(©Reuters)
(©Reuters)

Počinje rasplet u Garmišu: Gajger brani minimalnu prednost iz Oberstdorfa

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.01.21. | 12:04

Iz Zlatne dvorane Muzikferajn na "Olimpijsku" skakaonicu

Prvi dan Nove godine tradicionalno je rezervisan za oporavak od novogodišnje noći u krugu porodice, ali ne i za ski-skače. Kada se u Bečkoj filharmoniji začuju poslednji taktovi, vreme je za Novogodišnju turneju i rpomenu programa. Skakači prvog dana januara poleću sa „Olimpijske“ skakaonice u Garmiš-Partenkirhenu, a turneja Četiri skakaonice uz mirise prazničnih đakonija ispunjava tople domove širom planete.

Užarena atmosfera u podnožju skakaonica „izbrisana“ je za 69. izdanje turneje Četiri skakaonice. Pobrinula se pandemija korona virusa da pokvari ugođaj skakačima i navijačima. U jučerašnjim kvalifikacijama u Garmiš-Partenkirhenu najbolji rezultata ostvario je slovenački skakač Anže Lanišek. Probio se Lanišek do prve pozicije, potvrdio da se trenutno nalazi u najboljoj formi od svih Slovenaca, ali mu dobar rezultat u kvalifikacijama nije doneo lakog protivika.

Izabrane vesti


Lanišek i nemac Zigel činiće jedan od 25 parova. Iz svakog od njih proći će pobednici duela, a pet mesta u drugoj seriji popuniće skakači koji izgube duel, ali ostvare najbolje rezultate od gubitnika. Popularni „laki luzeri“ umeli su tokom istorije da ulaskom na mala vrata u drugu seriju naprave dobre rezultate i zauzmu visok plasman. Najzanimljivije parove u današnjem nadmetanju, čiji početak je zakazan za 14.00, činiće: Šifner – Ašenvald, Dešvanden – Alto, Žila – Hajbok, Tande – Keići Sato, Herl – Forfang, Domen Prevc – Stekala, Hniščol – Kraft.

(©Reuters)(©Reuters)


U glavnom takmičenju u Garmišu neće biti Marijusa Lindvika, trećeplasiranog iz Oberstdorfa. Norvežanin se zbog zubobolje nije pojavio u kvalifikacijama, neće ga samim tim biti u zvaničnom takmičenju i u Novogodišnjoj turneji sasvim sigurno će kada se podvuče crta biti van najboljih deset skakača. Lindvik je prošle godine trijumfovao na „Olimpijskoj“ skakaonici, drugoj stanici turneje, pa neće moći ni da brani prvu poziciju.

U generalnom poretku turneje vodi nemački ski-skakač Karl Gajger, koji je pobedom na matičnoj skakaonici u Oberstdorfu zadužio plavu majicu. Gajgeru će najveći konkurenti biti Halvor Egner Granerud, Markus Ajzenbihler, Kamil Stoh i Štefan Kraft, a zbog pobeda u kvalifikacijama treba izdvojiti Anžea Lanišeka i Filipa Ašenvalda kao skakače iz drugog plana koji mogu do dobrog rezultata. Istina, kvalifikacije su jedna, a zvanično takmičenje sasvim druga priča. Pritisak "jede" skakače, a na kvalitet skokova će uticati, kao i uvek, vremeske prilike i kapija koju organizatori odrede.


Simon Aman, Endi Velinger i Roman Kudelka su očajno skočili u kvalifikacijama i za njih je takmičenje u Garmiš-Partenkirhenu završeno. Po okončanju skokova u Garmišu, karavan se iz Nemačke seli u Austriju. Drugi deo turneje rezervisan je za Insbruk i Bišofshofen. U Insbruku su kvalifikacije na programu 2. a glave serije 3. januara. Sledi dan pauze, pa finalno takmičenje u Bišofshofenu (5. i 6. januar).

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Garmiš Partenkirhenturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara