Slavlje Uroša Borzaša i Dejana Milosavljeva posle rušenja Norveške u SPENS-u pre nešto više od godinu dana (©Starsport)
Slavlje Uroša Borzaša i Dejana Milosavljeva posle rušenja Norveške u SPENS-u pre nešto više od godinu dana (©Starsport)

Rukometna groznica u Novom Sadu: Traži se karta više, Orlovi kreću po čudo

Vreme čitanja: 7min | ned. 12.05.24. | 08:29

Baraž za Svetsko prvenstvo: Četa Borisa Rojevića pred dupke punim SPENS-om danas (17.00 RTS 1), juri četiri gola minusa (28:32) iz Lalina protiv Španije

Pre početka prvog meča baraža za Svetsko prvenstvo protiv Španije u Lalinu, rukometaši Srbije bili su otpisani u javnosti. Posle kraha na Evropskom prvenstvu u Minhenu, smene Tonija Đerone, dolaska Borisa Rojevića na čelo, brojnih povreda pred duel sa Furijom, uticali su da su Orlovima šanse merile promilima. Pred drugih 60 minuta revanša (17.00, RTS 1) ambicije su porasle.

I dalje je Furija Đordija Ribere favorit, ali nada tinja. Odličnih 60 minuta u Galiciji (28:32), u većem delu meča ravnopravna igra sa svetskom supersilom, dali su krila Orlovima. U miru Stare Pazove i sjajnih uslova u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije naša selekcija se spremala ova tri dana. Konačno, traži se karta više za duel u novosadskom SPENS-u.

Izabrane vesti

Najveća dvorana u Srpskoj Atni biće dupke puna. Očekuje se više od 7.000 gledalaca. Interesovanje je veliko, rukometaši Srbije imaće nikad veći „vetar u leđa“ s tribina u poslednjih pet-šest godina. Kako saznajemo, da je kapacitet dvorane mnogo veći, bila bi ispunjena do poslednjeg mesta. Imali su Dejan Milosavljev, Lazar Kukić i drugovi lepu podršku i pre nešto više od godinu dana kada je Norvežane dočekalo oko 6.000 gledalaca u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Tada je Uroš Borzaš bombom sa desetak metara doneo veliku pobedu Srbije i overu plasmana na šampionat Starog kontinenta.

Prvih 60 minuta je pokazalo da nova Srbija sa Rojevićem na kormilu može mnogo, da obećava. Nijanse su presudile u korist Španaca. Furija je u padu, nije to više ona selekcija koja osvaja na svakom velikom takmičenju medalje (bronzana reprezentacija sa Svetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj 2023. i Olimpijskih igara u Tokiju 2021). Debakl u januaru u Nemačkoj, neodlazak u drugu fazu EP u konkurenciji Hrvatske i Austrije, poljuljali su svetsku supersilu. Fali sveža krv, mladi koji dolaze, ali i dalje je to jaka reprezentacija predvođena iskusnim strategom Riberom.

17.00: (2,45) Srbija (8,00) Španija (1,75)

Više od polovine igrača su prekaljeni internacionalci koji igraju u najboljim svetskim klubovima, uglavnom 30+, neki su na pragu 40. ili su ušli u petu deceniju života, kao pivotmen Hedeon Gvardiola i defanzivni specijalista Viran Moros. Desni bek Horhe Makeda ima 36... Krila smo zaustavili pre četiri dana, posebno brzonogo desno, asa Barselone, Aleisa Gomeza Abelja. Golmani Gonzalo Perez de Vargas i Rodrigo Korales su imali samo dve odbrane više od Dejana Milosavljeva, doduše mnogo više u nastavku kada se lomilo.

Bekovi su nam zadavali probleme, pre svega braća Dujšebajev, Danijel i levoruki Aleks, uzdanice poljskog Kjelcea, dok je Jan Tarafeta pokazao da je u sjajnoj formi i pokazao zašto je jedan od natraženijih igrača u Evropi. Dinamo iz Bukurešta i Monpelje se bore za potpis srednjeg beka francuskog Eksa.

Srbija je tvrda tima, igra jako u odbrani. Mislim da imamo dobar rezultat, ali ne možemo da budemo previše sigurni jer nas tako čeka luda atmosfera“, upozorava Tarafeta, prenosi Mundo Deportivo.

Aleksa Kolaković na poziciji levog krila je bio iznenađenje Borisa Rojevića u prvom meču, na velika vrata na glavnu pozornicu se vratio nekada jedan od najtalentovanijih igrača u Evropi, levi bek Metaloplastike Milan Jovanović. Miloš Kos se pokazao da je sa 22 godine sazreo za velika dela, da smo dobili bombardera za narednu deceniju. Lazar Kukić je neprikosnoveni lider ovog tima, motor Orlova, dok su levoruki bekovi Miloš Orbović i Uroš Kojadinović odradili odličan posao.

Falili su nam golovi s krila u Lalinu, poneka odbrana više Milosavljeva i Cupare u nastavku, pogoci sa crte Dragaan Pešmalbeka, da bi utisak bio još bolji.

Ako svaki igrač pruži još pet ili 10 odsto više, uz igru koju smo prikazali u prvom meču, nemamo čega da se bojimo. Čuli smo da će SPENS biti pun i tome se posebno radujemo, ovi momci su to svojim zalaganjem i pristupom apsolutno zaslužili. Voleli bismo da smo kompletni, ali igrači koji su ovde su zdravi i to je najvažnije, a u prvom meču su dokazali da borbom nadoknađujemo izostanke. Kako god odigrali i koji god rezultat da bude na kraju, ja sam zaista ponosan na ovu ekipu i na to kako se ponašaju, treniraju i odnose prema dresu reprezentacije”, rekao je selektor Rojević u najavi ovog meča.

I zaista – treba nam meč generacije da bismo srušili svetsku supersilu i plasirali se narednog januara u Hrvatsku, Dansku i Norvešku na Svetsko prvenstvo. Četiri gola se brzo stignu u današnjem rukometu, ali Španija i dalje ostaje bliža plasmanu na Svetsko prvenstvo.

Dejan Milosavljev je bio odličan u prvih 30 mintuta u Galiciji, skinuo je osam lopti, od toga većinu zicera sa šest metara. U nastavku se malo umorio, tek je u finišu sa dve odbrane uspeo da nas ostavi u igri za plasman na SP. Svestan je i popularni Banda da je u Lalinu moglo da bude bolje.

Mislim da smo zaslužili i bolji rezultat, ali protiv takve jedne reprezentacije kao što je Španija, na njihovom terenu, mislim da smo odigrali odličnu utakmicu. Verujem da ćemo da ispravimo greške iz prvog meča. Srećan sam što se bavimo samo sami sobom, ne toliko Špancima, već smo fokusirani na našu pripremu. To je veliki korak napred i mislim da je pravi i da može da nam donese pozitivan rezultat. Radujem se što će doći toliko ljudi da nas podrži i garantujem im da ćemo se boriti svim snagama da pobedimo i da izborimo plasman na Svetsko prvenstvo“, istakao je najbolji golman Bundeslige, as Fikse Berlina, kluba koji će verovatno sezonu u Nemačkoj da završi kao drugi, iza Magdeburga.

Rojević za prvi meč nije mogao da računa na mladog pivotmena Vojvodine Luku Rogana i desno krilo mađarskog Čurga Aleksu Tufegdžića zbog povreda leđa, odnosno kolena. Verovatno će selektor Orlova sa istim snagama na Špance kao pre četiri dana.

Ribera je u odnosu na prvi meč imaće samo jednu promenu. Umesto povređenog desnog krila Kauldija Odrizole, alternativa standardnom Aleisu Gomezu Abelju biće rukometaš Pari Sen Žermena Feran Sole. Španija je igrala na poslednjem 21 Svetskom prvenstvu, a još od 1970. nije propustila planetarni šampionat.

Mandat prethodnog selektora Tonija Đerone je krenuo bajno, trijumfom i remijem nad Francuskom u kvalifikacijama za EP 2022. godine. Ova generacija je dobila dvaput Sloveniju u baražu za SP, a čini se da ovakve utakmice više odgovaraju ovoj selekciji nego turnirski gde su mečevi na svaka dva dana.

Eliminisanje Španije bio bi veliki zamajac za novu selekciju Srbije kojoj je cilj da se narednih godina vrati u evropski i svetski Top 10 gde nas nije bilo od srebra u Beogradu na EP 2012, kao i da se plasira na Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. Nažalost, posle kraha u Minhenu ostali smo bez šansu da se borimo za Pariz, propustili smo i najveće igre na svetu u Tokiju 2021. i Rio de Žaneiru pet godina ranije.

Prve mečevi baraža za Svetsko prvenstvo protekli i su u senzacionalnim rezultatima. Potop su doživele države nekadašnje Jugoslavje. Svih pet je poraženo (Hrvatska kao domaćin je direktno na SP 2025).

Makedonija danas u Skoplju juri protiv Farskih Ostrva sedam golova zaostatka – 34:27, Crna Gora u Podgorici protiv Italije želi da nadoknadi -6 iz Konversana, dok je Bosna i Hercegovina otpisana u Tuzli protiv Portugalije gde je razbijena – 29:19. Slovenija je u prvom meču iznenađujuće izgubila od Švajcarske na svom terenu (26:27). Selektor Uroš Zorman ima pravu bolnicu u svojim redovima pred revanš u Vinterturu. Zbog povreda nema Gašpera Marguča, Mihe Zarabeca, Boruta Mačkovšeka i Mateja Gabera koji nisu bili na raspolaganju u prvom meču, a u revanšu neće biti ni prve zvezde selekcije, levog/srednjeg beka danskog Olborga Aleksa Vlaha, kao i Klemena Ferlina, pa je Zorman morao da pozove dve rezerve, Tima Cokana i Gašpera Horvata.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA – REVANŠI

Subota

Estonija – Island 24:37 (13:18), prvi meč: 25:50

Nedelja

16.00: (1,05) Austrija (18,0) Gruzija (13,0), prvi meč: 25:27

16.00: (1,20) Holandija (11,0) Grčka (5,60), prvi meč: 27:31

16.00: (2,55) Švajcarska (8,00) Slovenija (1,70), prvi meč: 27:26

16.30: Češka - Rumunija, prvi meč: 30:31

17.00: Bosna i Hercegovina - Portugalija, prvi meč: 19:29

17.00: (2,45) Srbija (8,00) Španija (1,75), prvi meč: 28:32

17.15: (1,01) Mađarska (25,0) Litvanija (22,0), prvi meč: 33:26

17.30: (1,17) Crna Gora (12,0) Italija (6,25), prvi meč: 26:32

17.30: (5,60) Slovačka (11,0) Poljska (1,20), prvi meč: 29:28

19.00: Makedonija - Farska Ostrva, prvi meč: 27:34

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija ŠpanijeBoris Rojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara