Dejan Brđović sa sinom Aleksom i ćerkom Aleksandrom (©MN Press)
Dejan Brđović sa sinom Aleksom i ćerkom Aleksandrom (©MN Press)

Radnički ne zaboravlja legende: U Brđinu i Giginu čast

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.09.24. | 14:06

"Malo je reći koliko mi znači turnir", ističe Aleksa, sin čuvenog Dejana Brđovića

Odbojkaški klub Radnički iz Kragujevca sada već tradicionalno organizuje Memorijal u znak sećanja na Dejana Brđovića i Aleksandra Gigovića. Koliko je ovaj tandem dao nemerljiv doprinos kolektivu iz srca Šumadije, potvrđuje da svake godine igranje u njihovu čast privuče veliku pažnju javnosti. Sudbinski preodređeno ili ne, ponovo će pred početak novog izdanja (13. i 14. septembar) posebno emotivan biti i Aleksa Brđović (prim. sin Dejana Brđovića), koji od maja 2022. kao trener predvodi domaćina eminentnog takmičenja.

Krenuo je tako i Brđin naslednik poznatom stazom... Slovio je za talentovanog dizača, sa reprezentacijom Srbije napravio je istorijski uspeh i osvojio Svetsku ligu, a istakao se i partijama na klupskom nivou. Branio je boje kraljevačke Ribnice, Mladog radnika i Partizana u domaćim okvirima, dok je u međuvremenu došlo vreme i da gradi inostranu karijeru. Titula u taboru SKRA Belhatova nagovešavala je da bi potencijalno mogao da se poistoveti sa trofejnim ocem.

Izabrane vesti

Upravo je Brđović senior kao kapiten državnog tima utabao put novim generacijama. Njegov sin je samo jedan u nizu plejade klinaca koji je zbog neočekivanih rezultata baš izabrao odbojku. Teško je i opisati koliko bi Aleksa trebalo da bude ponosan na svog uzora... Svojevremeno je bio vođa na terenu, uz bogatu riznicu medalja koja je, između ostalog, brojala olimpijsku bronzu iz Atlante, svetsko i evropsko srebro na prvenstvima u Japanu i Holandiji. Kada je i delovalo da će Aleksa biti novi član čuvene porodice koji je zadužio srpski sport, morao je da se oprosti od aktivnog igranja. Problemi sa srčanom aritmijom uticali su da se prešalta iz igračke u trenersku ulogu. Čak i na novoj funkciji, daleko odgovornoj od prethodne, pokazuje ogroman potencijal, iako je tek prebacio 30. leta.

A uoči starta sezone na redu je i karakteristična najava - Memorijal, koji mu je lično i te kako važan. Bivši reprezentativac kao strateg Radničkog ugostiće u hali "Jezero" ekipe Karađorđa iz Topole, novosadske Vojvodine i leskovačke Dubočice. Naravno, sve sa ciljem da se trajno ukaže počast Brđi i Gigi, koji su prerano sišli sa životne scene u 49, odnosno 23. godini.

"Do sada sam i imao priliku da učestvujem dva puta. Malo je reći koliko mi znači turnir... Kako meni, tako i čitavoj porodici. Ljudi iz Kragujevca su pre pet godina stavili i ime mog oca na naziv turnira. Iako je bio i legenda Crvene zvezde i Ribnice, niko pre Kragujevca se nije setio da uradi nešto slično. Prosto je želja da se održi njegovo ime i prezime kroz takmičenje. Tako je bilo u prethodnim izdanjima, a biće i sada. Lep je osećaj, zaista", istakao je Aleksa za Mozzart Sport.

Osim porodične sentimetalnosti, specifičnost se ogleda i u tome da je u interesu mladog stručnjaka da njegovi puleni prikažu što kvalitetnije partije.

"Turnir ima dugu tradiciju. Ekipa je spremna da ostavi dobar utisak, ali i da se pokaže publici. Nadam se da će tribine da budu ispunjenje. Svestan sam da je samo reč o prijateljskom takmičenju. Međutim, može da posluži kao odlična provera za početak prvenstva".

Nije neobično i svojevrsno predstavljanja prvotimaca. Kragujevčani su tokom leta značajno promenili igrački kadar. Nove laste u taboru bivšeg šampiona države su Milan Krstić, Dušan Lopar, Vladimir Gajević, Milutin Nejić, Ivan Ćirović..

"Svake godine se klubovi suočavaju sa problemom da zadrže igrače. Slično je i u mojoj ekipi. Napravljene su određene promene, pogotovu na pozicijama srednjeg blokera, korektora i primača. Pojedine nisam ni uspeo da zadržim. S druge strane, nedostatak je i da na tržištu nema velikog broja slobodnih i kvalitetnih odbojkaša. Kada se sve sabere i oduzme, zadovoljan sam prelaznim rokom. U narednom periodu ostalo je samo da se sastav dodatno uigra".

Kako je tek nedavno i imao priliku da na delu vidi urađeno od prve prozivke, priznaje da sve ide u tom smeru. Odigrane su od tada i prijateljske utakmice. Premijera je bila u Topoli, uz solidno izdanje i zabeleženu pobedu i poraz od Crvene zvezde i Karađorđa. Verovatno su to bili i najbolji mogući testovi u ovim trenucima.

"Zadovoljan sam kako je sve izgledalo. Pre svega, dobro je rađeno na polju fizičke pripreme. Skoro su odigrani i prvi mečevi. Naravno, tek je početak... U najavi su još dva na turniru u Kragujevcu. Trebalo bi potom da se ide i na Balkanski kup u Solunu. Zadatak je da vidim gde je ekipa i na čemu moram dodatno da radim. Svakako ima vremena do starta prvenstva".

O ambicijama je rano pričati. Ipak, visoko podignuta lestvica od kada se nalazi na mestu šefa struke, možda i donosi određenu vrstu imperativa.

"Cilj je jedna od prve četiri pozicije. Radnički je u prethodne dve sezone bio na drugom mestu posle ligaškog dela. Takmičenje jeste završio u polufinalu, ali malo mu nedostaje da obezbedi i plasman u borbe za trofeje. Trudiću se i ove sezone da bude bolje nego protekle. Opet, duga je i takmičarska godina... Sve zavisi od kadrovskih problema. Ne znam i ne mogu trenutno da procenim prave domete, zaključio je Brđović.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Dejan BrđovićAleksa BrđovićOK RadničkiKragujevacSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara