Vanja Ivanović i Aleksandra Uzelac (©OSS)
Vanja Ivanović i Aleksandra Uzelac (©OSS)

Reč struke: Možda već za godinu primačka dijagonala Srbije bude Uzelac - Ivanović, to je realnost

Vreme čitanja: 6min | uto. 21.05.24. | 08:34

Branko Kovačević trener koji je izbrusio u Lajkovcu dva velika talenta pričao je o njima za Mozzart Sport

Ostaće upamćena 2023. godina po pojavljivanju Aleksandre Uzelac. Dobila je priliku u reprezentaciji, izborila za važnu ulogu i postala jedan od igrača zbog kojih Srbija može da se nada lepoj budućnosti. Samo godinu dana posle njenog bleska - još jedan talenat stigao je u reprezentaciju iz Lajkovca. Ponovo je reč o primaču servisa. Takođe je 2004. godište u pitanju. Nije teško pogoditi da se misli na Vanju Ivanović.

Kao glavnog krivca možemo da imenujemo Branka Kovačevića. Iskusni stručnjak je uspeo u Železničaru da izbrusi talente i učini veliku uslugu reprezentaciji. Naravno, tek će se videti koliko je njegov rad doneo Srbiji, ali već sada može da se priča u superlativu o dve devetnaestogodišnjakinje kojima se predviđa svetla budućnost.

Izabrane vesti

Svakako, u njegovoj biografiji je mnogo napravljenih igrača, a njih dve su samo dva poslednja potencijalno vrhunska projekta. O Aleksandri je mnogo toga u prethodnih godinu dana napisano, a sada je red da se malo više pozabavimo Vanjom Ivanović. To je igračica koja je iza sebe ostavila tešku povredu kolena, vratila se posle oporavka na pravi put i dobila priliku ove godine da zaigra u Ligi nacija.

"Imali smo u Riju dve vrlo dobre utakmice, druge dve su bile onako... Ali, eto za poslednji set protiv Brazila mogu da kažem da je bio stvarno dobar", prokomentarisao je generalni učinak trener Železničara i nekadašnji pomoćnik selektora reprezentacije Branko Kovačević u razgovoru za Mozzart Sport. "Što se Vanje tiče nisam sumnjao nijednog trenutka da će se dobro pokazati. Njen talenat i igračke sposobnosti su neupitni, samo bih rekao da treba više da veruje u sebe. Ovo su bile dobre partije, ali ona poseduje kvalitet za mnogo bolje od prikazanog. Samo je potrebno da radi na samopouzdanju".

Ivanovićeva je pokazala da može izuzetno da napadne iz zone četiri - za koju možemo da kažemo da je problematična u reprezentaciji. Ipak, trener naglašava da to nije njen najveći kvalitet.

"Vanja je vrlo kompletna igračica. Čak i taj napad iz četiri može da bude bolji, ubedljiviji, jači... Stručni komentatori su isticali da je njoj napad jača strana u odnosu na prijem, ali ne bih se usaglasio sa tim. Ona je na ovim utakmicama imala malu tremu na prijemu, što je normalno. Zapravo trema više dođe do izražaja kada primate servis, nego kada smečirate loptu. Svakako, ona je fenomenalan igrač i kad je odbrana u pitanju, ima osećaj za igru u polju, a takođe je vrlo dobra i u bloku. Tako da je stvarno jedna kompletna igračica. Posebno i zbog toga što ima smeč servis. Ali za njega će biti potrebno malo vremena da joj i selektor da slobodu i da se ona sama izbori za to".

Branko Kovačević (MN Press)Branko Kovačević (MN Press)

Putevi Branka i Vanje spojili su se 2020. godine u Lajkovcu. Nije bilo potrebno mnogo vremena odbojkaškom stručnjaku da vidi o čemu se tu radi.

"Te njene fenomenalne, a i vrlo retke, fizičke predispozicije bile su odmah vidljive. Na tim nekim testovima kondicionih trenera video se neverovatan fizički potencijal. Stvarno je velika šteta što je prošle sezone doživela povredu kolena, izgubila je taj jedan period u razvoju... Ali, dobro, mlada je, ima vremena da sve nadoknadi".

Ivanovićeva je ove godine na pripremama reprezentacije iskočila u prvi plan pored ostalih primača koji igraju u domaćoj ligi - za neke ljude možda i neočekivano.

"To su možda ljudi koji se nisu raspitivali, nisu zvali da pitaju kakva je... I prošle godine su mogli da znaju o kakvom kvalitetu se radi. Ali, nema veze, nadoknadiće Vanja sve što je propustila. Po mom mišljenju - da nije bilo povrede, da ne preteram, ali ona bi se borila ove godine za postavu za Pariz otprilike".

Zanimljivo, oba igrača koja su izašla iz Kovačevićeve škole su primači servisa.

"Da, ista pozicija - i to pozicija, bez da bilo šta loše kažem o devojkama u reprezentaciji, koja nam najviše škripi. Pre svega što se napada tiče otkad nema Brankice... A sad dobijamo dva igrača koja su sposobna da prave veći broj poena. Trebaće vremena da stignu Brankicu Mihajlović, ali imaju taj neki kapacitet".

Vanja Ivanović (MN Press)Vanja Ivanović (MN Press)

Iza Aleksandre Uzelac je veoma uspešna sezona u Brazilu, gde je bila među najdominantnijim igračima.

"Nije joj bilo lako zbog nekih stvari van terena. Da nije toga bilo, rekao bih da je liga Brazila bila idealna za njenu prvu epizodu u inostranstvu. Dogodine će biti u Turskoj - tako da sve ide nekom uzlaznom putanjom".

Sigurno da će Branko nabaciti osmeh na lice kada ih obe vidi u prvoj postavi najjače reprezentacije.

"Svakako da bi to za trenera bilo veliko zadovoljstvo. Ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti van sporta, očekujem možda i za godinu dana da primačka dijagonala Srbije bude Uzelac - Ivanović. Možda bude i kasnije, videćemo, ali to je realnost. Ima još tu kvalitetnih devojaka, ali mislim da su na poziciji primača njih dve iskočile".

Još jedna igračica Železničara o kojoj će se možda pričati više u budućnosti je Jovana Zelenović.

"Ogroman je potencijal, ne samo zbog visine, nego zbog talenta za odbojku i sport uopšte. Ona mora da radi na telu i ukoliko uspe da reši to, onda je vidim kao jedinu koja bi delimično jednog dana mogla da nasledi Tijanu Bošković na poziciji korektora. Kako će biti u budućnosti videćemo, ali trenutno nju vidim kao tu koja može".

Za sve tri je vrlo bitno da postave u glavi stvari kako treba - da shvate koliki su potencijal i da rade na sebi, ne samo odbojkaški, već i kad su drugi segmenti u pitanju. Branko je do sada pokušavao da im pomogne u razvojnom putu koji nije nimalo lak...

"Moj posao je pola-pola, čak je nekad više priča, psihologija i slično nego sama odbojka... S obzirom na to da odlazim iz Železničara, nadam se da će nastaviti da se razvijaju kako treba. Ne sme nijednog trenutka da se dozvoli ni da klub, Savez ili bilo ko odustane od njih".

Rad sa mladim igračima je specifičan, ali Kovačeviću definitivno prija.

"Još kad sam svojevremeno počinjao da radim u Zvezdi sa mlađim kategorijama Aleksandar Boričić mi je stalno govorio da ih ne zanimaju nikakvi rezultati već koliko će igrača izaći - ne za Zvezdu, nego za reprezentaciju. Tako da - uvek sam osećao zadovoljstvo u radu sa mladima, volim da im pomognem koliko sam u mogućnosti kako bi što više i brže napredovali".

Branko Kovačević sa igračicama (MN Press)Branko Kovačević sa igračicama (MN Press)

Naredna Kovačevićeva stanica biće Targovište.

"Bile su lepe četiri godine u Železničaru, a zaključili smo i ja i klub da je vreme za neku promenu. Izabrao sam Targovište, bilo je to između ostalog i po Terzinom savetu (prim. aut. Zorana Terzića). On je radio tamo jednu sezonu. Mislim da sam odabrao dobar klub, ali videćemo već kako će biti...".

Imao je samo reči hvale za Železničar.

"Lajkovac je stvarno klub koji i treneru i sportistima omogućava odlične uslove. Mogu da kažem da sam retko u inostranstvu nailazio na takve uslove za trening, život, kvalitet hale, rekvizita... Ništa nije nedostajalo. Tokom prve dve godine mog boravka bila je aktuelna korona, pa nisam ni razmišljao o inostranstvu. Ali, posle toga smo na obostrano zadovoljstvo produžavali saradnju".

Od trenutka kada je Terzić napustio nacionalni tim, više u njemu nije ni Branko Kovačević. Za kraj trener istakao i kako gleda na reprezentaciju.

"Pratim stalno. Uvek mi nedostaje, naravno...".

PIŠE: Miljana ROGAČ



tagovi

Vanja IvanovićAleksandra UzelacĐovani GvidetiBranko KovačevićŽOK Železničar Lajkovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara