Iman Helif (©Reuters)
Iman Helif (©Reuters)

Osporavana bokserka donela Alžiru prvu medalju!

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.08.24. | 20:21

Pobeda Iman Helif ponovo u centru pažnje svetske javnosti

Bokserka Iman Helif donela je prvu medalju za Alžir na Olimpijskim igrama u Parizu. Ona je u četvrtfinalu savladala Mađarice Anu Luku Hamori posle tri runde i odluke sudija rezultatom 5:0 u konkurenciji do 66 kilograma.

Ovim trijumfom Alžirka je osigurala makar bronzu, pošto se pored zlata i srebra dodeljuju i dve bronze, tako da obe poražene polufinalistkinje imaju garantovanu bronzanu medalju. Nju u polufinalu svakako čeka meč protiv Tajlanđanke Džandžem Suvanapheng.

Izabrane vesti

Sama vest ne bi privukla toliku pažnju svetske javnosti, da se ne radi o osporavanoj teniserki koja je pala na ‘testu pola’ zbog čega nije mogla da učestvuje na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Nju Delhiju. Razlog zašto je pala test pola nikada nije javno objavljen, iako se spekuliše da ima XY hromozome i povišen nivo testosterona, što prema nekim procenama ukazuje da se radi o muškarcu. Ali, to nikada nije zvanično potvrđeno.

Podsetimo, Iman Helif se našla u centru kontroverzne situacije, kada je Italijanka Anđela Karini posle samo 46 sekundi predala meč osmine finala pošto je primila udarac od Alžirke. Ta pobeda podigla je ogromnu prašinu u svetu sporta. Danima je izložena ogromnom pritisku i kritikama zbog toga što se sumnja da je u pitanju transrodna osoba, iako se ona ne deklariše kao takva. Navodno, problem je u hormonskom poremećaju sa kojim se bori maltene od rođenja.

Čak je i bokserka iz Mađarske uoči današnjeg četvrtfinalnog meča postavila kontroverzne fotografije i poruku na društvenim mrežama, čime je želela da ospori Alžirku. Ona je takođe i posle meča izjavila da oseća kako ”nije pošteno” što se Iman Helif takmiči u ženskoj konkurenciji.

Sama pobednica je, ipak, bila ponosna na rezultat koji je napravila.

“Osećam se dobro. Ovo je prva olimpijska medalja za Alžir u ženskom boksu. Veoma sam srećna. Želim da se zahvalim celom svetu i celom arapskom svetu”, izjavila je Iman Helif.

Posle trijumfa briznula je u plač dok se grlila sa članovima svog tima.


tagovi

boksIman HelifPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara