Primož Roglič (©Reuters)
Primož Roglič (©Reuters)

Počinje Vuelta: Roglič rudari na Pirinejima

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.08.22. | 09:12

Slovenac bi osvajanjem titule postao surekorder po broju šampionskih zvanja u Trci kroz Španiju

Kad se Primož Roglič 2016. dočepao zlatne medalje na hronometarskoj trci voženoj u okviru Prvenstva Slovenije, bilo je jasno da je reč o dečku koji obećava. U trenutku osvajanja treće pozicije na Điru pre tri godine, stavio je do znanja da se radi o nekom ko će verovatno ispuniti očekivanja, a mesec i po dana posle toga biciklistički svet se uverio da je u pitanju čovek koji ispunjava i obećanja i očekivanja.

Iako je, najčešće, istina da se od slavne prošlosti ne može živeti, vozač Džambo Vizme, uprkos težoj povredi, koja je vozaču iz rudarskog Trbovlja izbila šampionski kramp sa volana tokom nedavno okončanog Tur de Fransa, u 77. izdanje Trke kroz Španiju, na čijem prestolu sedi neprekidno od 2019, ulazi sa šansom da između onoga što se desilo juče i nečega što se može dogoditi sutra stavi znak jednakosti. Trijumfom u generalnom plasmanu na crvenu majicu, namenjenu šampionu, našio i četvrtu zvezdicu, što je dosad uspelo jedino domaćem predstavniku Robertu Erasu, najuspešnijem u istoriji ovog Grand tur takmičenja na Pirinejima, vladaru Vuelte, s prekidima, od 2000. do 2005. godine.

Izabrane vesti

Drugoplasirani na svetskoj rang-listi, a 42. u ’’večnom’’ poretku kad je ovaj sport u pitanju, osvajač devet etapa na iberijskom tlu, odlično vozi u tekućoj sezoni, čemu svedoče i osvojeni pehari na prestižnim smotrama poput one od Pariza do Nice odnosno Kriterijuma di Dofine, ali će, osim virtuelnog prokopavanja francusko – španske granice, morati svoje noge da napuni metanom i pobedom izazove eksploziju radosti u svojoj zemlji i šire.

Činjenica da ovogodišnja Trka kroz Španiju počinje timskim hronometrom u Utrehtu ne znači da će Belgijancu Remku Evenpulu sve biti ’’ravno’’ kao Holandija kad je plasman u pitanju. Ljubitelji biciklizma od aduta tima Kvik step očekuju da uspeh na klasiku u San Sebastijanu produži na slatki san na Vuelti i, pod uslovom da se posle 21 etape (dve hronometarske, sedam brdskih) u Madridu 11. septembra na javi popne na najviši stepenik podijuma, upiše prvi plus u svoj grand tur notes, ponese u Belgiju crvenu majicu nakon pauze od 45 godina, koliko je proteklo od trijumfa Fredija Mertensa. Četvrtoplasirani sa UCI rejting liste bi ujedno zaboravne podsetio, a neupućene naučio da je sunarodnik prvog vladara španskog grand tura – Gustava de Lora (1935. i 1936).

Zmajček, Crveni đavo i, naravno, Džej.

U ovom slučaju je reč o Australijancu Džeju Hindliju (23. bicklista planete, član Bore), aktuelnom prvaku Trke kroz Italiju, čoveku koji i vezanih očiju može voziti po Pirinejima, pošto je 2022. često okretao pedale u Španiji, mada nedovoljno brzo da bi zabeležio rezultate za pamćenje (13. na ’’maloj’’ Vuelti u u Kataloniji, šesto mesto u jednodnevnoj trci u Haenu, pozicija niže na etapnom takmičenju u Burgosu), predstoje tri i po sedmice novog dokazivanja, popravljanje dosad jedinog plasmana (pre četiri godine bio je 32). Ukoliko mu timske kolege, pre svega Serhio Igita, pomognu u pohodu na tron – realno je da se uključi u borbu, u suprotnom, ako Kolumbijac poželi da se proslavi, biće to prostor za autogol tandema nemačkog kluba.

Želju da ’’odstreli ’’ Kengura svakako ima Ekvadorac Ričard Karapaz, kome je ’’jahač’’ rodom iz Perta ispred nosa oteo lovorov venac na Điro de Italija ove sezone, sprečivši Južnoamerikanca da se po drugi put u karijeri u ’’čizmi’’ oseća najudobnije. Kako je olimpijskom šampionu iz Tokija minule godine španski maternji jezik, preostaje da skoči stepenik više u generalnom poretku u odnosu na pre dve godine, a njegov dvotočkaš sa Crvenom furijom, brdima i ravnicama Španije bude na ’’ti’’ nema sumnje da će i banane na ekvadorskim plantažama zaigrati kolo u čast 29-godišnjeg vozača tima Ineos Grenadirs. Drugim mestom na Volta a Katalonija okrenuo je predlist knjige u čije zaglavlje želi da upiše svoje ime.

Kako je lista mogućih srećnika duga koliko i Nadalova priprema za naredni poen, tako je i sa Trkom kroz Španije, pa će u maniru koridskih bikova na crvenu majicu jurišati, koliko uspešno i snažno ostaje da se vidi, Britanac Sajmon Jejts, kom je upisano ’’zlato’’ 2018. godine, preko plota, plen na imanju svojih suseda merka Portugalac Žoao Almeida zvani Panter, dok taj isti zabran u poslednjih nekoliko godina često čuva Enrik Mas, minule godine ’’parkiran’’ tik iza Rogliča. Lista učesnika siromašnija je za dva velika imena – prvog bicilistu sveta Tadeja Pogačara i do skoro povređenog Egana Bernala.

Učesnici, imate zeleno za juriš na crveno.

Ole!

PIŠE: Dragan STOJIĆ


tagovi

vueltaPrimož Rogličbiciklizam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara