(©Reuters)
(©Reuters)

Odložena trka novajlija u Formuli 1; devet dana testiranja za 2026. godinu

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.10.24. | 18:27

Na poslednjem sastanku se većalo o nekoliko izmena…

Na sastanku komisije Formule 1 održanom u sredu razmatrala se, između ostalog, ideja o održavanju prve Sprint trke za novajlije na kraju tekuće sezone, ali se od nje odustalo iz organizacionih i logističkih razloga.

Plan je bio da se, u okviru već standardnog postsezonskog testiranja u Abu Dabiju koje se održava nakon finala sezone na istom mestu, da prilika mladim vozačima da u deset bolida Formule 1 odvezu kraću trku koja bi im zajedno sa Pirelijevim pneumaticima takođe služila kao test. Međutim, na sastanku koji su predvodili direktor trkačkih jednoseda – Nikolas Tombazis i predsednik i izvršni direktor Formule 1 – Stefano Domenikali, odlučeno je da se taj plan odloži za narednu sezonu.

Izabrane vesti

U saopštenju izdatom nakon sastanka stoji: "Razgovaralo se o dodavanju "trke novajlija" u raspored postsezonskog testiranja 2024. godine u Abu Dabiju. Iako je koncept dobio široku podršku, odlučeno je da se usled vremenskih i organizacionih ograničenja događaj neće održati u 2024. godini, a pregovori će se nastaviti kako bi se napravio potencijalni koncept i plan za 2025. godinu".

Osim trke za novajlije, na sastanku se diskutovalo i o novim pravilima koja stupaju na snagu 2026. godine, a o kojima se nije mnogo govorilo još od kada su predstavljeni u junu ove godine.

Postignuta je dopuna pravilnika koji se tiču aerodinamičkog, bezbednosnog i aspekta performansi.

"Nakon diskusija na nedavnim sastancima Tehničkog Savetodavnog Komiteta i razgovora sa timovima Formule 1, dodate su brojne izmene u okviru tehničkog pravilnika za 2026. godinu u oblasti performansi, aerodinamike i bezbednosti", stoji u saopštenju.

Takođe, odlučeno je da se zbog kompleksnosti i izazova koje predstavljaju nove pogonske jedinice, a naročito onim timovima sa novim dobavljačima kao što su Ford i Audi, umesto jednom, u tri navrata održi trodnevno predsezonsko testiranje.

Kada je reč o finansijskom delu pravilnika, objašnjeno je da je cilj pravila za 2026. godinu da obezbedi konkurentni balans između sportske pravičnosti i finansijske održivosti.

Ove izmene podložne su odobrenju Svetskog saveta za Motosport, koji će odluku doneti na svom sledećem sastanku planiranom za 17. oktobar.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 18. oktobra na stazi "KOTA" u Ostinu u Sjedinjenim Američkim državama.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara