Peres pred izbacivanjem, dok Rikardo i Loson čekaju svoju priliku

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.07.24. | 16:38

Sledeće dve trke su ključne…

Serhio Peres se ekipi Red Bula pridružio 2021. godine, kada je, u istom bolidu, Maks Verstapen došao do prve šampionske titule. Iako je Meksikanac pomogao timu iz Milton Kinsa da osvoji titule u konkurenciji konstruktora u naredne dve sezone, krajem 2023. godine osetio se prvi pad njegove forme. Ipak, pre samo mesec dana, Red Bul je odlučio da sa Peresom produži ugovor zaključno sa 2026. godinom.

Međutim, da li je njegovo mesto sigurno?

Izabrane vesti

Na samom početku tekuće sezone, Peres je zabeležio jedan plasman na treću poziciju kao i tri druga mesta. Međutim, u poslednjih pet trka osvojio je samo 11 poena, često nije dolazio do Q3 dela kvalifikacija, trke u Monaku i Kanadi nije završio, dok se za poslednju trku u Silverstonu kvalifikovao tek na 19. poziciji, a trku je završio na 17. mestu.

Nakon svih nezadovoljavajućih rezultata, pojavile su se glasine da u njegovom ugovoru postoje određene klauzule koje bi, ako bi ih prekršio, mogle da ga koštaju sedišta u Red Bulu već posle letnje pauze. Red Bul je poznat po smenama vozača u toku sezone kako u glavnom, tako i u sestrinskom timu RB-a, kao što se dogodilo prošle sezone kada je od Velike nagrade Mađarske Nik de Vris zamenjen Danijelom Rikardom.

Glavni savetnik Red Bula Helmut Marko dao je svoju reč o Peresovom ugovoru:

"Svi ugovori u Formuli 1 imaju izlazne klauzule, od kojih je većina povezana sa performansama. Imaćemo evaluaciju tokom letnje pauze - i onda ćemo doneti odluku."

Ukoliko do toga dođe, potencijalna zamena za Peresa mogao bi da bude vozač RB-a - Danijel Rikardo. Iako ni Australijanac ne može da se pohvali dobrim rezultatima u tekućoj sezoni, čini se da ga istorija koju ima sa ekipom Red Bula vezuje za to drugo sedište. Rikardo je tokom pet sezona vožnje za austrijski tim zabeležio sedam trijumfa, kao i 29 plasmana na pobedničko postolje. Ove sezone, vozeći za RB, osvajao je poene u Kanadi i Austriji, dok je timski kolega Juki Cunoda u ostalim trkama bio bolji od iskusnijeg Rikarda. Ipak, iako Cunoda ima šest trka završenih u poenima, kao i redovan plasman u Q3 deo kvalifikacija, nikada se o njemu kao potencijalnom vozaču Red Bula nije govorilo.

Ukoliko bi došlo do zamene Peresa sa Rikardom, svakako da Meksikanac ne bi vozio ni u ekipi RB-a, već bi to mesto moglo da pripadne Lijamu Losonu. Dvadesetdvogodišnji Loson nedavno je obavio test vožnju za Red Bul na Silverstonu, vozeći ovogodišnji RB20 u svrhu snimanja. Iako šef tima Kristijan Horner tvrdi da je ovaj test bio zakazan 'pre nekoliko meseci', nema sumnje da će rezultati Novozelanđanina uticati na odluku o smeni vozača. Ono što Losonu takođe ide u prilog jeste i nastup koji je prošle godine imao kada je menjao povređenog Rikarda.

U pet trka, Loson je samo jednom bio lošiji od timskog kolege Cunode, dok je već u trećoj trci u Singapuru osvojio čak dva poena. Dan ranije, Loson je plasmanom u Q3 deo kvalifikacija, iz istih izbacio ni manje ni više nego Verstapena. Od tada, Loson ekipama Red Bula i RB-a služi kao rezervni vozač dok čeka svoju šansu za pravi debi u Formuli 1.

Međutim, u ugovoru mladog novozelandskog vozača se javlja komplikacija. Naime, postoji klauzula u njegovom ugovoru sa Red Bulom koja mu omogućava da se, ako mu oni ne pruže šansu, pridruži drugom timu ukoliko to želi. Nema sumnje da su i drugi timovi zainteresovani za Losonove usluge, a Red Bul će zbog toga morati da požuri u donošenju odluke.

Narednog vikenda, od 19. do 21. jula, Formula 1 će posetiti Hungaroring u Mađarskoj, dok će se nedelju dana kasnije naći na legendarnoj stazi Spa-Frankoršam u Belgiji. Uslediće letnja pauza od četiri nedelje, pre dolaska u Zandvort u Holandiji. Po nekim navodima, u Peresovom ugovoru stoji da bi nakon letnje pauze morao da ima 100 poena ili manje u odnosu na timskog kolegu Verstapena, ili mu sledi izbacivanje. Trenutno, ta razlika iznosi 137 poena, te će Meksikanac morati da se pomuči da zadrži svoje mesto, ali i da se nada da će Verstapen imati dva loša vikenda.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Serhio Peres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara