(©Reuters)
(©Reuters)

Pale i olimpijske šampionke: Kineskinje se radovale u duelu odbojkaških velesila

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.07.24. | 19:46

Amerika je bila na korak od velikog preokreta

Derbi odbojkaških velesila oduševio je sportske sladokusce! Napeto, dramatično i neizvesno bilo je do samog kraja. Kina je prokockala veliku prednost, ali je uspela da slomi otpor Sjedinjenih Američkih Država i zabeleži pobedu posle taj–brejka – 3:2 (25:20, 25:19, 17:25, 20:25, 15:13).

Da se verovalo samo prvom utisku na Olimpijskim igrama u Parizu, činilo bi se da je azijska selekcija silno motivisana i kadra da ponovi rezultat iz Rio de Žaneira i osvoji zlatnu medalju. Povratnica u reprezentaciju Žu Ting (17 poena) je već na premijeri pokazala koliko su njeni nesumnjivi kvaliteti nedostajali nacionalnom timu. Kako je selektor Čaj Bin, pored nje, u postavi okupio i ostale zvezde, kao što su primač servisa Li Jingjing (26 poena), srednji bloker Šinjue Juan (12 poena), korektor Šijangju Gong (13 poena) i tehničar Linju Dijao, bilo je jasno, pogotovu tokom prva dva seta, da na raspolaganju ima moćan arsenal oružja u napadu. Ipak, niko nije mogao da ospori ni Karču Kiraljiju da je sve podredio takmičenju u Gradu svetlosti, iako svojevremeno moćna ekipa u pojedinim trenucima nije bila ni bleda senka olimpijskih šampionki iz Tokija.

Izabrane vesti

Početak meča obeležila je ujednačena borba, uz blagu incijativu Kineskinja, koja se vodila samo do sredine prvog dela – 13:13. Krenule su tada Gong, Jingjing i Juan da prave osetniju razliku – 17:14, a kada su im rivalke pomogle i serijom grešaka – 22:17, teško da je iko mogao da očekuje da će stečenu prednost prokockati. U nastavku viđen je nešto konkretniji, ali kratkotrajni otpor Amerikanki. Iako su imale i vođstvo – 7:5, 8:7, 9:8, kobna po njih ponovo se ispostavila druga polovina. Glavne protagonistkinje bili su još jednom Gong, Žu i Juan. Kontrolu na terenu preuzele su relativno lako, „pobegle“ na visokih – 17:11 i do kraja nisu popuštale.

Amerikanke ne bi bile Amerikanke kada bi se olako predale. Možda je i Čaj Bin pomislio da će treća deonica predstavljati samo formalnost. Međutim, da utakmica iole podseti na derbi potrudile su se Eni Druz (29 poena) i Ejveri Skiner (17 poena). Dale su ove dame i nadu da bi publika mogla da prisustvuje potencijalnom maratonu – 11:6. Sve je i vodilo ka tome, pogotovu po smanjenju zaostatka u setovima – 25:17. Tamo gde je tandem stao u trećem, nastavio je u četvrtom periodu – 6:4. Nije posustao ni kada je Žu privremeno odbila nalete – 12:9. U međuvremenu su izabranice Karča Kiraljija vratile prednost – 18:16, a prevagu u završnici donele su i Ketrin Plamer (10 poena) i Hejli Vašington (11 poena) – 25:20. 

Kada je već bio viđen novi preokret na Igrama, kao u duelu Turske i Holandije, probudile su se Kineskinje iz košmara, praktično u poslednjem trenutku. Ključnu seriju od 3:0 (8:8 – 11:8) napravile su preko Jingjing, dok je dramu na kraju rešila ko drugi nego Žu Ting – 15:13.

Uspešan start u Parizu imale su i Brazilke. Pulenke popularnog Ze Roberta nisu se ni pošteno oznojile protiv Kenije – 3:0 (25:14, 25:13, 25:12). Meč je jedva potrajao i 56 minuta, a simpatična afrička reprezentacija osvojila je svega 39 poena. 

Kako je razlika u kvalitetu bila više nego očigledna, selektor južnoameričke selekcije pružio je šansu svim odbojkašica, osim Loren Tešeiri. Najefikasnija bile su Rosamarija Montibeler i Ana Karolina da Silva sa 13 poena. U taboru Kenije teško je bilo koga i izdvojiti, mada se čini da je jedina vredna pomena bila 22 – godišnja Pamela Ovino sa sedam poena.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Pariz 2024Ženska odbojkaška reprezentacija KineŽenska odbojkaška reprezentacija SADženska odbojkaška reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara