(© FIVB)
(© FIVB)

Orlovi dobili rivale po meri: Sa Brazilom za lidersku poziciju

Vreme čitanja: 2min | sub. 14.09.24. | 15:26

Srbija će na Svetskom prvenstvu na Filipinima igrati i protiv Češke i Kine

U novi olimpijski ciklus, koji kao krajnji cilj ima plasman na Igre u Los Anđeles 2028. godine, odbojkaši Srbije kreću narednog reprezentativnog leta. Jedno od takmičenja na kojem će nastupati, pored Lige nacija, jeste i Svetsko prvenstvo na Filipinima koje će se održati od 12. do 28. septembra 2025... A posle žreba održanog u Manili poznato je da su Orlovi smešteni u H grupu sa selekcijama Brazila, Češke i Kine.

Da li su izabranici Igora Kolakovića imali sreće ili ne, teško je proceniti. Kako nacionalni tim Srbije očekuje i izvesna smena generacija, u ovim trenucima nije moguće u potpunosti napraviti objektivnu analizu po pitanju realnih dometa i potencijalnih ambicija. Međutim, bez obzira na sastav koji će putovati u Aziju, deluje da je bivši olimpijski šampion iz Sidneja, zahvaljujući Slovencu Tineu Urnautu, Holanđaninu Nimiru Abdelu Azizu i Tajlanđanki Notsari Tomkom, koji su učestvovali u žrebanju, dobio rivale po meri. Ukoliko su očekivanja, barem na osnovu prethodno ostvarenih rezultata, da se savladaju Češka i Kina, onda bi i utakmica protiv Brazila trebalo da odlučuje o liderskoj poziciji.

Izabrane vesti

Predstojeće Svetsko prvenstvo biće i istorijsko. Po prvi put su podeljene 32 vize umesto dosadašnjih 24, koliko je bilo na izdanjima od 1998. do 2022. Planetarno takmičenje na Filipinima, u gradovima Kezon Sitiju i Pasaju, planirano je da se organizuje iz dva dela. Preliminarni podrazumeva grupnu fazu u kojoj je formirano osam grupa sa po četiri reprezentacije. Dve prvoplasirane iz svake grupe izboriće plasman u nokaut rundu, a potom sledi i završni deo – mečevi na ispadanje (od osmine finala do utakmice za treće mesto i finala).

Orlovi su do sada osvojili dve medalje – srebrnu u Japanu 1998. i bronzanu u Italiji 2010. Na prethodnom su zauzeli deveto mesto, pošto su u osmini finala poraženi od Argentine. Inače, titulu brane Italijani koji su pre dve godine u borbi za zlato nadigrali Poljsku, jednog od organizatora takmičenja, uz Sloveniju.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE – FILIPINI (2025)

A GRUPA – Filipini, Tunis, Egipat, Iran,

B GRUPA – Poljska, Rumunija, Katar, Holandija.

C GRUPA – Francuska, Južna Koreja, Finska, Argentina.

D GRUPA – SAD, Kolumbija, Portugalija, Kuba.

E GRUPA – Slovenija, Čile, Bugarska, Nemačka.

F GRUPA – Italija, Alžir, Belgija, Ukrajina.

G GRUPA – Japan, Libija, Turska, Kanada.

H GRUPA – Brazil, Kina, Češka, Srbija.


tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojciMuška odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara