Meklarenovi vozači za petama Verstapenu (©Reuters)
Meklarenovi vozači za petama Verstapenu (©Reuters)

Prijatelji do kraja sezone, a posle? Početak rivalstva u ekipi Meklarena

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.10.23. | 10:50

Lando Noris vs Oskar Pjastri

Meklaren je započeo aktuelnu sezonu bez poena u prve dve trke, kao ni u nekoliko kasnjih sve do Velike nagrade Austrije. Od tada međutim konstantno je među osvajačima poena. Zahvaljujući unapređenjima koje su postepeno uvodili, britanski tim je u ovom trenutku glavni rival šampionskom timu Red Bula, a Lando Noris i Oskar Pjastri redovno se nalaze u borbi za pobedničko postolje.

Na trci u Japanu krajem septembra, a prvi put od Monce 2021. godine, Meklaren je imao oba svoja vozača na podijumu. Dve nedelje kasnije, dva mlada vozača ponovila su ovaj uspeh zbog čega su se istakli kao trenutno najbliži rivali šampionskoj ekipi Red Bula. Po rečima novog-starog šampiona Maksa Verstapena, Meklaren ne samo da je najbliži rival njegovom timu, već ima i najbolji par vozača u trenutnom poretku.

Izabrane vesti

Kao tim, oni su najdosledniji, u poređenju sa ostalima iza nas. Imaju najbolju vozačku postavu od svih njih, tako da funkcionišu veoma dobro. Biće interesantno do kraja godine, ali takođe i da se vidi gde će svi biti na početku naredne sezone”, rekao je šampion.

Produžavanje Pjastrijevog ugovora do kraja 2026. godine znači da će se dvojac Meklarena još par godina “družiti”, odnosno bar do kraja 2025. godine kada Norisu ističe ugovor sa britanskom ekipom. Međutim, impresivni rezultati novajlije sa jedne strane i borbenost Norisa sa druge, mogli bi da potpale vatru za početak ozbiljnog rivalstva.

Ono što bi značajno moglo da utiče na početak borbe dvojice timskih kolega je činjenica da je u svojoj prvoj sezoni Pjastri pobedio na trci Formule 1 (Sprint trka u Kataru), dok Noris u svojoj petoj sezoni još nije podigao najsjajniji pehar. Prvom trijumfu je najbliži bio u Sočiju 2021. godine, ali dolazak kiše i njegova loša odluka da ne promeni pneumatike dovela ga je tek do sedme pozicije.

Čestitke Oskaru. Došao je do prve pobede pre mene”, izjavio je Lando u Kataru.

Dodatne varnice pojavile su se već sutradan tokom glavne trke kada je trećeplasiranom Norisu bilo naređeno da se ne trka i ne pretiče svog timskog kolegu, nakon čega je britanski vozač negodovao.

Zašto želite da radimo to? Imamo veliku prednost, a očigledno da sam ja mnogo brži”, poručio je Noris trkačkom inženjeru Vilu Džozefu.

Lando Noris i Oskar Pjastri (©AFP)Lando Noris i Oskar Pjastri (©AFP)

Ipak, šef tima Andrea Stela objasnio je da Meklaren radi kao tim, ali da vozači imaju prava da kažu ako im smeta određena strategija.

Radije bih da imam ovakvu glavobolju. Mi uvek imamo ovakve ciljeve i u pripremama za trku ih podsećamo na naše trkačke principe”, objašnjava Stela.

Jedan od principa je da je tim uvek na prvom mestu. Mi smo fer i vozači treba da nam veruju. Što se tiče poruke koju ste čuli, to je deo protokola jer kada damo naredbu vozaču, kažemo im da nas izazovu jer želimo da razumemo njihovu tačku gledišta. Izazovite nas, recite šta mislite, a mi ćemo razmotriti situaciju”.

Govoreći o pritisku koji mu nameće timski kolega, Lando Noris je priznao da osećaj nije dobar.

Dokazao se, uradio je sve što je trebalo i verovatno je prevazišao očekivanja većine ljudi onim što je postigao u dosadašnjem delu sezone. Dosta me je pritiskao, i to nije dobra stvar. To nije ono što želim... Ali da, uradio je veoma dobar posao. Čestitam mu za narednih par godina”, komentarisao je Britanac.

Sa pet trka do kraja tekuće sezone, fokus dvojca Meklarena je sustizanje Aston Martina, a zatim i Ferarija u borbi za treće mesto u konkurenciji timova. Italijanski tim trenutno ima 298, Aston Martin 230, dok petoplasirani Meklaren ima 219 poena.

Očekivabno je da ovakvo prijateljsko stanje bude i u nastavku sezone, ali već od sledeće ukoliko titula šampiona sveta bude u igri, teško će se takav pristup dvojice vozača nastaviti.

Nastavak sezone zakazan je za naredni vikend (20-22. oktobar) kada će karavan Formule 1 voziti na stazi Kota u Sjedinjenim Američkim državama.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Lando NorisMeklarenOskar Pjastri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara