Danijele Santareli (©FIVB)
Danijele Santareli (©FIVB)

Repriza finala EP: Italiju predvodi Egonu, selektor Srbije Santareli protiv supruge i prijatelja

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.06.22. | 16:27

Naše odbojkašice dva sata posle ponoći igraju meč prvog kola drugog vikenda Lige nacija protiv velikog rivala

Otvaranje drugog vikenda Lige nacija i odmah spektakl! Srbija protiv Italije, svetske šampionke protiv evropskih prvakinja, selektor Danijele Santareli protiv supruge Monike De Đenaro. Veliki okršaj na programu je u sredu dva sata posle ponoći u Brazliji.

Ovog puta uloga favorita je na strani Italijanki, jer je njihov prvi trener Davide Macanti odlučio da u Brazil povede skoro pa najjači sastav. Predvodiće ih jedna od najboljih odbojkašica današnjice Paola Egonu. Zajedno sa njom ovog vikenda igraće i Sila, Kirikela, Danezi, Boseti, Malinov, Bonifacio... Nedostajaće Elena Pjetrini i Alesija Oro.

Izabrane vesti

Da je Srbija kompletna sigurno da bi ovaj meč bio nalik nekim prethodnim, koji se i dalje pamte... Međutim, za naš izmenjeni sastav večerašnji okršaj biće prava priprema za sve što ih čeka ove godine, ali i u budućnosti. Moći će Slađana Mirković i drugarice da odigraju bez ikakvog pritiska, jer teško da neko može pred njih da stavi imperativ pobede u ovakvoj situaciji.

Selektor Santareli u Brazilu ima na raspolaganju sledeće igrače: Mirković, Jakšić (dizači), Bjelica (korektor), Pušić, Đurđević (libera), Lazović, Milenković, Buša, Mirosavljević, Lozo (primači servisa), Stevanović, Aleksić, Kocić, Delić (srednji blokeri). Ima naša selekcija svoje adute koji će sigurno Italiji pokazati zube, ali svakako najveći bi mogao da bude Danijele Santareli.

(5,30) Srbija - Italija (1,12)

Ne samo da italijanski stručnjak zna kakvim servisom treba da napadne suprugu Monikom De Đenaro, koja pokriva poziciju libera, nego je vrlo dobro upoznat i šta treba da radi protiv ostalih igračica sa kojima je uspešno sarađivao godinama u Koneljanu. Ako neko zna mane kapitena Mirjam Sile i glavne napadačke opcije Paole Egonu, onda je to Santareli. Sigurno da će pokušati da osmisli pravu taktiku koja bi mogla da poremeti jak sastav Italije i donese Srbiji šansu za izjednačenje.

Tokom prvog vikenda bolji učinak ostvarila je naša selekcija. Upisane su pobede protiv Belgije, Bugarske i Holandije, a poraz protiv Tajlanda. Italijanke su u kombinovanom sastavu zabeležile dva trijumfa - Holandija, Belgija, kao i dva neuspeha - Turska, Kina. Ove nedelje će sigurno pokušati da ostvare sve četiri pobede i tako se približe završnom turniru, na kome će u Ankari od 13. do 17. jula učestvovati osam ekipa.

Poslednji međusobni obračun Srbija i Italija imale su na Evropskom prvenstvu prošle godine u Beogradu. Tada je u finalu pobeda otišla na stranu Macantijeve ekipe... Pre toga su Srpkinje pregazile Azurine u četvrtfinalu Olimpijskih igara na krilima sjajne Tijane Bošković. Naš tim je odneo pobedu prošle godine u Ligi nacija - 3:1. Terzićeva četa je slavila i u polufinalu Evropskog prvenstva 2019, kao i u velikom finalu Svetskog prvenstva 2018. Tijana Bošković i saigračice su uglavnom u prošlosti pronalazile recept za trijumf protiv ekipe koju predvodi Egonu, ali skoro svaki okršaj je bio prilično uzbudljiv i zanimljiv.

Selektor Danijele Santareli dobro zna šta ga čeka večeras...

"Igramo protiv Italije, jednog od najboljih timova na svetu, u Evropi i na ovom turniru. Doveli su mnogo važnih igrača, jer im je bitno da obezbede mesto na fajnal-ejtu. Biće to težak meč za nas... Znamo da imamo šansu da se borimo za finalni turnir, želimo da je iskoristimo", rekao je Santareli.

Za njega će ovaj obračun sigurno biti i prilično emotivan.

"Napredovali smo posle prve nedelje, koja je bila iznenađenje za mene. Svakog dana smo sve bolji. Srećan sam zbog onoga što smo ostvarili prve sedmice, ali sada nas čeka potpuno drugačiji turnir. Igramo protiv veoma dobrog tima Italije. Biće mi čudno da igram protiv njih, ali ja sam trener Srbije i želim da pobedim i svojih bivše i sadašnje igračica iz kluba i prijatelja Davidea Macantija", zaključio je Santareli.

Kapiten Ana Bjelica veruje da Srbija može da dođe do pozitivnog ishoda.

"Prvu utakmicu igramo protiv Italije, jednog od najjačih protivnika ovde. Oni su došli u punom sastavu, tako da ćemo morati mnogo dobro da se spremimo i taktički i fizički i mentalno za jednu dobru i tešku utakmicu. Iskreno se nadam da ćemo nastaviti da se zalažemo kao u Ankari i mislim da će to biti dovoljno da pokažemo kvalitetnu igru, a možda i zabeležimo pobedu, jer nam je sad svaki trijumf bitan za odlazak na fajnal-ejt", rekla je Bjelica.

Srbija se trenutno nalazi na šestoj poziciji sa skorom 3-1. Tokom ovog vikenda igra sa Italijom, Korejom, Turskom i Brazilom, a onda je na poslednjoj stanici u Kalgariju očekuju još dueli sa Nemačkom, SAD, Kanadom i Japanom. Posle toga će biti poznato kojih osam selekcija putuju u Ankaru na završni turnir.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE – DRUGI VIKEND

GRUPA A (Brazilija, Brazil)

Utorak

23.00: (1,60) Nemačka – Holandija (2,19)

Sreda

02.00: (5,30) Srbija – Italija (1,12)

23.00: Dominikanska Republika – Koreja

Četvrtak

02.00: Brazil – Turska

20.00: Srbija – Koreja

23.00: Italija – Dominikanska Republika

Petak

02.00: Brazil – Holandija

20.00: Italija – Nemačka

23.00: Srbija – Turska

Subota

02.00: Holandija – Dominikanska Republika

20.00: Brazil – Italija

23.00: Turska – Nemačka

Nedelja

02.00: Holandija – Koreja

15.00: Srbija – Brazil

18.00: Nemačka – Dominikanska Republika

21.00: Turska – Koreja

GRUPA B (Pazej Siti, Filipini)

Utorak

Tajland – Kanada 3:0

13.00: (1,25) Japan – Poljska (3,55)

Sreda

9.00: Bugarska – SAD

13.00: Kina – Belgija

Četvrtak

05.00: Poljska – Tajland

09.00: Belgija – Kanada

13.00: Bugarska – Japan

Petak

05.00: Poljska – SAD

09.00: Belgija – Kanada

13.00: Bugarska – Japan

Petak

05.00: Poljska – SAD

09.00: Kina – Kanada

13.00: Japan – Tajland

Subota

05.00: Bugarska – Kanada

09.00: Poljska – Belgija

13.00: SAD – Kina

Nedelja

05.00: Bugarska – Belgija

09.00: SAD – Tajland

13.00: Kina – Japan

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacija za odbojkašicedanijele santareliAna Bjelicaženska odbojkaška reprezentacija SrbijePaola Egonu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara