Natalja Šadrina (©Reuters)
Natalja Šadrina (©Reuters)

OKS podneo žalbu zbog bokserske otimačine: Snažna nepravda, ostali smo bez reči

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.07.24. | 16:48

“Nećemo odustati“, kaže Božidar Maljković

Sredinom i krajem prošlog veka bio je jedan od najpopularnijih olimpijskih sportova, medalje su osvajale ikone poput Muhameda Alija, Džoa Frejzera, Džordža Formena, legendarnog Kubanca Teofilija Stivensona, kasnije Lenoksa Luisa ili Vladimira Klička, a došlo se do toga da se već otvoreno priča o izbacivanju boksa sa Igara.

I samo na prvi pogled deluje kao nelogična odluka, jer svako ko je zakoračio u ring svestan je da između tih konopaca pravda ne postoji. Godinama, pa i decenijama se već priča o sudijskim krađama u boksu, a poslednji primer dobili smo u Parizu. Natalija Šadrina ispala je u četvrtfinalu u kategoriji do 60 kilograma pošto su sudije dodelile pobedu Jang Venlu, iako su isprva dvojica glasala za srpsku predstavnicu, dok su trojica procenila da je meč bio izjednačen.

Izabrane vesti

Oni su onda morali na ponovo odlučivanje i sva trojica su glasala za Venlu. Kompletna bokserska javnost je u čudu i mada to verovatno ništa neće promeniti Olimpijski komitet Srbije uložio je žalbu na nepravednu odluku sudija. Kako se navodi u saopštenju, OKS očekuje pravednu i temeljnu istragu kako bi se osigurala pravda i integritet takmičenja.

Predsednik Božidar Maljković kaže…

Sudije su prvo glasale na jedan način. Dvoje su dali prednost našoj bokserki. U naknadnom preglasavanju, troje sudija koji su glasali za egal borbu, dodelili su pobedu Kineskinji. Verujem da su svi koji su gledali meč, baš kao i ja, osetili snažnu nepravdu koja je naneta našoj Nataliji. Ostali smo bez reči! Olimpijski komitet Srbije je odmah nakon meča uložio žalbu i nećemo odustati, jer mi i jesmo ovde da se borimo za prava naših sportista i poštovanje principa fer pleja na svim nivoima takmičenja”.

Član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta Srbije i predsednik Svetske rvačke federacije, Nenad Lalović, takođe se oglasio povodom ovog slučaja, naglašavajući potrebu za transparentnošću i nepristrasnošću u sportskim takmičenjima.

Nije ovo prvi ovakav skandal na bokserskom takmičenju na Olimpijskim igrama, verovatno je najpoznatije dešavanje sa OI u Seulu 1988. godine kada je čak i legendarni Roj Džouns Junior ostao bez zlata posle očigledne, gotovo parodične krađe zarad domaćeg takmičara.



tagovi

boksNatalija ŠadrinaPariz 2024Božidar MaljkovićOlimpijski komitet Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara