(©Reuters)
(©Reuters)

Olimpijska senzacija pala na peterce, Srbija sa Amerikom za finale!

sre. 07.08.24. | 20:20

Australijanci propustili istorijsku šansu, Dejan Udovičić i Marko Vavić pretposlednja prepreka Delfina

Malo je nedostajalo da Srbiju sačeka stari dužnik u polufinalu, propustili su Australijanci istorijsku šansu da se bore za medalju. Olimpijska senzacija pala je na peterce, a Srbiji na megdan stižu Dejan Udovičić i Marko Vavić!

Amerika je u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu, i to posle neverovatnog preokreta. Imala je četiri minuta igrača manje u četvrtfinalu zbog brutalitija Džonija Hupera, tri gola zaostatka – sve je nadoknadila. Pogodila za izjednačenje 32 sekunde pre kraj i odvela meč u penal-rulet, a tamo je kuglica pala baš onako kako je njoj odgovaralo, kako je i priželjkivala – 7:7, petercima 4:3.

Plasman u novo polufinale, prvo još od 2008. godine, Amerikancima je doneo Marko Vavić. Realizovao je peterac u poslednjoj seriji, nije pukao pod pritiskom nekadašnji igrač beogradskog Partizana. Bio je hladan kao špricer i zahvaljući ledu koji je tekao njegovim venama ponovo će američki vaterpolisti u polufinalu Olimpijskih igara udariti na Srbiju.

Samo da se taj Peking ne ponovi, jer Srbija je morala u borbu za bronzu…

Stajaće na putu Delfina nekadašnji srpski selektor Dejan Udovičić, pomenuti Marko Vavić, ali i Aleks Bouven. I on je nosio kapicu sedmostrukog prvaka Evrope, igrao je na Banjici sa Milanom Aleksićem i Stefanom Mitrovićem. Danas je Amerikancima doneo produžetak strelom pola minuta pre kraja osnovnog dela.

(©Reuters)(©Reuters)

Išlo je sve naruku Americi kada je došlo do peteraca. Nadoknadila je ogroman zaostatak i pride su Australijanci prvi promašili. Adrijan Vajnberg je zaustavio nameru Miloša Maksimovića, zatim i Čaza Puta, koji je zakuvao u prvoj četvrtini. Promašaj Aleksa Oberta vratio je tim sa Petog kontinenta u igru, ali nove odbrane Nika Portera nije bilo.

Pamtiće se Australija kao olimpijska senzacija, bila je najprijatnije iznenađenje. Skinula je skalpove Srbiji, Francuskoj i Mađarskoj, ali novi megdan sa zlatnim Delfinima nije zakazala. A, otvorilo joj se. Nije da nije. Već krajem prve deonice arbitri su dosudili brutaliti Džoniju Huperu, poništen je i prethodni gol Amerikancima. Vraćen je sat i dobili su peterac, koji su iskoristili, ali i četiri minuta igrača više.

Kapitalna prdnost, ali se ispostavilo nadoknadiva. Australija je imala tri gola viška u odnosu na Ameriku i nije supela meč da privede kraju, iako joj je sve bilo servirano. Iako je Luk Paviljar imao izvanredan šuterski dan i sve što je uputio ka američkom golu – ušlo je. Na koncu, nedovoljno.

AMERIKA – AUSTRALIJA 7:7 (4:3)

(1:3, 1:2, 2:0, 2:2)

Pariz

Sudije: Rafaele Kolombo (Italija), Sebastijen Dervio (Francuska)

AMERIKA: Vajnberg (11 odbrana), Huper 1, Vavić, Obert, Daube 2, Kupido 1, Halok, Vudhed, Bouven 2, Č. Dod, R. Dod 1, Irving, Holand. Selektor: Dejan Udovičić.

AUSTRALIJA: Porter (5 odbrana), Lambi, Maksimović 2, Negus, Pauer, L. Edvards, Paviljar 4, Merčep 1, Birns, Berehulak, Put, B. Edvards, Hedžs. Selektor: Tim Hamil.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – ČETVRTFINALE:

Sreda

Hrvatska – Španija 10:8

Grčka – Srbija 11:12

Amerika – Australija 7:7, petercima 4:3

20.35: (1,45) Italija (8,00) Mađarska (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Tim HamilDejan UdovičićVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaVaterpolo reprezentacija AustralijePariz 2024Olimpijske igre 2024Olimpijske igreLuk PaviljarNik PorterDžejkob MerčepMiloš MaksimovićHanes DaubeAleks BouvenBen HalokMaks Irving

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara