Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rikardo napustio RB, Loson dobija novu priliku u Formuli 1

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.09.24. | 19:27

Novozelanđanin menja Australijanca do kraja tekuće sezone

U četvrtak popodne, Red Bul i njegova sestrinska ekipa RB podelili su na društvenim mrežama objavu u znak zahvalnosti Danijelu Rikardu na dugogodišnjoj saradnji.

Pred prošli trkački vikend u Singapuru pojavile su se glasine da bi upravo ta trka mogla da bude poslednja u karijeri 35-godišnjeg Australijanca, a iako je u početku govorio da ne zna ništa o tome, emotivni intervju koji je dao nakon trke u Singapuru sugerisao je da je ipak znao da vozi možda i svoju poslednju trku u Formuli 1.

Izabrane vesti

Najbolji ovosezonski rezultat Australijanca bilo je osmo mesto u Kanadi, dok je u Sprint trci u Majamiju bio čak na četvrtoj poziciji. Ukupno je osvojio 12 poena, dok je njegov timski kolega Juki Cunoda osvojio 22. Ovi rezultati očigledno nisu bili dovoljni za čelnike Red Bula, te su se odlučili da šest trka pred kraj sezone prekinu saradnju.

"Svi mi u ekipi VCARB bismo želeli da se zahvalimo Danijelu na napornom radu tokom prošle dve sezone sa nama. Danijel je bio pravi džentlmen na stazi i van nje i nikada nije bio bez tog poznatog osmeha. Nedostajaće nam i uvek će imati specijalno mesto unutar porodice Red Bula", reči su šefa tima Lorana Mekisa koje stoje u objavi na društvenim mrežama.

Rikardo je kao odgovor svojoj, sada već nekadašnjoj ekipi, rekao:

"Voleo sam ovaj sport ceo svoj život. Ludo je i čudesno i bila je avantura. Želim da se zahvalim timovima i pojedincima koji su odigrali svoje uloge, kao i fanovima koji ovaj sport vole više nego ja. Uvek će biti uspona i padova ali bilo je zabavno i iskreno ne bih ništa menjao. Do sledeće avanture."

Kako je ostalo neupražnjeno samo jedno mesto za narednu sezonu i to u ekipi Audija/Zaubera, a koje će najverovatnije pripasti njihovom trenutnom vozaču Valteriju Botasu, Rikardo će ostati bez sedišta za 2025. godinu. Možda je upravo ova godina bila poslednja u njegovoj karijeri vozača Formule 1, u kojoj je zabeležio osam pobeda, 32 plasmana na pobedničko postolje i vozio 258 trka.

"Pokušao sam da uživam u vikendu, slično kao krajem 2022. godine sa Meklarenom. Bio sam svestan da je to možda moja poslednja trka, tako da sam pokušao da uživam. Mislim da sam sada srećniji u ovom sportu nego što sam tada bio. Ako je ovo kraj, hajde da kažemo da imam malo više mira i da sam ponosan na svoju karijeru", rekao je u suzama nakon Singapura.

Za poslednjih šest trkačkih vikenda, počevši od Velike nagrade Sjedinjenih Država (18-20. okt) RB je odlučio da ponovo u pomoć pozove mladog novozelandskog vozača Lijama Losona, kao što je bio slučaj i prošle sezone kada je Rikardo bio povređen. U pet trka u kojima je prošle godine učestvovao, Loson je baš u Singapuru osvojio svoje prve i za sada jedine poene u karijeri, a za istu trku je uspeo da se kvalifikuje ispred šampiona Maksa Verstapena.

O dolasku Losona, Mekis je rekao:

"Želim da iskoristim priliku i da poželim dobrodošlicu Lijamu. On već dobro poznaje tim. Vozio je za nas prošle sezone, i dobro se snašao u teškim uslovima, tako da će to biti prirodna tranzicija. Divno je videti mladi talenat iz Red Bulove porodice kako pravi sledeći korak. Radujemo se što ćemo spustiti glave i zajedno se fokusirati na ostatak sezone."

U ovom trenutku je još uvek nejasno je da li će se Loson naći u bolidu RB-a i u 2025. godini, a još uvek nije sigurna ni budućnost Serhija Peresa u Red Bulu. Izvesno je da će Red Bul u narednih nekoliko trka doneti konačnu odluku, a do tada će kako Loson, tako i Peres morati da daju sve od sebe kako bi zadržali sedište za narednu sezonu.

Piše: Maja Nakaradić



tagovi

Danijel RikardoFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara