(© Starsport)
(© Starsport)

Prekid crveno-belog decenijskog posta: Kipar kao usputna stanica do Lige šampiona

Vreme čitanja: 5min | čet. 19.09.24. | 11:39

"Prošlo je više od deset godina od kada smo bili u eliti", ističe trener Ivica Jevtić

Sanjala je Crvena zvezda osam godina da vrati titulu na Marakanu... Kada je pusta želja konačno i ostvarena, javile su se nove. Jedna od njih podrazumeva i plasman u Ligu šampiona. A da bi crveno-beli odbojkaši uopšte došli u priliku da se izbore za vrednu vizu, neophodno je da u prvom kolu kvalifikacija savladaju Omoniju (četvrtak, 18.00 časova). Premijerna utakmica igra se na Kipru, dok je revanš već zakazan na Banjici za utorak, 24. septembar...

Upravo pretenzija na elitno takmičenje izaziva posebne emocije u taboru srpskog prvaka. Koliko je težak put do međunarodne scene, potvrdio je šef stručnog štaba Ivica Jevtić. Čak i sama pomisao da postoji mogućnost da podeli megdan sa ekipama iz evropskog krema, dovoljna je motivacija. Prethodno je samo podsetio i na period koji je uopšte doneo šansu da njegovi izabranici budu na svega tri koraka od toliko željenog cilja.

Izabrane vesti

"Sama reč Liga šampiona govori da u njoj učestvuju najbolji klubovi iz nacionalnih prvenstava. U situaciji smo da plasman u grupnu fazu moramo da tražimo preko kvalifikacija. Prošle sezone smo se borili za ono što nas očekuje, a sada je i došlo vreme da startujemo i uživamo u takmičenju. Osim mečeva sa najkvalitetnijim ekipama širom Evrope, Liga šampiona sa sobom donosi lepa putovanja i iskustva", istakao je Jevtić za Mozzart Sport.

(© Starsport)(© Starsport)

Četa iz Ljutice Bogdana je pre 11 leta poslednji put bila u probranom društvu. Sećanje sportskih sladokusaca pamti i tadašnje okršaje sa poljskom Zaksom, francuskim Turom i italijanskim Trentinom. Iako je nastup završen četvrtom pozicijom u C grupi bez osvojenog boda, uz tri dobijena seta, napravljen je gotovo istorijski rezultat. Kopanje po dubljoj prošlosti, svedoči i da je Zvezda u proteklih 30 godina još samo dva puta ostvarila sličan uspeh. Najpre u sezoni 2003/2004, potom i u 2008/2009.

"Prošlo je više od deset godina od kada je Zvezda bila član elite. U klubu je opšta mobilizacija. Trenutno su mnogi u službi plasmana u Ligu šampiona, praktično od Uprave do igrača i sekretarice... Svi pokušavaju da olakšaju pripreme, ali i da obezbede najbolje uslove. Kako za treniranje, tako i za putovanje. Dugujemo veliko zahvalnost svim ljudima koji se zalažu za našu borbu".

Veliki problem u pripremi bio je minimalan broj dostupnih informacija o protivniku. Stručni štab se posvetio analizi, čak su kontaktirani i srpski stručnjaci koji su klupskim angažmanom bili vezani za Kipar. Omonija po kvalitetu ne pripada grupi najboljih timova na Starom kontinentu. Međutim, sastav trenera Save Savasa treba respektovati, pošto okosnicu uglavnom i čine strani odbojkaši iz Južne Amerike.

"Poprlično težak zadatak. Kako Omonija nije odigrala nijednu prijateljsku utakmicu, nismo ni imali mogućnost da dobijem bilo kakav video materijal. Saznali smo u međuvremenu samo roster. Naime, rival se oslanja na iskusne internacionalce iz Brazila i Rusije, kao što su Teo Lopez, Fernando Pires, Robinson Dvoranen i Sergej Antipkin. Računaju i na plejadu domaćih igrača koji mahom igraju za reprezentaciju Kipra. Dakle, sada već govorimo o iskusnoj ekipi. Našu šansu tražimo u mladosti, ali i u tome da smo verovatno fizički spremniji. Da li će ta prednost da bude dovoljna za pozitivan rezultat u prvoj utakmici, nezahvalno je prognozirati. Naravno, istovremeno i ne treba zaboraviti da trenutno i ne znamo kolike su njihove objektivne mogućnosti".

(© Starsport)(© Starsport)

Raduju stratega rodom iz Požarevca i dosadašnje provere. U testovima nije previše obraćao pažnju na epilog mečeva. Računice po pitanju broja pobeda i poraza ostavio je postrani, jer je bio isključivo fokusiran na prikazane partije.

"Na svim turnirima i utakmicama nismo imali imperativ rezultata. Gledali smo da odigramo što bolje, prosto da vidimo šta nam nedostaje i šta bismo morali da popravimo. Kako su odmicali dueli, tako je i utisak bio da sve bolje izgledamo. Kada se i podvuče neka crta, zadovoljni smo sa onim što smo uradili".

Arhivirao je, između ostalog, turnir u Topoli, ali i nadmetanje protiv Takova kao svojevrsnu generalnu probu. S druge strane, priznao je i da prijateljsko odmeravanje snaga ne može nikako da se meri sa zvaničnim utakmicama.

"Takmičarski mečevi protiv Omonije će se razlikovati u odnosu na prethodno odigrane u toku priprema. Verujemo da ta vrsta pritiska, pored loših strana, može da donese i nešto dobro. Na stručnom štabu je da razradi planove, pogotovu u mentalnom i fizičkom smislu. Napravili smo odličan posao u periodu iza nas, ostalo je samo da uberemo plodove rada na Kipru".

Prema očekivanju, nije mogao da se otme utisku da su kvalifikacije došle i previše brzo. Prozivka je obavljena relativno skoro, tek pre nešto više od mesec dana.

"Kao da smo se juče okupili. Međutim, borili smo se od prošle sezone za aktuelni trenutak. Stigao je i red na dvomeč sa Omonijom, pa je klub željan takmičarskog dela sezone. Najvažnije je da su svi zdravi, odnosno spremni da se stave na raspolaganje".

U mislima je već i revanš... Doduše, ne samo i druga utakmica, nego i obaveze u domaćim takmičenjima. Do prvog vikenda oktobra, kada startuje i Superliga, crveno-beli bi trebalo da odigraju osminu finala Kupa i finale Superkupa protiv Vojvodine u Smederevu.

"Govorimo igračima od početka sezone, a iznosim i u javnosti, da je to nešto što smo želeli. Svi koji su došli znali su da će igrati na četiri fronta. Nema prostora za kuknjavom. U naredne izazove ulazimo maksimalno motivisani, da ubedimo sebe da nismo umorni. Saznali smo i da ćemo u Kupu da igramo sa Jagodinom. Ne smemo da pravimo razliku između protivnika, bez obzira na to da li je reč o superligašu, prvoligašu ili trećeligašu. Cilj je da u svakom meču pobedimo".

Ono što Jevtić jedino može da obeća, naglasio je na kraju razgovora…

"Možemo samo da garantujemo da ćemo se na svakoj utakmici boriti. Nećemo da damo za pravo bilo kome posle pobede ili poraza, da nam kaže da se nismo zalagali na terenu", zaključio je Jevtić.

Liga šampiona za odbojkaše - 1. kolo kvalifikacija

Utorak

Strumica - Olimpijakos 0:3 (15:25, 17:25, 15:25)

Sreda

Budvanska Rivijera - HAOK Mladost 1:3 (25:22, 24:26, 20:25, 20:25)

Jekabpils - Šonenverd 1:3 (16:25, 25:23, 14:25, 21:25)

Kapošvar - Tirol 0:3 (15:25, 16:25, 24:26)

Guaguas - Benfika 3:1 (27:25, 25:20, 21:25, 26:24)

Četvrtak

17.00: TTU - Orion

18.00: (2,19) Omonija (1,60) Crvena zvezda

18.00: (10,9) Radnik (1,01) Brašov

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Ivica JevtićOK Crvena ZvezdaLiga šampiona u odbojciOmonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara