(© OK Radnički)
(© OK Radnički)

Poslednja šansa za evropsku vizu: Solunskom stazom do Kupa izazivača

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.09.24. | 09:36

Radnički u prvom kolu Balkanskog prvenstva igra protiv Steaue (četvrtak, 16.00)

Radnički i dalje ima šansu da se zaobilaznim putem plasira u Evropu. Kragujevačke odbojkaše do željenog smera vodi staza preko Kupa Balkana, koji se održava u Solunu od četvrtka do nedelje. Osim trofeja, budućem šampionu će pripasti privilegija da u prvom kolu Kupa izazivača igra protiv finskog Aka voleja.

Velika uzdanica popularnih Đavola u Grčkoj biće i Milutin Nejić. Vratio se provereni primač servisa posle četiri godine u staro jato. Tokom prvog mandata nije se previše zadržao u zajedničkom letu. "Primorao" je Nišliju zov inostranstva da se pozdravi od elitnog ranga u Srbiji i potpiše ugovor sa San Kventinom iz Francuske. Bio je u međuvremenu i na relaciji između domaćih i angažmana van granica otadžbine, braneći boje Partizana, rumunske Konstance, Niša i katarskog Al Sada... Sve do novog prelaska u srce Šumadije.

Izabrane vesti

"Imao sam i ponude drugih ekipa. Ključno da se odlučim baš za Radnički bio je sastav tima. Nikada do sada nisam imao priliku da igram u istoj ekipi sa dizačem Ivanom Kostićem, a toliko puta smo nastupali jedan protiv drugog. Kako tokom igranja u Rumuniji, tako i u periodu kada smo bili u Crvenoj zvezdi i Vojvodini. Deluje da je on i predstavljao prevagu, pogotovu zbog sličnih afiniteta po pitanju brze igre. Naravno, veliki uticaj imali su i ostali saigrači. Klub je napravio zanimljiv spoj. U rosteru se nalaze iskusni i odbojkaši srednjih godina, ali i mlađi igrači koji tek treba da se kale", istakao je Nejić za Mozzart Sport.

Koliko će biti uspešan u drugom "sazivu" videće se na kraju sezone. Prethodno će ponovo debitovati u kvalifikacijama za izlazak na međunarodnu scenu. Protivnik na startu B grupe je Steaua (četvrtak 16.00), dok potom sledi i meč sa Arkasom (subota, 16.00).

"Nemamo nikakvu vrstu pritiska, jer igramo protiv vrhunskih klubova. U prvoj utakmici imamo šansu da pobedimo rumunskog predstavnika. Iako nismo ni videli kako su do sada igrali, u zadovoljavajućem raspoloženju dočekujemo utakmicu. A o drugom rivalu ne treba nešto posebno trošiti reči. Kako će Arkas biti i u vrhu nacionalnog prvenstva Turske, trebalo bi maksimalno da iskoristimo provere. Ako ništa drugo, makar ćemo moći da steknemo dodatno iskustvo".

Sistem je poprilično surov... Borbu za evropsku vizu nastavljaju samo pobednici grupa, a u A će odmeriti snage organizator Balkanskog kupa Pegazus Polihnis, bugarska Stara Zagora i Peć iz tzv. Kosova. Poraženima ostaje uteha da u preostalim mečevima naprave uvertiru pred naredne izazove.

"Sigurno je jedino da će nam značiti testovi. Ukazala se mogućnost da ispravimo loše stvari iz proteklih utakmica. Doduše, čak i ono što smo prikazali, deluje da je na odgovarajućem nivou. Igraju se i mečevi za treće i peto mesto. Dakle, čak i propozicije ukazuju na to da je sve organizovano u cilju što bolje pripreme za nastupajuću sezonu".

Kratko se Nejić osvrnuo i na dva prijateljska turnira na kojima je ostvaren skoro savršen učinak. Bio je blizu pehara na Memorijalu "Miodrag Mija Todorović" u Topoli, predvodivši ekipu do drugog mesta. Ono što nije sproveo u delo u okršaju sa Karađorđem, nadoknadio je u Kragujevcu na takmičenju koje je održano u čast Dejana Brđovića i Aleksandra Gigovića. Osvojio je tada trofej trijumfom nad Vojvodinom, uz laskavu MVP nagradu koja je završila baš u njegovim rukama.

"Polako podižemo formu. Relativno skoro je stavljena tačka na bazični deo priprema. Donedavno smo samo trčali i radili u teretani. Pojedine greške su prirodne zbog perioda u kojem se nalazimo, ali bilo bi i čudno da je sve funkcionisalo odlično".

Potencijalno je zajedno sa saigračima postavio visoke ciljeve. Radničkom je u protekle dve godine malo nedostajalo da se znatno aktivnije uključi u megdan za lovorike. A da je možda i idealan trenutak za iskorak, potvrdilo je verovatno i najveće pojačanje ovog kluba tokom letnje pauze.

"Možemo do trofeja. Ne treba samo da odustajemo, već da budemo uporni. Napadamo Superligu, ali i Kup. Saznali smo i da ćemo u osmini finala najmasovnijeg takmičenja igrati protiv Niša. Nema prostora za bilo kakvo potcenjivanje. Jedini ispravan pristup je maksimalna fokusiranost na svakog od rivala", zaključio je Nejić.

Kup Balkana za odbojkaše - 1. kolo

Četvrtak

16.00: Radnički (Kragujevac) - Steaua

19.00: Pegazus Polihnis - Peć (tzv. Kosovo)

Piše: Uroš Selenić


tagovi

OK RadničkiKragujevacBalkansko prvenstvoMilutin Nejić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara