci, kao što su primač servisa Nikola Žugić, srednji bloker Dušan Lopar, korektor Dušan Nikolić i tehničar Nikola Petrović.

Već u uvodnoj evropskoj utakmici primetno je bilo da Zvezda sada ima umnogome drugačiju, ali podjednako kvalitetnu okosnicu. Stratega Jevtića posebno može da raduje najdelikatnija pozicija na terenu - mesto organizatora igre. Kao idelano rešenje pokazao se stranac Ivan Lukjanenko. Ruski odbojkaš nikada do sada nije nastupao van granica otadžbine, mada deluje da je izuzetno odgovorio odgovornom zadataku koji mu je i poveren. Menjao je ritam, povremeno dizao mirne i precizne lopte, potom i nešto brže, čime je samo dodatno razigrao saigrače. Nagovestio je tako i da Petrovićeva selidba u rumunsku Steauu nije ostavila ogromnu prazninu.

Daleko više od prelazne ocene dobio je Lukjanenko i zahvaljujući raspoloženju primačkog tandema. Ako je za Egipćanina Ahmeda Omara (19 poena), koji je i prošle sezone branio boje Zvezde, očekivano bilo da prednjači, Filip Stoilović, kao povratnik u stari tabor, predstavljao je osveženje. Pre svega, u prvom setu kada je delimično i slomljen otpor kiparskog predstavnika (25:22). Sada je i devet godina iskusniji, naročito posle perioda provedenog u Poljskoj, Turskoj, Francuskoj, Rumuniji, Grčkoj i Češkoj, donevši upravo ono što i treba u bitkama za elitu - sigurnost u napadu.

Šta tek reći za možda i najveće pojačanje na mestu srednjeg blokera - Stevana Simića. Bio je i ostao prepoznatljiv po silovitoj realizaciji penala. Posle kratke epizode u inostranstvu, u redovima bugarskog Neftohimika, vratio se u Srbiju. Na premijeri je sa starosedeocem Aleksandrom Stefanovićem činio ubitačan tandem koji je kombinovano osvojio 18 poena, podsetivši i na sjajne partije iz Vojvodine. S druge strane, najveći izazov pripao je Aleksandru Gmitroviću. Još jedan "novajlija" u poznatom jatu trebalo bi da nadomesti izostanak korektora Dušana Nikolića, koji se preselio u francuski Poatje. Solidno izdanje (devet poena) i garantuje da bi mogao makar u određenoj meri da odmeni potencijalnog reprezentativca Srbije.

Pa, gde je škripalo u igri protiv Omonije i šta može predstavljati potencijalni problem u nastavku?

Osim tanke klupe, izuzimajući korektora Aleksandra Blagojevića koji je bez sumnje kadar i da se nađe u postavi, kao nedostatak u prvom meču izdvojilo se postavljanje u bloku. Crveno-beli su tokom meča uknjižili svega četiri, prvi tek u drugoj deonici... U pojedinim trenucima nije funkcionisano ni prijem. Ne bi trebalo to da brine Jevtića, bar ne u revanšu koji se igra u utorak, 24. septembra, na Banjici. Očekuje se tada samo ozvaničenje prolaska u drugu rundu i duel sa pobednikom Selver - Orion (3:1). Dovoljna su i samo dva seta, ali je potom neophodno i podići nivo igre... Naravno, ako je plasman u Ligu šampiona jedan od primarnih ciljeva.

Liga šampiona za odbojkaše - 1. kolo kvalifikacija (prvi mečevi)

Strumica - Olimpijakos 0:3

Budvanska Rivijera - HAOK Mladost 1:3

Jekabpils - Šonenverd 1:3

Kapošvar - Tirol 0:3

Guaguas - Benfika 3:1

Selver - Orion 3:1

Omonija - Crvena zvezda 0:3

Radnik - Brašov 0:3

Piše: Uroš Selenić


tagovi

OK Crvena ZvezdaStevan SimićIvan LukjanenkoIvica JevtićLiga šampiona u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara