(©Privatna arhiva)
(©Privatna arhiva)

Pijani somovi na krovu Evrope: Zlato ostaje u Beogradu

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.07.24. | 12:46

Srebro otišlo u Herceg Novi, bronza u – Šabac

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj trenutno je centar sveta, kasnije će to biti Olimpijske igre u Parizu, gde će Srbija imati predstavnike u pet kolektivnih sportova. Među njima su, naravno, i vaterpolisti, koji će braniti zlato iz Rio de Žaneira i Tokija. Ali, na drugom nivou, veteranskom, srpski vaterpolo je već ostvario uspeh.

Tri godine zaredom Beograd je bio vaterpolo prestonica, u njemu su održavana finala Lige šampiona. A, ove Evropsko prvenstvo za veterane. Bili su razvrstani u različite kategorije: 50 i više godina, 40 i kusur, 35 i naviše... E, u toj poslednjoj, najpribližnijoj seniorskom nivou, beogradski vaterpolo klub Pijani somovi se našao na krovu Evrope.

Izabrane vesti

Zlatna medalja ostaje u Beogradu, ne mrda nigde. Pijani somovi su pokorili Stari kontinent, tukli su u velikom finalu Jadran – 7:6. Golovi odluke bili su delo kapitena Nemanje Đurovića i jednog od dvojice najboljih timskih strelaca – Borivoja Čubrića. U poslednja tri minuta su tresli mrežu veterana iz Herceg Novog.

Na crnogorsko primorje otplovile su srebrne medalje, a u Šabac – bronzane. Šapčani su u polufinalu izgubili od Pijanih somova – 10:6, ali su u meču za treće mesto bili prilično uverljivi protiv Partizana – 10:5. Prenjačili su Bojan Bogićević sa četiri, odnosno Nikola Car sa tri gola.

(©Privatna arhiva)(©Privatna arhiva)

Kontinentalni šampionat se na „11. aprilu“ u Beogradu igrao po 'Round Robin' sistemu, a novi evropski prvak je već u prvoj fazi takmičenja demonstrirao umeće i istakao kandidaturu za najviši plamsan. Osvojio je prvo mesto u grupnoj fazi, dobio uzbudljiv meč protiv španskog Konsepsiona – 15:11, a potom i Partizan – 13:8. Da bi u eliminacionim susretima nadigrao timove koji su završili na pobedničkom podijumu.

Sve u svemu – zasluženo.

Na veteranskom Evropskom prvenstvu učestvovala su velika imena poput Aljoše Kunca, Andrije Komadine, Gorana Krstonošića, Siniše Matijaševića... Što se pobedničkog sastava tiče, golgeterski su odskočili Damir Crepulja i Borivoje Čubrić, obojica su u deset navrata pogađali metu. Bitnu ulogu imao je i kapiten Nemanja Đurović, strelac osam golova, kao i golman Strahinja Ćetković, koji je ulivao samopouzdanje saigračima i pružao im sigurnost tokom celog turnira.

(©Privatna arhiva)(©Privatna arhiva)

ZA POBEDNIČKI SASTAV NASTUPALI SU:

Filip Andrejević (golman), Strahinja Sretković (golman), Nemanja Đurović (kapiten, 8 golova), Borivoje Čubrić (10 golova), Damir Crepulja (10 golova), Miloš Stanišić (6 golova), Marko Andrejević (3 gola), Aleksander Šarvardze (3 gola), Miloš Jevremović (2 gola), Nikola Đurković (1 gol), Đorđe Marđonović (1 gol), Milorad Aleksić (1 gol), Marko Špiler, Zdravko Lukić i Andreja Popov.

Pijani Somovi su obogatili trofejnu riznicu. I ranije su imali zapažene rezultate na međunarodnim turnirima, kao i regionalnim takmičenjima. Bili su evropski bronzani u Rijeci pre osam godina, osvajali su Regionalnu vaterpolo ligu čak tri puta – 2014, 2015. i 2017. godine. A, tu su i brojni uspesi na turnirima u Vrnjačkoj Banji, Banja Luci, Skoplju, Ohridu, Sofiji, Istanbulu, Pragu...

(©Privatna arhiva)(©Privatna arhiva)

Naredne godine bi trebalo da predstavljaju Srbiju na Svetskom prvenstvu u Singapuru i tako nastave da promovišu srpski vaterpolo na svim meridijanima, ali do toga će doći samo uz finansijsku podršku. Jer, jedno je učestvovati na turnirima u zemlji i regionu, a drugo zapucati na 'kraj sveta'.


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpolu za veteranevaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara