(©Reuters)
(©Reuters)

Reno prekida proizvodnju motora za Alpin na kraju 2025. godine

Vreme čitanja: 2min | uto. 01.10.24. | 10:15

Francuski tim će od 2026. najverovatnije koristiti Mercedesove pogonske jedinice

Nakon brojnih promena u štabu ekipe koja je nedavno dobila novog šefa, Olivera Ouksa, kao i Flavija Brijatorea kao izvršnog savetnika, još jedna izmena o kojoj se spekulisalo mesecima unazad konačno je potvrđena - Alpin će krajem 2025. godine izgubiti Reno kao dobavljača motora.

Saopštenje koje je izdao Alpin objašnjava da će Renoova fabrika za pogon koja se nalazi u Viri-Šatijonu u Francuskoj, a koja proizvodi motore za Formulu 1 još od sedamdesetih godina prošlog veka, prestati sa isporukom pogonskih jedinica u ovom šampionatu krajem naredne sezone. Novi kompleks pod nazivom "Hypertech Alpine" fokus će prebaciti pre svega na razvoj superautomobila Alpina, ali će nastaviti i sa regularnim učešćem u Svetskom šampionatu izdržljivosti i Formuli E.

Izabrane vesti

"Aktivnosti vezane za Formulu 1, ne uključujući razvoj novog motora, nastaviće sa radom do kraja 2025. godine." stoji na početku saopštenja. "Nakon procesa konsultacije i razgovora sa predstavnicima zaposlenih u Viri-Šatijonu, Alpin je odlučio da zasnuje jedinicu za nadzor u Formuli 1. Ova jedinica će imati za cilj da održi znanje i umeće zaposlenih u ovom sportu kako bi ostali na čelu inovacija za razne projekte Hypertech Alpine."

S obzirom na to da će poslednja godina za Renoove motore u Formuli 1 biti 2025, Alpin će za početak nove ere pravila koja stupaju na snagu 2026. godine i koja će za sve timove predstavljati pravi izazov, utočište morati da pronađe negde drugde. Očekuje se da će Alpin za tu sezonu postići dogovor sa Mercedesom, koji bi pored proizvodnje pogonskih jedinica za svoju fabričku ekipu, ali i za Meklaren i Vilijams, mogao da ih isporučuje i francuskom timu.

Veruje se da je posle razgovora između izvršnog direktora Reno grupacije Luke de Mea i novog savetnika Brijatorea došlo do dogovora koji neće delovati olakšavajuće samo iz finansijskog ugla, već će im, ukoliko dođe do saradnje sa Mercedesom, pomoći da budu konkurentniji.

Alpin se u ovom trenutku nalazi na devetom mestu u šampionatu sa 13 bodova, samo ispred ekipe Zaubera koja u dosadašnjem toku sezone nije zabeležila nijedan poen.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1RenoAlpina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara