(©VK Radnički)
(©VK Radnički)

Radnički sanja 'one' noći: Liga šampiona već videla čuda u Kragujevcu

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.10.24. | 11:53

Jedna od takvih bila je upravo protiv Ferencvaroša, kada je ekipa Uroša Stevanovića nadoknadila ogroman zaostatak i osvojila bod. Najveća pobeda ostvarena je nad Olimpijakosom, večeras bi i to moglo da se promeni...

Proživljavao je klupski vaterpolo u Srbiji pre desetak godina renesansu, pored Partizana i Vojvodine bitnu ulogu zaigrali su Crvena zvezda i Radnički. Pošlo je za rukom crveno-belima da osvoje Ligu šampiona, dok su u Kragujevcu mogli da se podiče peharom LEN kupa i igranjem u finalu elitnog takmičenja, međutim, najdragoceniji pehar podigla je Barseloneta. Došlo je do velikog pada nakon toga, ulaganja su minimalizovana, no sve se promenilo u pređašnje tri i kusur godine.

Zlatna olimpijska medalja u Tokiju i smena generacije bili su okidač, javila se želja za stvaranjem jake lige, po ugledu na deceniju i nešto jače, ali i namerom da preporod klupskog vaterpola potraje, makar nešto više od prethodnog puta. Manjkavosti ima – i to poprilično – može se diskutovati da li su udareni dobri temelji da bi sve bilo održivo na duže staze, ali ima i – rezultata. Možda ne baš onakvih kakvi su priželjkivani... Novi Beograd je dva puta igrao finale Lige šampiona, napravio je moćan tim, pa blago zaokrenuo kurs ove sezone, a Radnički će pokušati da priču sa početka protekle decenije.

Izabrane vesti

Novi Beograd se ustalio u Ligi šampiona, tokom protekla tri izdanja bio je najbolji reprezent vaterpola u Srbiji. Dva domaćinstva završnog turnira, dva finala, te minule sezone igranje u polufinalu. Nakon korone je imao najviše uspeha od srpskih klubova na međunarodnoj sceni, pratili su ga Crvena zvezda i Radnički, koji se posle godinu dana pauze vratio u društvo najboljih i večeras će – ni manje, ni više – prvu utakmicu na domaćem terenu odigrati protiv aktuelnog evropskog prvaka – Ferencvaroša.

Vratio se kragujevački klub kroz kvalifikacije u Ligu šampiona, poprilično investirao u igrački kadar i sada je već očigledno da ne namerava da stane, da priča nije građena za jednu sezonu. Letos su angažovani Nikola Jakšić, Duško Pijetlović, Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Petar Jakšić, Radoslav Filipović, sve sami olimpijski šampioni, te Dušan Vasić i Nikola Murišić, a dan pre utakmice sa prošlosezonskim osvajačem Lige šampiona rukovodstvo Radničkog je obznanilo da su završena dva velika pojačanja za narednu sezonu: Sava Ranđelović i Nikola Dedović stižu u Šumadiju.

Priređen je, verovatno, i najbolji poziv navijačima da večeras (20.00) dođu na bazen i sanjaju jednu od ’onih’ noći. Liga šampiona je već videla čuda u Kragujevcu, jedno od njih bilo je upravo protiv Ferencvaroša.

Otkako se vratio na evropsku scenu, Radnički nijednom u Ligi šampiona nije prošao grupnu fazi. Dva puta je bio šesti, ali je još kako znao da ostvari rezultat vredan pomena, pogotovo kao domaćin. Klub iz Budimpešte je pre tri godine imao pozamašnu prednost i – ispustio je. Ekipa Uroša Stevanovića je svezala četiri gola, poslednja dva bila su delo Miloša Ćuka, i došla je do boda (11:11). Iste sezone je u Kragujevcu tukla Olimpijakos (10:8), što joj je do dan-danas najveći trijumf u Ligi šampiona, a u Šumadiji je pao i splitski Jadran.

Godinu dana kasnije pirejski crveno-beli su se provukli, zahvaljujući Filipu Filipoviću su sedam sekundi pre kraja ostali neporaženi (10:10). Radnički je uzeo bod i splitskom Jadranu i Vuljagmeniji, koga je u poslednjem kolu dobio u Grčkoj, no već tada je znao da je kratak, da ne može da prođe dalje. U odnosu na taj period ima daleko atraktivniji tim, ali još nedovoljno uigran, ipak, pred Ferencvaroš u čijem sastavu su Dušan Mandić, Edoardo di Soma, Stilijanos Argiropulos, Migel de Toro, Gergo Fekete, Adam Nađ i Soma Vogel neće izaći sa ’belom zastavom’.

Maštaće o prvoj pobedi ove sezone u Ligi šampiona i okretanju ka kursu na kome je Novi Beograd. Srpski šampion je krenuo pobedom u grupnoj fazi, dobio je Steauu Bukurešt, a ukoliko i na gostovanju Oradei bude uspešan, zaplovio bi ka narednoj fazi, bio bi na dobrom putu da se ponovo nađe među osam najboljih u Evropi.

LIGA ŠAMPIONA – 2. KOLO:

Utorak

GRUPA A

19.15: (1.35) Steaua Bukurešt (8.00) Hanover (4.50)

21.00: (4.50) Oradea (8.00) Novi Beograd (1.35)

GRUPA B

20.00: (3.40) Radnički (8.00) Ferencvaroš (1.50)

20.15: (12.0) Dinamo Tbilisi (16.0) Jadran Split (1.05)

Sreda

GRUPA C

18.15: (3.60) Jadran Herceg Novi (8.00) Barseloneta (1.45)

20.00: (8.00) Vašaš (10.0) Marselj (1.15)

GRUPA D

18.15: (3.60) Sabadelj (8.00) Olimpijakos (1.45)

20.00: (2.00) Primorac (6.25) Savona (2.35)



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK RadničkiVK FerencvarošUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara