Detalj sa utakmice Vojvodina - Monpelje (©CEV)
Detalj sa utakmice Vojvodina - Monpelje (©CEV)

Prvo slavlje Vojvodine u Ligi šampiona: Francuski šampion položio oružje u Novom Sadu

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.11.22. | 20:22

Izabranici Slobodana Boškana posle preokreta stigli do celog plena – 3:1 (19:25, 30:28, 25:17, 25:23)

Odbojkaši Vojvodine nadigrali su Monpelje i tako upisali prvu pobedu u Ligi šampiona u ovoj sezoni! Nakon poraza od Jastrežebskog i Fridirshafena, Novosađani su večeras pokazali da mogu da se nose sa ekipama u najelitnijem takmičenju - pred svojom publikom posle četiri seta savladali su francuskog šampiona – 3:1 (19:25, 30:28, 25:17, 25:23).

Ispostavilo se da su ključni momenti meča odigrani u maratonskom drugom periodu, kada su u izuzetno neizvesnoj završnici Lale ostale pribranije i uspele da dođu do izjednačenja u setovima. To je i te kako dalo krila Novosađanima, koji su narednom setu pregazili francuskog šampiona i preokrenuli na 2:1. U poslednjem, četvrtom kvartalu Novosađani su sve vreme imali prednost i opet u finišu ostali dovoljno pribrani da zabeleže prvu pobedu u ovoj sezoni Lige šampiona.

Izabrane vesti

Tako su Lale odnele ceo plen iz ovog susreta i ostale konkurentne za dalji plasman. Velike zasluge za prvenac idu na račun korektora Vojvodine Radoslava Parapunova, koji je završio meč sa 20 poena. Priipala mu je i MVP nagrada. Petar Krsmanović je bio sjajan sa 16 (napad 13-11, 85 odsto, pet blokova), David Mehić je doprineo sa 14, a Žarko Ubiparip sa 13.

Mnogo bolje su počeli gosti iz Francuske, pa je trener Lala Slobodan Boškan bio prinuđen da traži tajm-aut na samom startu meča. Nije to mnogo pomoglo, jer je Monpelje nastavio u istom ritmu, preko pre svih raspoloženog Faurea. Razigrani su bili i Palasios i Dukić. Rasla je prednost gostujućeg tima i dostigla velikih plus sedam – 8:15. Opet je reagovala tajm-autom klupa domaćih, nakon čega su se Lale podigle i vezale tri poena. Razigrali su se u nastavku Mehić i Krsmanović. U finišu ovog perioda Vojvodina se probudila, nanizala tri poena, čime su stigli na samo minus tri. Došli su Novosađani i do četvrtog poena u ovoj seriji i činilo se da se ulazi u neizvesnu završnicu, ali je čelendž ipak dodelio poen gostima. Nakon toga Monpelje je rutinski priveo set kraju i stigao do vođstva.

U drugom setu viđena je od starta rezultatska klackalica, što je nagovestilo maratonski period. Delovala je mnogo sigurnije i odlučnije Voša. Razigrao se posebno Ubiparip, koji je osvajao značajne poene i u napadu i u bloku. Čak su izabranici Slobodana Boškana uspeli i da povedu, ali ih je sasekla mini serija gostiju, kada su preko Faurea, Demjanenka i Palasiosa preokrenuli rezultat. Činilo se da su opet Francuzi uspostavili kontrolu nad mečom, ali je onda proradio Vošin blok. Ubiparip i Krsmanović su zaustavili nalet gostiju i doneli izjednačenje – 14:14, a i preokret. Vratilo je to samopouzdanje domaćem timu, podiglo i publiku na tribinama, a gosti su nanizali nekoliko grešaka. Sjajne lopte delio je tehničar Lala Buculjević. Primoran je bio trenera Monpeljea Lekat da traži dva tajm-auta u kratkom vremenskom razmaku. U finišu su gosti izjednačili i ušlo se u veoma uzbudljivu završnicu. Prokockala je Vojvodina tri set lopte, potom i Monpelje dve, ali na kraju je 30. poen vredan prvog seta Vojvodine u ovoj sezoni Lige šampiona potpisao Krsmanović.

Početak trećeg kvartala nalikovao je prethodnom setu. Opet se igralo poen za poen, a potom su se Novosađani zahvaljujući poenima Mehića u napadu i sjajnom bloku Simića i Krsmanovića stekli zalihu od tri poena. Srpski šampion je posle toga samo nastavio da dodaje gas i pregazi ekipu Monpeljea. Nanizali su izabranici Slobodana Bošakana čak osam poena i bacili na kolena šampiona Francuske. Ništa im nije pomogao ni tajm-aut. Posle ove sjajne serije domaćih stajalo je na semaforu – 19:11. Samo zakratko su gosti došli do daha, a onda je Vojvodina završila započeto i stigla do preokreta u setovima – 2:1.

Puni elana igrači Stare dame ušli su u četvrti set i odmah stvorili prednost od tri poena razlike, u momentima kada je odlično servirao korektor Parapunov. Bila je to nova sjajna serija Lala na meču, ovog puta su vezlai pet poena – 7:3. Vratili su se u život u nastavku gosti, prišli u par navrata na poen zaostatka, ali je Voša pokazala karakter i opet vratila prednost sa početka – 15:11. Uvukla se velika nervoza u ekipu Monpeljea, sve više su grešili. Ipak, prišao je francuski predstavnik na poen zaostatka u samom finišu. Spasio je Monpelje prvu, ali nije uspeo i drugu meč loptu, pa je Vojvodina stigla do prvog trijumfa u eliti u ovoj sezoni.

CEV LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠE

Grupa A

Fridrihshafen - Jastrežebski 1:3

Vojvodina - Monpelje 3:1

Grupa B

Aluron Varta - Berlin 1:3

Hebar - Halkbank U TOKU

Grupa C

Benfika - Tur 1:3

Sreda

20.30: Knak Roselar - Lube

Grupa D

Trentino - Zaksa 3:1

Karlovarsko - Menen 3:0

Grupa E

Duren - Peruđa 0:3

ACH Volej Ljubljana - Ankara U TOKU



tagovi

CEV Liga šampionaOK VojvodinaSlobodan Boškan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara