Osporavana alžirska bokserka osvojila zlato u Parizu

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.08.24. | 23:00

Iman Helif savladala Kineskinju Liu Jang za najsjajnije odličje

Kontraverzna bokserka Iman Helif osvojila je zlatnu medalju u boksu u konkurenciji žena do 66 kilograma. Alžirka o kojoj se mnogo pruičalo prethodnih dana usled navodnog hormonskog poremećaja sa kojim se bori od rođenja.

Prva osvajačica medalje za Alžir u boksu uspela je da savlada Liu Jang iz Kine 5:0. Sve sudije su ocenile Helif kao bolju u svakoj od tri runde, te je do zlata stigla na vrlo dominantan način. Sudije su bile na strani Alžirke kako u prvoj rundi, u kojoj nije delovalo da je bila dominantna do te mere da dobije glasove svih arbitara, do treće runde, u kojoj je svesna stečene prednosti potpuno resterećeno overila pobedu.

Izabrane vesti

Podsetimo, Helif je prošle godine pala na ‘testu pola’ zbog čega joj nije bilo dozvoljeno da učestvuje na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Nju Delhiju. Razlog zašto je pala test pola nije obelodanjen, ali su se u javnosti pojavile priče da ima XY hromozome i povišen nivo testosterona, što prema nekim procenama ukazuje da se radi o muškarcu, što nikada nije zvanično potvrđeno.

Podigla je Iman Helif veliku prašinu na Olimpijskim igrama u Parizu već na prvom koraku. Na premijeri protiv Anđele Karini je Alžirka dospela u žižu interesovanja jer je Italijanka posle udarca protivnice predala meč nakon samo 48 sekundi. Upravo tada se i rasplamsala pominjana polemika, ali je Helif i pored velikog pritiska nastavila put do medalje i osigurala odličje pobedom nad Mađaricom Anom Luku Hamori u polufinalu. Alžirka je potom novi korak napravila savladavši Tajlanđanku Džandžem Suvanapheng.

Poslednu prepreku Alžirka je preskočila pobedom protiv bokserke iz Kine Li Jang u finalu čime je ukrasila zlatom put koji je pratila praktično čitava sportska javnost.


tagovi

boksPariz 2024Iman Helif

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara