Nemanja Stanojević (©Starsport)
Nemanja Stanojević (©Starsport)

Pro Reko vaskrsao, igraće Evrokup! Četiri dana 'ludnice', Radnički i Šabac za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.09.24. | 11:08

Slavni italijanski klub rešio deo finansijskih problema, ali zakasnio da bi igrao elitno takmičenje

Omča je bila privezana oko vrata Pro Reku kada je finansijer Gabrijele Volpi napustio klub. Budućnost je bila upitna, igračima je poručeno da su slobodni u izboru nove sredine i odlazili su jedan po jedan Alvaro Granados, Gergo Zalanki, Konstantinos Kakaris, Aleksandar Ivović… Ali, nisu se svi pokupili, a slavni italijanski tim je preživeo. Vaskrsao je i igraće Evrokup.

Pro Reko je ‘pronašao’ novac, nastavio je da funkcioniše i sačuvao dobar deo nosilaca. Ostali su Frančesko di Fulvio, Gonsalo Ečenike, Marko del Lungo, Ben Halok, Aron Janger, Đakomo Kanela, Frančesko Kondemi, Andrea Fondeli, Nikolas Prešuti, Mateo Joki Grata, no svi oni neće igrati Ligu šampiona, jer su Italijani ‘zakasnili’ da bi igrali barem kvalifikacije za elitno takmičenje, koje počinju danas. Sveukupno četiri dana ‘ludnice’, za Radnički i Šabac – tri.

Izabrane vesti

Srbiju će u Ligi šampiona predstavljati Novi Beograd, ima zagarantovano mesto u grupnoj fazi i protivnici će mu biti nemački Hanover i rumunska Steaua Bukurešt, kao i jedan tim koji dođe iz kvalifikacija. Četiri mesta su upražnjena, a samo pobednici će osigurati plasman u društvo najboljih.

Potencijalno bi Srbija mogla da ima tri predstavnika u grupnoj fazi, no kragujevački Radnički i Šabac ne očekuje nimalo lak zadatak. Naprortiv.

Šapčani su protekle godine u srpskom šampionatu zauzeli treće mesto i izborili se da izađu u kvalifikacije za Ligu šampiona. Manje-više su sačuvali ekipu, nije se znatno promenio igrački kadar. Nosioci su Ognjen Stojanović, Mihajlo Repanović, Nemanja Toholj, Andrej Barać, crnogorski vaterpolisti Aljoša Mačić, Nenad Dragović i Andrija Korać, a klub je tokom leta angažovao povremenog srpskog reprezentativca Luku Pljevančića i Aleksandra Kovačevića.

Dubine u sastavu ima više nego lani, međutim, Šabac u kvalifikacijama nije favorit u konkurenciji Sabadelja, Ortiđe i francuskog PAN-a, mogao bi prijatno da iznenadi. U gradu na Savi nisu investirali u tolikoj meri da bi osećali ogroman pritisak, drugačija je priča u Kragujevcu.

Radnički je, za razliku od Šapčana, domaćin kvalifikacionog turnira i pride je oformio sastav koji je za Ligu šampiona, međutim, udariće na ravne sebi. Kragujevačkom klubu će rivali za plamsan u elitno takmičenje biti mađarski BVSC, podmlađeni Vuljagmeni za koji igra Nemanja Ubović i predvodi ga Vladimir Vujasinović i zagrebačka Mladost, koja se poput vicešampiona Srbije silno pojačala.

Sedmostruki evropski prvak je angažovao Konstantina Harkova, Antu Vukičevića, Luku Bukića, Matijasa Biljaku, Andriju Bašića, Ivana Buljubašića, Franka Lazića, Ivana Marcelića, te Josipa i Mislava Vrlića. Praktično je napravila novi tim preko leta. Još zvučnija imena parafirala su u srcu Šumadije.

Dve bombe su aktivirane u smiraj leta: prvo je Nikola Jakšić prešao iz Novog Beograda u Radnički, a zatim se Duško Pijetlović vratio iz penzije. Prethodno su opremu Radničkog zadužili Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Petar Jakšić, Radoslav Filipović, Dušan Vasić i Nikola Murišić. Ekipa je nadograđena, a ostali su kapiten Filip Janković, Marko Janković, Lazar Vićković, Nemanja Stanojević, Stefan Todorovski, Bogdan Gavrilović, Valiko Dadvani i plejada mladih igrača.

Samo potrebno je vreme da sve legne na svoje. I kod Radničkog i kod Mladosti. Neko će ostati kratak za Ligu šampiona...

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA

GRUPA A

Četvrtak

18.30: Jug Dubrovnik – Dinamo Bukurešt

20.30: Jadran Herceg Novi – Banjaluka

Petak

18.30: Jug Dubrovnik – Jadran Herceg Novi

20.30: Barselona – Dinamo Bukurešt

Subota

10.30: Barselona – Banjaluka

12.30: Jadran Herceg Novi – Dinamo Bukurešt

18.30: Jug Dubrovnik – Barselona

20.30: Banjaluka – Dinamo Bukurešt

Nedelja

10.30: Jadran Herceg Novi – Barselona

12.30: Jug Dubrovnik – Banjaluka

GRUPA B

Petak

18.00: Vuljagmeni – Mladost Zagreb

20.00: Radnički – BVSC

Subota

18.00: Mladost Zagreb – BVSC

20.00: Radnički – Vuljagmeni

Nedelja

18.00: BVSC – Vuljagmeni

20.00: Radnički – Mladost Zagreb

GRUPA C

Četvrtak

17.30: Enka Istanbul – Oradea

19.30: Špandau – PAOK

Petak

17.30: Oradea – Špandau

19.30: Breša – PAOK

Subota

08.30: PAOK – Enka Istanbul

10.30: Breša – Špandau

17.30: PAOK – Oradea

19.30: Enka Istanbul – Breša

Nedelja

09.00: Špandau – Enka Istanbul

11.00: Oradea – Breša

GRUPA D

Petak

19.00: Sabadelj – PAN

21.00: Šabac – Ortiđa

Subota

17.30: Sabadelj – Šabac

19.15: Ortiđa – PAN

Nedelja

11.30: PAN – Šabac

13.15: Sabadelj – Ortiđa



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK RadničkiVK Šabac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara