Maks Krozbi (©AFP)
Maks Krozbi (©AFP)

PRELAZZI: Ako se slučajno setiš svega, Maxx

Vreme čitanja: 5min | ned. 08.09.24. | 08:15

On je "naš", u najširem smislu "nas", zbog svega onog što zapravo jeste, zbog želje i htenja, zbog toga što je jedan opsesivni manijak, zbog svega što je preživeo da bi stigao do poštovanja, do milionskog ugovora

Lako bi – i tako privlačno – bilo svesti ga na poreklo. Na ono malo srpskog što zna i na ponos koji oseća prema zemlji i krajevima koje nikada nije video; na pesme koje mu je pevušila majka, Crnogorka, Srpkinja i Albanka, sve u jednom, a nismo li svi sve u jednom; ma neko drugi bi samo iz činjenice da na svom telu ima istetoviran stih Dejana, a ne Saše Matića, mogao da napiše celu alternativnu biografiju Maksa Krozbija.

To je ona pesma što počinje sa "Ako ti slučajno na um padnem..." i balkanski je tragična i melanholična, i Maks Krozbi je zna napamet, iako možda nije siguran u značenje svake reči (što čini celu stvar samo boljom), i često je, tako je govorila njegova mama, peva naglas.

Izabrane vesti

Ali jedan od najboljih defanzivaca u Nacionalnoj fudbalskoj ligi, pardon, jedan od deset najboljih igrača u NFL-u trenutno – to su mu priznanje odali svi igrači, u najvećoj anketi koju sama Liga tradicionalno obavlja u onim "mrtvim" letnjim mesecima – ne treba da bude poštovan i voljen zato što je "naš".

On je "naš", u najširem smislu "nas", zbog svega onog što zapravo jeste, zbog želje i htenja, zbog toga što je jedan opsesivni manijak, zbog svega što je preživeo da bi stigao do poštovanja, do milionskog ugovora.

A ta priča može da počne u Nikšiću, Ulcinju, Podgorici i Beogradu, ili može da počne na nastupu Dejana Matića u Vijeni pored Beča, ili u rodnom Mičigenu ili u Teksasu gde je odrastao, ili u noći kada ga Rejdersi, tada još u Ouklendu – tamo im je mesto, kao što im je mesto bilo u Los Anđelesu, ali taj sport je jednostavno previše američki da se ne bi ponašao kao bahati američki biznismen – draftuju (tek) u četvrtoj rundi.

Ili, možda je to mnogo prikladnije, možda je to "srpskije" na dobre i loše načine, ipak počinje u martu 2020.

Bio je to onaj mesec kada se u životima svih nas dogodio nagli prekid. Kao da je neko preko noći – ko će zaboraviti te dugačke konferencije za štampu, pa one grozne statistike, pa one besmislene preteće SMS-ove - naše živote prikačio na aparate, dajući im tek onoliko kiseonika da mogu da prežive do novog sutra, istog kao staro juče.

Neki su, razumemo i to, počeli da piju; nije se imalo bog zna šta drugo raditi, uostalom, posebno kada su sve naše nesigurnosti, sve naše zavisnosti, izašle na videlo.

Maks Robert Krozbi, dobiće to ime, napisano sa dva XX, jer ga je mama Vera jedva donela na svet, i nikada se nije smanjio, to zatvaranje čovečanstva dočekao je već zatvoren.

Nekoliko dana pre nego što će virus obesmisliti svet, Maks Krozbi svojevoljno se prijavio u jednu ustanovu za rehabilitaciju.

I može da zaboravi sve u životu, može čak i nekad da zaboravi da sekuje kvoterbeka, ili može da zaboravi da nekad treba da se odmori, da ne mora da igra baš svaki snep, ali nikad neće zaboraviti pesme Dejana Matića i dan kada je poslednji put okusio alkohol.

Deseti mart 2020.

Maks Krozbi, ne treba okolišati, bio je zavisnik. Jedan od onih "loših" pijanaca, ako postoje dobri pijanci, momak – u tom trenutku nema ni pune 23! – koji je propadao, reći će i to, mentalno iz dana u dan, iz maliganskog isparenja u maligansko isparenje, a onda je počeo da propada i fizički.

Koža je počela da mu žuti, treninzi su počeli da ga umaraju, sve što nije imalo veze sa maliganima predstavljalo mu je napor. Imao je 22, a bio je oronuo, ili se osećao oronuo. Prerano čak i za jednog Srbina, a kamoli riđeg Amerikanca kojem je mama pevala narodnjake umesto uspavanki.

Maks Krozbi zaustavlja protivničkog igrača (©AFP)Maks Krozbi zaustavlja protivničkog igrača (©AFP)

U martu 2020. odlučio je da pokuša: prvih dana borio se sa sobom, i svakog narednog dana, evo do 8. septembra 2024. i početka nove sezone, evo do trenutka kada ga zvanično proglašavaju desetim najboljem igračem u NFL-u, svakog narednog dana borio se sa sobom.

Jednu zavisnost je pobedio.

Drugu, srećom, nikad nije.

Jer ima ta stvar na koju će vam najdobronamerniji psihoterapeuti skrenuti pažnju: ako imate sklonost ka takvim stvarima, u najboljem slučaju možete da se nadate da će se preliti u nešto što će vas učiniti boljim čovekom.

A Maks Krozbi je, eto, postao zavisnik od treninga, i onda je postao zavisnik od sekovanja: uvek na samom vrhu spiska defanzivaca koji se dokopaju kvoterbeka; najbolji radnik, opsesivac koji mora da bude na terenu, motivator koji deluje mnogo starije, pardon iskusnije na terenu.

Danas je i autor uspešnog podkasta i čovek kojeg je milina slušati kako i nama laicima objašnjava sve začkoljice tog sporta; danas je i čovek koji sa milion dolara pomogne Univerzitet Istočnog Mičigena, koji u njegovu čast nazove teren "Crosby Field".

I danas je, na dan kada praktično, mada ne i formalno, počinje nova sezona – videli smo već dva sjajna meča, od kojih je jedan odobrio i lično Pele, negde odozgo – i danas je trezan, i utoliko više željan uspeha.

(©AFP)(©AFP)

I ako su Rejdersi franšiza sa milion problema – ko je gledao seriju "Receiver" na Netflixu mogao je da vidi iza kulisa koliko ih Davante Adams drži u šaci, i koliko je različit pristup prema timu i timskom duhu Adamsa i Krozbija (što ih, opet, ne sprečava da poštuju jedan drugog) – nije da su Rejdersi bez ugleda, i to najpre zbog Maksa Krozbija.

"Sve to stoji, ali imaju Maksa i defanzivnu liniju", napisaće u fusnoti svaki prognozer koji predviđa Rejdersima još jednu mučnu godinu u gradu koji ne oprašta greške, već samo grehove.

Krozbi je bio taj zbog kojeg je zimus Antonio Pirs dobio stalan posao, ali mesto glavnog trenera samo je jedan u nizu problema (bez pokrića) ambicioznog kluba; i Krozbi zna da će i večeras protiv Čardžersa – valjalo bi pomno gledati taj okršaj i zbog povratka Džima Harboa u ligu – sve opet pasti na njega i njegove ortake iz defanzive.

A to je nešto što se iskonski, predački, pa i muzički, sviđa jednom Srbinu, pa bio on i "samo" zavisnik od hvatanja kvoterbekova.

NFL – 1. KOLO

Petak

Kanzas Siti Čifs - Baltimor Rejvens 27:20 (7:7, 6:3, 7:0, 7:10)

Subota

FIlladelfija Igls - Grin Bej Pekers 34:29 (0:6, 17:13, 14:7, 3:3)

Nedelja

19.00: (1,70) Atlanta Falkons (13,0) Pitsburg Stilers (2,40)

19.00: (1,40) Bafalo Bils (14,0) Arizona Kardinals (3,35)

19.00: (1,60) Čikago Bers (14,0) Tenesi Tajtens (2,55)

19.00: (1,25) Sinsinati Bengals (15,0) Nju Ingland Petriots (4,60)

19.00: (2,40) Indijanapolis Kolts (13,0) Hjuston Teksans (1,70)

19.00: (1,60) Majami Dolfins (14,0) Džeksonvil Džeguars (2,55)

19.00: (1,60) Nju Orleans Sejnts (14,0) Karolina Panters (2,55)

19.00: (2,15) Njujork Džajants (13,0) Minesota Vajkings (1,85)

22.05: (1,60) Los Anđeles Čardžers (14,0) Las Vegas Rejders (2,55)

22.05: (1,45) Sijetl Sihoks (14,0) Denver Bronkos (3,10)

22.25: (1,70) Klivlend Brauns (13,0) Dalas Kaubojs (2,40)

22.25: (1,60) Tampa Bej Bakanirs (14,0) Vašington Komanders (2,55)

Ponedeljak

02.20: (1,60) Detroit Lajons (14,0) Los Anđeles Rems (2,55)

Utorak

02.15: (1,60) San Francisko Fortinajners (14,0) Njujork Džets (2,55)

*Igra se u Sao Paulu.

***kvote su podložne promenama


tagovi

NFLPrelazzi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara