Prva pol-pozicija Verstapena u Kini

Vreme čitanja: 2min | sub. 20.04.24. | 13:53

Jubilarno 100. slavlje za tim Red Bula u kvalifikacijama

Aktuelni šampion Maks Verstapen došao je do prve pol-pozicije na stazi u Šangaju, a ujedno i do pete uzastopne. U prvom startnom redu pridružiće mu se timski kolega Serhio Peres, dok će Fernando Alonso kao i u jutrašnjem Sprintu, startovati sa treće pozicije.

Sprint trka u kojoj je ubedljivu pobedu odneo Verstapen je iza nas, a posle dodatnih podešavanja i neophodnih popravki vozači su bili spremni za kvalifikacije za glavnu trku.

Izabrane vesti

Neprolazak u dalji tok kvalifikacija za Luisa Hamiltona bila je glavna priča u Q1 delu. Na trenutak je sedmostruki šampion obezbedio prolazak dalje, ali su ga rivali brzo zbacili na 18. mesto. Problem za Hamiltona bila je manja greška koju je načinio u 14. krivini koja ga je koštala dragocenog vremena, zbog čega će vozač koji je u Sprintu završio kao drugoplasirani imati tešku trku pred sobom.

Ekipa Alpina uspela je da se sa oba bolida plasira u drugi deo kvalifikacija, dok je domaći vozač Gvanju Džou ovog puta podbacio. Kineski vozač će trku započeti sa 16. pozicije, ispred Kevina Magnusena, Luisa Hamiltona, Jukija Cunode i Logana Sardženta.

Nije bilo mnogo dešavanja u prvoj polovini Q2 dela kvalifikacija, a onda je 7 minuta pred kraj istaknuta crvena zastava nakon incidenta Karlosa Sainsa. Španac u Ferariju se na izlasku iz poslednje krivine okrenuo kada je zakačio šljunak i završio na drugoj strani staze, ali je uspeo da se doveze u garažu. Italijanska ekipa je uspela da osposobi bolid za nastavak kvalifikacija.

Sesija je nastavljena posle kraće pauze, a većina vozača izašla je na stazu kako bi postavila samo jedan brzi krug. Kraj Q2 dela odvio se bez mnogo iznenađenja, Botas je u Zauberu ponovo uspeo da se domogne plasmana među vodećih deset, a to je učinio i Niko Hulkenberg (Has).

Među vodećih deset se nisu plasirali Lens Strol, Danijel Rikardo, Esteban Okon, Aleks Albon i Pjer Gasli. Prve brze krugove u poslednjem delu kvalifikacija postavljali su vozači Red Bula, Verstapenovo prvo vreme je već bilo dovoljno za vodeće mesto, ali je odvezao još jedan brzi krug i vremenom 1:33.660 došao do 37. pol-pozicije u karijeri.

Smenjivali su se u borbi za drugo mesto vozači Meklarena, ali i Peres i Alonso. Ipak, sa istekom vremena drugi vozač Red Bula bio je nešto brži od vozača Aston Martina.

Prvih deset na startu Velike nagrade Kine:

Maks Verstapen, Serhio Peres, Fernando Alonso, Lando Noris, Oskar Pjastri, Šarl Lekler, Karlos Sains, Džordž Rasel, Niko Hulkenberg, Valteri Botas.

Velika nagrada Kine na programu je u nedelju od 9.00 časova.


tagovi

Maks FerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara